Po odpovedi finala Prevc v Wisli le za Kraftom

Ta konec tedna se bodo smučarski skakalci merili na tekmah, ki jih gostita dve znani poljski prizorišči. Prva preizkušnja je bila skupaj s kvalifikacijami izpeljana danes, na kateri se je Peter Prevc še četrtič v letošnji zimi povzpel na oder za zmagovalce. Na skakalnici v Wisli je namreč osvojil drugo mesto, premoč je moral priznati le Avstrijcu Stefanu Kraftu, tretji pa je bil Nemec Severin Freund.


Stefan Kraft je drugič zmagal na tekmi za svetovni pokal (foto: GEPA)

Znova nagajal veter

Spremenljive vetrovne razmere so tako kot že nekajkrat letos – nazadnje na nedeljskih poletih na Kulmu – povzročale preglavice prirediteljem. Začetek druge serije je bil zaradi premočnega vetra prestavljen, kmalu pa so odločili, da finalno serijo vendarle odpovejo. Tako so obveljali rezultati iz prvega dela, v katerem se je Prevc izkazal s skokom, dolgim 131,5 metrov in zasedel drugo mesto pred sicer dva metra metra krajšim Kraftom.

“Napovedano je bilo, da se bo veter po prvi seriji okrepil, da bo vse močnejši, od sedme ure naprej pa sploh. Zadovoljni smo, da smo dali skozi to eno serijo, Petru, Jerneju, Matjažu in Nejcu pa moram seveda čestitati. Peter je naredil super skok, a razlike so bile zelo majhne, tudi zaradi vetra,” je po tekmi dejal glavni trener Goran Janus.

Ekipni uspeh so dopolnili še Jernej Damjan s sedmim mestom (128,5 m), Matjaž Pungertar je bil 19. (123,5 m), Nejc Dežman pa 24. (117 m). Brez točk sta ostala Robert Kranjec (116 m) in Rok Justin (113 m), ki sta zasedla 36. oziroma 47. mesto.


Jurij Tepeš je bil po uspehu na Kulmu, ko je bil tretji, danes neuspešen že v kvalifikacijah (foto: GEPA)

Še vedno v krogu favoritov

Krog glavnih favoritov za skupno zmago v svetovnem pokalu iz tekme v tekmo postaja vse ožji. Peter Prevc z novimi 80 točkami, ki jih je prejel za drugo mesto, tako še vedno ostaja v boju za zmago. Rumeno majico vodilnega je moral sleči Michael Hayboeck ter jo predati prijatelju in reprezentančnemu kolegu Kraftu, ki sedaj pred Hayboeckom vodi za 43 točk, Prevc pa na tretjem zaostaja za 83 točk do prvega mesta. Zdaj se bodo skakalci preselili v Zakopane, kjer bo v soboto najprej ekipna tekma, v nedeljo pa še posamična.

Bardal z zlomljenim zapestjem

Norvežan Anders Bardal si je na kvalifikacijah, ko je skočil kar 140 metrov,  zlomil zapestje. Če ob doskoku ne bi padel, bi postal ponosni lastnik rekorda skakalnice, poimenovane po Adamu Malyszu. Koliko časa Norvežana, ki so ga z nosili odvedli s prizorišča, na tekmah ne bomo videli, še ni znano.


Rezultati: Svetovni pokal .: Wisla


Leave a Comment