Pod Pohorjem spet najboljši 4x pležuharji na svetu

Leto je okoli in najbolj slovenski četveroboj vseh časov se vrača pod Pohorje. Lani se je na tekmovanju, ki je prvič potekalo po sistemu “štirikrosa”, pomerilo kar 124 pležuharjev s cele Slovenije in celo iz tujine, letos pa jih organizatorji pričakujejo vsaj toliko, če ne več.


Utrinek lanskoletne prireditve [foto: Samo Vidic]

Tekmovanje bi se moralo odviti že v začetku tega meseca, a (ne)snežne razmere pod Mariborskim Pohorjem tega niso dopuščale. Nato se je občutno shladilo in snežni topovi, mehanski in tisti tam zgoraj, so lahko naredili svoje. Dirka z uradnim nazivom Red Bull Pležuh 4 Cross tako prihaja na spored z novim datumom, 3. marca, tokrat k spodnji postaji Pohorske vzpenjače. Vstopnine ni.

Poženi svoj pležuh, obudi tradicijo in zmagaj četveroboj!

Rabiš občutek in potem ujameš ravnotežje, dvigneš noge in že drviš po strmini navzdol, krmariš pa z nagibanjem levo in desno,” znajo svojo veščino opisati izkušeni uporabniki tradicionalne sankalne naprave z eno nogo – pležuha. Ko temu dodamo še tekmovanje v četveroboju, kjer se za rezultat borijo po štirje, z ramo ob rami, dobimo nadvse atraktivno športno disciplino, ki je svojo premiero pod Mariborskim Pohorjem doživela lani.


Utrinek lanskoletne prireditve [foto: Samo Vidic]

S pležuhom sicer vozim noro hitro, ampak tako strah, kot me je bilo danes, me pa še ni bilo,” je o svoji prvi izkušnji s četverobojem lani povedal eden od junakov. Ob tem je drugi dodal, da morda vse skupaj ne izgleda tako zahtevno kot je v resnici, “a ko se skupaj še s tremi poženeš s starta in se po prvi strmini z njimi boriš za vstop v prvi zavoj, te kar malo stisne v riti.

Prvi zmagovalec Red Bull Pležuh 4 Crossa je lani sicer postal Tomaž Magerl, ki prihaja iz Janževe Gore pri Selnici ob Dravi, torej prav iz krajev, kjer se je pležuh rodil. Če mu bo podoben podvig uspel tudi letos, bomo videli čez dobrih 14 dni.

Več informacij: http://www.redbull.si/plezuh4cross.

Kaj je pležuh?

Pležuh, sedež s krmilom in eno nogo, je doma nad Dravsko dolino in je po ustnem izročilu star več kot dvesto let. Kasneje se je razširil na področje Pohorja, kjer ga še danes imenujejo tudi “pok” in na območje Slovenskih goric, kjer je bil poznan kot “drlec”, včasih pa je slišal tudi na ime “koza” ali “polžek”. Drsna površina je bila nekoč narejena iz ukrivljene deske, “doge”, ki so jo sneli z neuporabnega soda, pležuh pa je bil v celoti lesen. Tradicija se je skozi leta ohranila, današnji pležuhi pa so izboljšani in največkrat iz sodobnejših materialov. Graditelji za drsno ploskev radi uporabljajo odrezane smuči, pod oblazinjenim sedežem pa se včasih najdejo celo vzmeti. Selniški pležuharji pravijo, da se je njihova naprava razvila le z eno drsno površino zato, ker je tako lažje vodljiva in hitrejša, danes, ko za to uporabljajo odslužene smuči, pa robniki na njih omogočajo hitro vožnjo tudi po trdem snegu.

Kaj je 4 kros ali 4x?

Športni navdušenci danes dobro poznajo četveroboje z gorskimi kolesi, pa snowboard in smučarski kros, ko se po štirje tekmovalci hkrati spustijo po zaviti progi, polni skokov in ostrih zavojev. Prva dva, ki prečkata ciljno črto, napredujeta v naslednji krog, tretji in četrti pa izpadeta. Vse tako, na izpadanje, do finala, kjer se četverica najboljših bori za zmagovalne stopničke.


Utrinek lanskoletne prireditve [foto: Samo Vidic]

Leave a Comment