Poškodovana Ana Bucik do rezultata kariere

Avstrijski Lienz je gostil še slalomsko preizkušnjo svetovnega pokala. Na lepo pripravljeni progi je do zmage prišla Švedinja Frida Hansdotter, ki je bila najboljša že po prvem nastopu. Vsega sedem stotink sekunde je na drugem mestu zaostala Švicarka Wendy Holdener, na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa se je iz šeste pozicije po prvem teku z najboljšim finalnim časom povzpela Slovakinja Petra Vlhova.

V finalni vožnji je Slovenijo zastopala Ana Bucik. Primorka je po prvem teku zasedala 26. mesto. V finalni vožnji se je pogumno podala na progo in v cilju izenačila rezultat takrat vodilne Nemke Maren Wiesler. Četrti slalom sezone je Ana z zaostankom 2,68 s končala na 17. mestu ter prišla do rezultata kariere, kljub temu, da si je na ogrevanju poškodovala gleženj.


Ana Bucik je prišla do rezultata kariere [foto: GEPA]

Brez finalnega nastopa je ostala Maruša Ferk, ki je na 34. mestu za drugo vožnjo zaostala za 31 stotink sekunde. Tretja predstavnica Katarina Lavtar je v zadnji tretjini napravila napako in predčasno končala nastop.

Ani sem pred finalnim nastopom svetoval tako kot že na predhodnih tekmah, da se na progo poda brez taktiziranja, povsem na robu. Tekmovalkam je potrebno dvigniti nivo, ne smejo se le smučati, temveč morajo smučati po robu. Držim se namreč tega, da morajo več tvegati, bolj smučati po limitu. To je proces, v katerem se bo verjetno zgodilo kar nekaj odstopov. Ko pa jim bo to smučanje postalo domače, bodo z lahkoto dosegale rezultate, ki si jih želimo. Premakniti moramo stvari na višji nivo, kar je Ani že uspelo. Dosegla je najboljši rezultat v karieri, kar je super. Ana je na ogrevanju padla ter si delno zvila gleženj. Smučala je s poškodovanim gležnjem. Sedaj bomo videli, kaj bo za naprej. Katarina je pri drugi vertikali dobila v glavo količek, pri tem se ji je malo zavrtelo. V tej zmedi je nadaljevala ter se tako posledično ni znašla. Maruši smo dali priložnost za nastop. Od nje nismo pričakovali veliko. Z njenim nastopom sem zadovoljen, saj je pred tekmo opravila dva treninga slaloma. Po superkombinaciji v Val d’Iseru se je morala odpočiti, saj jo čaka naporen januar. Tekmo je izkoristila za nabiranje izkušenj. Kakšno leto nazaj, če so dekleta prišla v finale, so rezultat hotele le obdržati, sedaj pa napadajo. To je velik premik naprej v razmišljanju, vesel sem, da nam je to uspelo,″ je dejal glavni trener Denis Šteharnik ter spregovoril nekaj besed tudi o nadaljnjih pripravah: ″Za dekleta imam pripravljen teren, a se nahaja v tujini. Tega dolgo več finančno ne bomo zdržali. Nujno potrebujemo teren doma, kjer bomo lahko v miru in ceneje trenirali. Za ves kvalitetni trening v tujini bomo porabili veliko denarja. Trenutno še delujemo brez večjih težav, a smo ves privarčevani denar iz pripravljalnega obdobja že vnovčili v tem mesecu. Forma se stopnjuje. Nujno potrebujemo pogoje doma, da bomo med tekmami opravili poceni treninge. V enakem položaju so tudi ekipe za evropski pokal in mladinske reprezentance. Oni si nikakor ne morejo privoščiti ves čas trenirati v tujini ter plačevati bolj urejene proge.

Svetovni pokal se bi moral nadaljevati na Sljemenu nad Zagrebom, a je slalomska tekma zaradi pomanjkanja snega prestavljena v italijansko Santa Catarino (5. januar)


Rezultati: Svetovni pokal .: Lienz :. Slalom (ž)


Leave a Comment