Pred novoletno turnejo dolgo pričakovani trening v Planici

Vznožje markantne simbolične skakalnice, ki se spušča z najvišje stavbe v Sloveniji – s Kristalne palače, je gostilo novinarsko konferenco slovenske skakalne reprezentance. V Nakupovalni galeriji ljubljanskega BTC Cityja so člani slovenske ekipe predstavili cilje pred prvim letošnjim velikim tekmovanjem – novoletno turnejo.

Pred skakalci je nekaj dni tekmovalnega počitka, ki jih bodo izkoristili za zadnje priprave pred bližajočo novoletno turnejo. Strokovno vodstvo slovenske ekipe se je odločilo, da bodo na 61. novoletni turneji nastopili Robert Kranjec, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Matjaž Pungertar in Tomaž Naglič. Slednji je tako nadomestil Jerneja Damjan, ki trenutno ni bil v najboljši formi. Slovenski skakalci so imeli v načrtu trening v Planici že v preteklih dneh, a bodo prenovljeno veliko skakalnico v dolini pod Poncami prvič preizkusili v soboto.


Skakalci se veselijo sobotnega treninga v Planici [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V vseh disciplinah smo v dosedanjem delu sezone pokazali lepe rezultate. Pred vami so še številni cilji, ki menim, da so dosegljivi. Vsi izžarevate polno optimizma. Pred nami sta novoletna turneja skakalcev in Tour de Ski tekačev. Dobro ste trenirali. Tako kot vsi ostali, bom tudi sam držal pesti za vas, da pokažete vaše znanje,” je spodbudne besede vsem nordijcem namenil predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Primož Ulaga.

Novoletna turneja
30.12.2012 – Oberstdorf
01.01.2013 – Garmisch-Partenkirchen
04.01.2013 – Innsbruck
06.01.2013 – Bischofshofen

Danes so imeli skakalci prosti dan. Po pogovoru z Jelkom Grosom bomo s treningih na veliki skakalnici v Planici pričeli v soboto ob 11.00. Upam, da bo skakalnica lepo pripravljena. Novoletno turnejo smo lani zapustili skupno s 14. mestom in 20. mestom. Želimo si predvsem izboljšati dosežena mesta. Glede na prikazani nivo na zadnjih tekmah lahko pričakujemo tudi kakšno piko na i,” je dejal glavni trener Goran Janus, ki se je treninga na domači skakalnici zelo razveselil.

V pričakovanju prvih skokov v Planici

V letošnji sezoni je najboljšo formo prikazal Jaka Hvala, ki se je dosedanjih uspehov zelo razveselil. “Komaj čakam trening v Planici. Na zadnjih treningih v Kranju sem bil s svojimi skoki zelo zadovoljen. Pokazal sem kvalitetne skoke. Na novoletno turnejo grem sproščeno. Visokih rezultatskih ciljev nimam, predvsem bi rad užival na tekmah. Želim si, da bi sestavil čim več dobrih skokov.” Tudi Peter Prevc nestrpno pričakuje preizkus planiške skakalnice v zimski preobleki: “Že cel teden nestrpno čakam trening v Planici, ki ga bom lahko jutri opravil. Upam, da bom čim hitreje napravil konstanto dobre skoke.


Slovenska nordijska reprezentanca [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V zadnjem času sem veliko potoval, malo nastopal. Tekme celinskega pokala so namreč odpadale eno za drugo. Komaj čakam, da bom lahko v soboto preizkusil prenovljeno planiško skakalnico,” je razkril Tomaž Naglič. Prvič pa bo na novoletni turneji nastopil Matjaž Pungertar: “Za novoletno turnejo nimam nobenih rezultatskih ciljev. Pred menoj je še veliko dela. V Planici se lahko dobro trenira, ker je skakalnica lepa. V preteklosti nam je manjkala takšna naprava.

Mežnar in Šinkovec vse bližje vrnitvi

Trenutno sta izmed članov A reprezentance poškodovana Mitja Mežnar in Jure Šinkovec. “Želim si čimprejšnjo vrnitev na skakalnico, vendar o datumu še ne morem govoriti. V tem tednu bom opravil pregled z magnetno resonanco, da bomo točno videli v kakšnem stanju je koleno. V kolikor bo vse dobro, bo vrnitev lahko dokaj hitra,” je zdravstveno stanje predstavil Mežnar, Šinkovec pa je postregel že z nekaj bolj konkretnimi podatki: “V ponedeljek sem imel vnovični test, ki je pokazal, da se je sprednja mišica izboljšala na 8%, iz prejšnjih 18%. Sprednja stegenska mišica je dobra. Po pogovoru z osebnim trenerjem mi je slednji zagotovil, da bi lahko izgubljeno nadoknadila v dveh tednih. Računam, da se bom po pregledu 4. januarja, prvič podal na skakalnico okoli 10. januarja, najkasneje 20. januarja.

Leteči orli tudi na “Planici v Ljubljani”

Po novinarski konferenci so se leteči orli pridružili pestremu dogajanju v sklopu dogodka v organizaciji Smučarske zveze Slovenije in OK Planica – “Planica v Ljubljani”. Ob doskočišču simbolične skakalnice, postavljene v znak podpore Ljubnemu, “ženske Planice”, ker se bodo dekleta pomerila februarja 2013, so se v sklopu dogodkov “Ljubno v Ljubljani” posebej predstavili člani ženske in moške skakalne reprezentance.


Fotogalerija: 21.12.2012, Novinarska konferenca [foto: Klemen Zibelnik/smucka]


Leave a Comment