Premierna zmaga Hansdotterjeve v Kranjski Gori

Ob 9. uri in 15 minut smo bili le priča začetku jubilejne 50. Zlate Lisice. Po včerajšnji odpovedi veleslalomske preizkušnje svetovnega pokala, se je v Kranjski Gori danes 74 tekmovalk pomerilo na slalomu. Pogoji na podkorenski progi niso bili najboljši vendar je treba poudariti, da so delavci, ki so pripravljali teren, opravili neverjetno delo, da so ob vsej količini novega snega sploh uspeli pripraviti takšno snežno podlago.

Na pot med 63 količki se je prva podala Švedinja Maria Pietilae-Holmner in s časom 54,94 postavila cilj za vse tekmice. Po pričakovanjih je najboljšo vožnjo prikazala mlada Američanka Mikaela Shiffrin, ki je čas Švedinje izboljšala za 63 stotink, drugo mesto pa je po prvem teku zasedala Frida Hansdotter. Švedinja je na progi porabila 31 stotink dlje kot vodilna smučarka. Najboljša slovenska tekmovalka je startala šesta po vrsti. Tina Maze na poti sicer ni delala kakšnih vidnih napak, a je bil nastop nekoliko zadržan, kar je botrovalo zaostanku v cilju. 2,15 sekunde zaostanka za Shiffrinovo jo je ob koncu uvodnega teka popeljalo na 19. mesto.

Pri startni številki 42 je nastopila Maruša Ferk, ki je imela tako kot tekmice s podobno visoko številko zelo zahtevne pogoje na terenu, ob tem pa je začelo še močneje snežiti. Maruša je smučala dobro in prikazala borben nastop, ki ji je ob prihodu v cilj prinesel 26. mesto. Po vožnji je rekla: “Bila je borba, a s tako številko nisem imela kaj izgubiti, morala sem napadati. Moj prvi cilj je bil uvrstitev med trideset, zdaj pa upam, da bodo tekmice zaostale za mano, tako da bom imela v drugem teku pred seboj dobro progo. Ko sem se pognala iz starta so mnogi navijali, na strmini sem jih dobro slišala. Sicer navijačev ni toliko kot prejšnja leta, ker jih je vreme zadržala doma. Hvala jim, da so prišli in da nas podpirajo. V drugo si želim prebiti čim bolj naprej.


Najboljše tri na tekmi [foto: GEPA]

Ostala četverica Slovenk je imela še višje startne številke. Ana Bucik, ki se je na pot podala 58 po vrsti je bila na prvem merjenju časa celo hitrejša od Ferkove, nadaljevanje pa ni bilo tako uspešno, tako da je končala na 44. mestu. Katarina Lavtar, ki je nosila startno številko 62 je prikazala podobno vožnjo in dan v Kranjski Gori sklenila kot 50. 67. po vrsti je nastopila Eli Plut, ki je v svetovnem pokalu smučala drugič. Na prvem merjenju je imela 51. čas, nekaj pred drugim pa je odstopila. Premierni nastop med svetovno elito je s številko 72 zabeležila Saša Brezovnik, ki pa je tako kot reprezentančna kolegica ostala brez uvrstitve.

Ferkova je imela v drugo tako lepo priložnost za napredovanje po lestvici, kar bi ji skoraj uspelo. Večino proge je namreč presmučala zelo dobro, napaka v začetku strmega dela proge pa jo je nekoliko zaustavila in tako vzela precej časa. Ob prihodu čez ciljno črto je zasedla peto mesto z več kot sekundo zaostanka za vodilno. Nekaj minut po tem je dejala: “Po tej vožnji sem si želela višje, zopet mi bo zmanjkalo nekaj stotink za par mest in tako je celo sezono. Toda enkrat se bo že vse poklopilo. Na splošno moram biti zadovoljna, glede na zadnje slalome. Vesela sem, da sem bila na domači tekmi bolj sproščena in da sem osvojila točke, kar je dobra popotnica za olimpijske igre.

Kmalu za tem smo spremljali nastop Mazejeve. Ta se je na pot podala precej bolj odločno kot v prvem teku in bila dobro na poti da zabeleži lep rezultat. Žal pa je malo pred ciljem naredila napako, zgrešila predzadnja vrata in tako ostala brez uvrstitve. O koncu tekme je Tina rekla: “Danes nisem dobro opravila dela, za razliko od gledalcev. Za perfekten dan mora biti vse pravilno. Nisem bila prava, v drugi vožnji mi je šlo mogoče malo bolje. Težko je bilo smučati. Kranjska Gora mi nikoli ni bila pisana na kožo, mogoče mi nikoli ne bo. V Mariboru je bilo vedno bolje. Včeraj sem si želela tekme, a vreme je odigralo svojo vlogo, če stvari ne grejo pač ne grejo. Čestitke organizatorju, da je vsaj to tekmo spravil pod streho.

Do prve zmage v karieri je prišla Hansdotterjeva, po tem, ko je Shiffrinova v zgornjem delu naredila napako, po kateri ni več našla pravega tempa. Drugo mesto je osvojila Avstrijka Marlies Schild, tretje pa njena mlajša sestra Bernadette. Edina dobitnica točk med Slovenkami je bila tako Maruša Ferk, ki je do le-teh na slalomu prišla prvič v sezoni. Zasedla je 26. mesto.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kranjska Gora :. Slalom (ž)


Leave a Comment