Prevc: “Dobil sem brco v zadnjico”

Peter Prevc bo na letošnjem svetovnem prvenstvu v poletih v Harrachovu debitiral na tovrstnih tekmovanjih. V letošnji sezoni je prav na poletih na Kulmu prvič v karieri slavil zmago. Pred prvenstvom smo z njim opravili pogovor.


Peter Prevc [foto: GEPA]

So vaši zadnji rezultati v svetovnem pokala dobra motivacija za svetovno prvenstvo v Harrachovu?

Dobra motivacija za naprej so celotni rezultati januarja in februarja. Najboljša motivacija pa je 45. mesto v Trondheimu, saj so neuspehi tisti, ki ti dajo največ zagona za prej.

S kakšno taktiko se odpravljate proti Harrachovu

V Harrachovu se pogosto veter vrtinčil, zato je potrebno biti pripravljen na trenutek, ko bo trener zamahnil z zastavico. Lahko se bo zgodilo, da se bo na trenutke dolgo čakalo, nato pa bo vse skupaj hitro prišlo. Lani je na zaletni smučini še treslo, glede na to, da je sedaj svetovno prvenstvo, upam, da so to popravili.

Pred vami je prvo svetovno prvenstvo, saj ste bili leta 2010 v Planici premladi za nastop, leta 2012 v Vikersundu pa ste nastop morali odpovedati zaradi poškodbe rame.

Trži. Na tekmovanje odhajam sproščeno ter umirjeno. Večjih pričakovanj pred tekmovanjem nimam, želim se predvsem skoncentrirati na skoke.


Peter Prevc [foto: GEPA]

Na zadnjih štirih tekmah v poletih ste bili vedno na zmagovalnem odru. Vas to uvršča v krog favoritov?

Mogoče. Na poletih se razmerje moči nekoliko spremeni. Običajno pridejo v ospredje tisti, ki so že v preteklosti sloveli kot dobri letalci. Bomo videli, kakšne posledice sta mi pustili zadnji dve tekmi svetovnega pokala. Verjamem, da ne hujših, kajti na zadnjem treningu v Planici sem skakal že dobro. Odpravil sem napake ter ugotovil, zakaj sploh prihaja do njih. Prelisičil sem samega sebe.

Se na letalnici bolje počutite kot na običajnih skakalnicah?

Večje naprave mi bolj ustrezajo. Že nova Bloudkova velikanka v Planici je velika, zato je čas, ki ga preživiš v zraku, skoraj primerljiv nastopu na letalnici. Na treningu v Planici se mi je čas v zraku kar ustavil, pred tem temu ni bilo tako.

So pritiski in vprašanja v zvezi s skupnim seštevkom svetovnega vplivali na vaše rezultate?

Morda sem tudi zaradi tega na tekmah na Norveškem nastopil slabše. O tem sem začel potem tudi sam preveč razmišljati in premalo o skokih, tako da na njihovo izvedbo nisem bil več povsem osredotočen temveč bolj na rezultate, česar sem se celotno sezono poskušal izogibati. A takšno je pač življenje, prinese dobre in slabe plati. Dobil sem brco v zadnjico.


Peter Prevc [foto: GEPA]

Lahko primerjate vaše skoke pred olimpijskimi igrami in sedaj?

Lahko rečem, da so občutki pri skokih zelo podobni.

Se veselite svetovnega prvenstva?

Seveda se ga veselim, saj mi drugega ne preostane. Če bi mi bile tekme odveč, potem bi bilo bolje ostati doma. Vesel sem vsake nove priložnosti za skakanje na tako visoki ravni.

Tekme bodo potekale zvečer. Kaj lahko pričakujemo glede vetrovnih razmer?

Običajno zvečer veter piha v hrbet, kar na velikankah ni najbolje. Tekme so takrat, kot so, sam se na to posebno ne oziram. Zjutraj si moraš dati v načrt začetek tekme in njej prilagoditi urnik.

Kaj bo odločalo o novem svetovnem prvaku?

Vsekakor bodo odločali dolgi poleti. Veter tokrat menim, da ne bo vplival, saj se prvak določi po štirih serijah. Da bi kakšen neznan tekmovalec prišel v ospredje, je skoraj ne mogoče. Neznanka je le Norvežan Bjoern Einer Romoeren, ki se vrača po poškodbi.

Imate še kaj občutkov iz Kulma, kjer so bile letos edine tekma na letalnici?

Tekma v Kulmu še vedno ostaja v glavi, vendar se občutki tekom sezone ves čas spreminjajo. S prihodom na letalnico, jih moraš znova pridobiti nazaj.


Peter Prevc [foto: GEPA]

Pogrešate, da že dolgo niste bili na poletih?

Moram priznati, da sem se že nekoliko naveličal enoličnih 120 metrskih skakalnic, zato toliko bolj nestrpno pričakujem polete.

Boste v Harrachovu uporabili nove drese?

Na treningu v Planici sem testiral dva nova dresa. Ali jih bom uporabil v Harrachovu je odvisno od vremenskih razmer. Na samem prizorišču imam na voljo tri treninge (op.p.: dve seriji treninga in kvalifikacijski skok), tako da bom lahko zadnja testiranja opravil kar tam.

Kdo pa so favoriti za zmago?

V ospredju bosta najbrž Kamil Stoch in Severin Freund. Sta v odlični formi, kar bosta najbrž dokazala tudi v Harrachovu. Morda zraven lahko štejemo še Andersa Bardala, sam pa bom recimo napadal iz ozadja.

Leave a Comment