Prevc z zmago do majice vodilnega

Ljubitelje smučarskih skokov je v nedeljskem popoldnevu razveselil Peter Prevc, ki je slavil na tekmi svetovnega pokala v ruskem Nizhny Tagilu. 23-letni član SK Triglav Kranj je vodil že po prvi seriji, ko je pristal pri 131,5 m, v finalu pa je nastopil rutinirano in z izjemno predstavo 139,5 m prišel do nove zmage, sedme v karieri. Z novimi 100 točkami je prešel tudi v vodstvu v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj je bil do sedaj vodilni Nemec Severin Freund le 12. ″Tekmo so znova spremljali spremenljive vetrovne razmere. Pri svojih nastopih sem imel srečo in nisem bil deležen zahtevnejših pogojev, predvsem to velja za finalni nastop. Naredil sem dva zelo dobra skoka, kar je prineslo zmago. Od letošnjega leta mi je skakalnica tu v Rusiji všeč, kar pa ne morem trditi za lani, ko mi v Nizhny Tagilu ni šlo. V Engelbergu bom nosil majico vodilnega, a bomo videli kdo bo z njo zapustil Švico,″ je dejal Peter Prevc.


Peter Prevc je slavil sedmo zmago v karieri [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Zaostanek drugega Avstrijca Michaela Hayboecka (130,0; 133,5) je znašal kar sedem točk. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa je tokrat stopil Norvežan Johan Andre Forfang (127,5; 140,0). Tekma je sicer poteka v spremenljivih vetrovnih razmerah, zaradi česar so imeli številni tekmovalci težave pri skoku.

Še enkrat več je Anže Lanišek (123,5; 135,0) potrdil, da mu skakalnica v Nizhny Tagilu nadvse ustreza. Današnjo tekmo je končal na nehvaležnem četrtem mestu ter tako prišel do uspeha kariere. Po prvi seriji je bil osmi. ″Z majhno razliko do zmagovalnega odra se ne obremenjujem, saj sem še mlad in lahko to še dosežem. Nekaj grenkega priokusa vendarle ostaja, a veselje ob odličnem skoku ostaja. V prvi seriji sem imel nekaj smole, a sem kljub temu izvlekel sorazmerno dober skok. V Nizhny Tagilu mi je uspelo pretvoriti skoke iz treninga na tekmo,″ je dejal Lanišek. ″Po prvem polčasu″ smo imeli na repu deseterice tudi Jurija Tepeša (126,0; 78,0), ki pa je v finalu imel obilico težav ter tako prišel do zadnjega 30. mesta. Tik pred njim je sedmo tekmo sezone končal Anže Semenič (119,5; 99,5). V finalu pa smo imeli tudi Roberta Kranjca (117,5; 125,0), ki je bil 16, kar je njegov najboljši letošnji rezultat.

Danes so bile zahtevne vremenske razmere, zato si za dober nastop moral imeti nekaj sreče z vetrom. Čestitke Petru za vrhunske skoke, Anžetu za četrto mesto in vsem za lep ekipni uspeh. Jurij je v finalnem nastopu na hrbtišču dobil močnejši sunek vetra in se mu je skok ponesrečil, kar je za takšne razmere tudi povsem običajno. Skok sicer ni bil slab. Lažje je delati, ko imaš dobre rezultate. Celotna ekipa diha odlično,″ je po tekmi povedal glavni trener Goran Janus

Skakalci se sedaj selijo v švicarski Engelberg, kjer jih prihodnji konec tedna čakati zadnji dve tekmi pred novoletno turnejo.


Rezultati: Svetovni pokal .: Nizhny Tagil


Leave a Comment