Pričel se je 10. zimski OFEM v Libercu


[foto: Klemen Zibelnik]

S slavnostno otvoritvijo se je uradno začel 10. zimski olimpijski festival evropske mladine, ki bo do 19. februarja potekal v češkem Libercu.

Slavnostna otvoritev je potekala v dvorani Trisport Arena, po mimohodu ekip, slovenska zastavonoša je bila smučarska tekačica Nika Razinger, pa je mlade športnike nagovoril tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Jacques Rogge. Dogodku, kjer ni manjkalo tudi glasbenih in vizualnih vložkov, so prisostvovali tudi nekateri športni zvezdniki: srbski košarkar Vlade Divac, nemška umetnostna drsalka Katarina Witt, češka telovadka Vera Časlavska, češki atlet Jan Železny in belgijski namiznoteniški igralec Jean Michel Saive.

Sledil je dvig olimpijske zastave in zanimivo prižiganje olimpijskega ognja. Mlada akrobatka se je namreč s stropa na trapezu spustila po olimpijsko baklo, nato pa prižgala olimpijski ogenj, ki je pripotoval iz Grčije.

V Libercu je tudi 33 mladih slovenskih športnikov, ki se bodo za odličja borili v konkurenci 1558 tekmovalcev iz 44 evropskih držav. Nosilka zastave na slavnostni otvoritvi iger je bila Nika razinger, mlada smučarska tekačica, ki je pred kratkim na svetovnem mladinskem prvenstvu na 5 km osvojila odlično 11. mesto.

Če je bil na otvoritvi čas za sprostitev in zabavo, pa se že v ponedeljek začenja zares. Od slovenskih predstavnikov bo aktivnih devet deklet in štirje fantje. Alpske smučarke Eli Plut, Petra Ožbolt, Nina Žnidar in Klara Livk bodo nastopile v veleslalomu, smučarske tekačice Nika Razinger, Lea Einfalt, Tjaša Zupan in Špela Molk v teku na 7,5 km klasično, smučarski tekači Aljaž Praznik, Mark Klinar, Matej Košir in Jaša Učkar v teku na 10 km klasično, v dopoldanskih urah pa bo prvi del naloge opravila tudi umetnostna drsalka Patricia Gleščič, ki jo čaka kratki program.

vir: olympic.si

Leave a Comment