Prihodnost japonske ekipe na mlajših skakalcih

Prvo ekipno tekmo letošnje sezone je pričakovano dobila avstrijska ekipa. Tistemu, ki redno spremlja smučarske skoke se to ne zdi nič posebnega, saj je znano, da Avstrijci že nekaj časa dominirajo in vprašanje je, kdo jih še lahko premaga. Nov začetek svetovnega pokala pa vedno zaznamujejo tudi novi, mlajši skakalci, ki nas prijetno presenetijo z izjemnimi dosežki. Tako ne moremo spregledati drugega mesta pomlajene japonske ekipe na ekipni tekmi v Kuusamu.

Ekipa, pod vodstvom glavnega trenerja Tomoharuja Yokokawe, je svoj najboljši rezultat v seštevku svetovnega pokala dosegla januarja 2002 pred domačim občinstvom v Sapporu, ko je stopila na drugo najvišjo stopničko. Tudi na svetovnem prvenstvu v Val di Fiemmu leta 2003 so končali drugi in si prislužili srebrno medaljo. Japonci tako dobri niso bili že skoraj deset let. Čeprav je to njihova tretja ekipna srebrna medalja, je letošnja kuusamska nekaj čisto posebnega.

Japonci so vzgojili in strenirali novo generacijo smučarskih skakalcev, kot drugo ekipo takoj za Poljsko. Ekipa z Junshirom Kobayashijem (20), Shoheijem Tochimotom (21), Takujem Takeuchijem (24) in Daikijem Itom (25) ima povprečno starost 22.5 let in je bila mlajša kot ostale ekipe na tekmovanju. Le Poljaki so jim prišli blizu, s povprečno starostjo 22 let, toda o mladih in močnih poljskih skakalcih je bilo že veliko slišanega in napisanega.

Daiki Ito
Japonci so v Kuusamu na ekipni tekmi osvojili drugo mesto. [foto: GEPA]

Štirje skakalci, ki so nastopili na ekipni tekmi v Kuusamu, so do sedaj skupno nastopili na le 281 tekmah svetovnega pokala, Ito je pokril polovico te številke. Za primerjavo vzemimo avstrijskega veterana Wolfganga Loitzla, ki je v svetovnem pokalu nastopil večkrat kot mlada ekipa Japonske skupaj. In če imamo to v mislih, je dosežek tako mlade in neizkušene ekipe res izjemen. Še posebej zato, ker skakalnica v Kuusamu ni mačji kašelj. Ta zahteva veliko pripravljenosti, izkušenosti in zbranosti, še posebej zaradi vetra, ki tekmovalcem na skakalnici Rukatunturi, rad dela težave. O tem smo se lahko prepričali prejšnji vikend.

Vsa medijska pozornost je bila vedno usmerjena v veterana Noriakija Kasaia in druge, zato so se v senci največjih japonskih skakalcev mlajši in neizkušeni lahko bolj posvetili svojemu napredku. Japonci so trdo delali na razvoju nove ekipe in sedaj se lahko pohvalijo, da imajo mlado, ambiciozno in zelo tekmovalno ekipo, ki je stopila iz sence veteranov, kot so že prej omenjeni Noriaki Kasai (39), Takanobu Okabe (41) in Akira Higashi (39).

Noriaki Kasai
Japonski veteran Noriaki Kasai [foto: Klemen Zibelnik]

Sedaj se veliko moštev osredotoča na mlajše skakalce. Tudi Nemci že leta poskušajo pomladiti ekipo in to jim uspešno uspeva z dobrimi dosežki Severina Freunda in Richarda Freitaga. Tudi Slovenija ima nekaj obetavnih mladih skakalcev, tako kot Češka, kjer je 22-letni Roman Koudelka že na poti do samega svetovnega vrha. Sicer pa je bila najmlajša ekipa na tekmovanju v Kuusamu estonska. Ta se sicer ni izkazala, pristala je na zadnjem, 12. mestu.

Torej, Japonci so prvi po Poljakih, ki imajo celotno ekipo sestavljeno iz mladih skakalcev. S pogledom naprej na Olimpijske igre 2014 so možje z dežele vzhajajočega sonca definitivno na pravi poti.

Vir: fisskijumping.com

Leave a Comment