Prvo dejanje sezone Ligetyju, slovenska ekipa brez predstavnika v finalu

Z veleslalomom na ledeniku Rettenbach nad Söldnom so 50. sezono svetovnega pokala začeli tudi alpski smučarji. Zmage, četrte na tem prizorišču, se je veselil Američan Ted Ligety, ki je za 15 stotink ugnal Francoza Thomasa Fanaraja, še dve stotinki več pa je zaostal Avstrijec Marcel Hirscher.

Najboljši trije so si odločilno prednost pred konkurenco, na koncu so bili skoraj za dve sekundi boljši od preostalih tekmovalcev, prismučali že v prvi vožnji, po kateri je imel najboljše izhodišče prav končni zmagovalec Ligety. Američan je lansko veleslalomsko sezono končal na skupnem tretjem mestu, kar je najslabše po letu 2009. Razen naslova svetovnega prvaka na severnoameriškem snegu, torej na domačih tleh, je bila zanj minula sezona neuspešna. Prav zato ni skrival navdušenja, ko je že v prvi vožnji uspel smučati hitreje kot Hirscher, kateremu je lani pripadel naziv najboljšega veleslalomista sezone. 26-letni Avstrijec je s svojo izjemno močjo tudi tokrat na videz lahkotno nizal veleslalomske zavoje, a izkazalo se je, da je bilo to premalo za danes izjemno razpoloženega Fanaraja in Ligetyja.


31-letni Američan je slavil 25. zmago v karieri (foto: GEPA)

Prav Fanara, ki na svojo prvo zmago v svetovnem pokalu še čaka, je ljubljencu domačega občinstva v drugi vožnji postavil previsoko oviro. Francoz je potrpežljivo iz zavoja v zavoj višal naskok nad konkurenco in v cilj pridrvel z ogromno prednostjo sekunde in tri četrt. Hirscher, ki se je na drugo progo podal tik za Fanarajem, je sicer ponovno smučal brez vidnih napak, a bil ob prihodu v cilj dve stotinki počasnejši. V nadaljevanju se je zdelo, da bo prvo dejanje nove sezone pripadlo Francozu, saj je Ligetyju v strmini zdrsnilo, a je Američan mojstrsko drsel v spodnjem delu in izvlekel 15 stotink prednosti.

Četrto mesto je zasedel Italijan Roberto Nani, peti pa je bil Francoz Alexis Pinturault. V finalu je izjemno smučanje prikazal mladi Avstrijec Roland Leitinger, ki je imel 26. čas prvega dela tekmovanja, na koncu pa si je šesto mesto razdelil s Felixom Neureutherjem in Henrikom Kristoffersenom.

Slovenca brez točk

Za prve točke svetovnega pokala sta se na visoki nadmorski višini in ledeni snežni površini borila tudi Žan Kranjec in Klemen Kosi. Kranjec je nastopil s startno številko 47 in se pogumno podal na progo, na kateri je pred letom dni zasedel 24. mesto. V cilj je prišel z zaostankom štirih sekund in pol, kar ni bilo dovolj za finale. “Do konca sem upal, da bom ostal v finalu, a na žalost se ni izšlo. Nisem pokazal nečesa več, vožnja je bila bolj tipajoča. Občutek na snegu niti ni bil tako slab, a nisem pokazal tistega tveganja, ki bi ga moral na takšni progi, da bi lahko računal na kakšen boljši rezultat. A motivacijo imam, potencial imam za precej več in verjamem, da bom že na naslednji tekmi to izkoristil,” je dejal na koncu 33. Kranjec.

Kosi je startal kot 64., a prve proge ni dokončal. “Kljub temu, da je bila proga zelo ledena, je bila površina zelo neravna, tako, da je smuči zelo treslo in težko je bilo obdržati zastavljeno linijo. Cilj je bil, da pridem v finalno vožnjo in zato sem tvegal ter odstopil,” je po koncu uvodne tekme svetovnega pokala povedal 24-letni Mariborčan in dodal, da bo ta odstop zanj še dodatna motivacija za napredek v tej disciplini.

Sezona se bo nadaljevala čez tri tedne s salomoma v finskem Leviju.

Rezultati: Svetovni pokal.: Sölden :. Veleslalom (m)

Leave a Comment