Richard Freitag nepremagljiv v Engelbergu

Zadnjo tekmo svetovnega pokala smučarjev skakalcev pred 66. novoletno turnejo je Peter Prevc v Engelbergu končal na 14. mestu, točke so pobrali še Tilen Bartol, Jernej Damjan in Domen Prevc. Tretjič je zmagal Richard Freitag.

Na zadnji generalki pred novoletno turnejo, na drugi tekmi svetovnega pokala v švicarskem Engelbergu, je Slovenija imela pet skakalcev, potem ko sta v kvalifikacijah izpadla Timi Zajc in Robert Kranjec.


Richard Freitag [foto: GEPA]

Tekmo je za naše dobro, s 126.5 metri in 116,0 točkami odprl Domen Prevc, kar ga je po prvi seriji uvrstilo na 27. mesto. Meter in pol krajši je bil za njim Tilen Bartol, ki pa je s 113,8 točkami zasedel 29. mesto in se prav tako prebil v finalno serijo. Zelo dober skok s kvalifikacij je v prvi seriji potrdil Peter Prevc, ki ga je odneslo do 134 metrov, stisnejene pesti pa so botrovale zbiru 131,7 točk. To ga je po prvi seriji peljalo na 9. mesto. Anže Semenič je takoj za njim žal skočil malce slabše, 125 metrov, 113,5 točk pa je bilo za dve desetinki premalo, da bi ujel nove točke svetovnega pokala. Osvojil je 31. mesto. Po včerajšnjem izpadu po prvi seriji, je danes bolje skočil Jernej Damjan, ki je s 125 metri in 117,2 točkami vnovič skočil v točke, po prvi seriji je bil na 25. mestu.

Malce prednosti si je na prvem mestu s 137.5 metri in 141,3 točkami priskakal Richard Freitag, drugi je bil z enako daljavo, a s 137,4 točkami Junširo Kobajaši, tretji pa s 137 metri in 137,2 točkami Kamil Stoch.

V finalni seriji je Bartol skočil 125.5 metrov, 234,3 točk pa ga je popeljalo na zelo vzpodbudno 21. mesto. Domen pristal pri 121 metrih, 225,7 točk pa je pomenilo končno 28. mesto in nove tri točke svetovnega pokala. Damjan je s 124.5 metri in 234,2 točkami napredoval na 22. mesto. Žal je malce izgubil Peter, ki je s 127.5 metri in 255,0 točkami končal na 14. mestu. Nove zmage se je zanesljivo veselil Freitag s 135 metri in 286,4 točkami. Drugi je bil Stoch z 274,8 točkami, na tretje mesto pa se je prebil Stefan Kraft s petega mesta po prvi seriji, zbral pa je 274,7 točk.
Peter Prevc je takole povzel svoje misli po zadnji tekmi v Engelbergu: “Danes sem prikazal skozi cel dan tri kar dobre skoke, najslabši je bil verjetno finalni. Počasi se forma stopnjuje, potrebno je biti umirjen. Škoda, da se zadnji skok ni poklopil. Očitno mi je rezultat okrog 15. mesta malce usojen. Čutim in tudi, ko s trenerji delamo analizo, se vidi, da so skoki lepši, nekako pa se na rezultatu to še ne pozna. A tako je v športu, potrebno je biti potrpežljiv, enkrat se bo tudi na rezultatih obrestovalo. Ko enkrat dobro skočiš, se hitro čutijo pravi občutki, a potrebno je biti potrpežljiv.”

Goran Janus je deseto tekmo sezone pokomentiral takole in nato pogled proti novoletni turneji usmeril sledeče: “Glede na včerajšnjo tekmo sem bolj zadovoljen. Škoda mi je Petrovega drugega nastopa. Skače se zelo dobro in daleč in če ni vse, kot je potrebno, hitro zaostaneš z metri in za mesti. Peter je nakazal, da se da, a potrebno je biti potrpežljiv. Zdaj je dovolj časa za trening v Planici. Določene stvari za novoletno turnejo moramo še popraviti. Na novoletni turneji imamo sedem skakalcev, Žiga Jelar je naredil kvoto, celotna ekipa bo znana v naslednjem tednu.”
Sledi daljši premor, svetovni pokal pa se bo nadaljeval s 66. novoletno turnejo, ki se začne 29. decembra v nemškem Oberstdorfu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Engelberg
Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment