Harrachov srečno mesto za družino Freitag, Kranjec šesti

Skakalci so “super vikend” na Češkem zaključili z drugo posamično tekmo. V prvi seriji so nad skakalnico Čertak v Harrachovu vladale izjemno težke razmere, saj je veter skakalcem pihal v hrbet. Pogled na vrstni red je razveselil slovenske navijače, saj je na “odmor” Robert Kranjec (128,5 m) odšel kot tretji. Od njega sta bila boljša le Nemec Richard Freitag in Avstrijec Thomas Morgenstern.


Robert Kranjec [foto: GEPA]

Minimalne razlike

Razlike med najboljšimi so bile izredno majhne. Kranjec je za Freitagom zaostajal 6,2 točke, za Morgensternom pa 2,8 točke, pred zasledovalci pa je imel minimalno prednost. Daiki Ito na 20. mestu je za našim orlom imel vsega slabih deset točk zaostanka. Napovedovala se je izjemno zanimiva finalna serija.

Vremenske razmere se v finalni seriji niso izboljšale. Majhne razlike so dodobra pomešali vrstni red med najboljši. Kranjec je pristal pri 129,0 m, kar je bilo ob nekoliko daljših daljavah v finalni seriji premalo za stopničke, na koncu je zasedel šesto mesto. “V finalni seriji je Robert na mostu naredil manjšo tehnično napako,” je njegov skok pospremil glavni trener Goran Janus. “Z uvrstitvijo sem zelo zadovoljen. Mogoče je bilo še nekaj rezerve. Šesto mesto je super uvrstitev. Zadovoljen sem s svojimi skoki,” je dejal Kranjec in analiziral zelo uspešen vikend na Češkem: “Takih uvrstitev nisem pričakoval, sploh pa si jih nisem upal napovedati. Super.


Richard Freitag [foto: Klemen Zibelnik]

Prvenec Freitaga

Povsem na vrhu pa sta ostala Freitag in Morgenstern, na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa se je uvrstil še en Nemec Severin Freund. Kot zanimivost poglejmo v zgodovino. Pisalo se je 8. januar 1983, ko je v Harrachovih edino zmago slavil Holfer Freitag, oče današnjega zmagovalca. Skoraj 29 let kasneje pa je premierno zmago med svetovno elito dočakal Richard. Družini Freitag je torej skakalnica Čertak pisana na kožo. “Sploh vam ne morem opisati kako noro dobro se počutim po prvi zmagi. Bil sem sproščen in napravil dva odlična skoka. Oče je to slavil edino zmago v karieri, sam pa se bom potrudil, da bom v statistiko vknjižil vsaj še kakšno,” je po tekmi dejal Freitag.

Poleg Kranjca smo v finalu imeli še tri predstavnike. S skokom 133,0 m je Jernej Damjan napredoval za kar 17 mest in na koncu zasedel 11. mesto. Nove točke pa sta osvojila tudi Peter Prevc (123,0; 129,5) na 21. in Jurij Tepeš (121,5; 126,5) na 27. mestu. Dejan Judež (33. mesto) in Jure Šinkovec (40.) sta ostala izven finalne serije.

“Po tihem smo pričakovali stopničke”

Po tihem smo v finalni seriji pričakovali prve stopničke letos, vendar je kljub temu Robert naredil dva kvalitetna skoka. V finalni seriji je sicer na mostu naredil manjšo tehnično napako. Šesto, peto in tretje mesto ekipno so super uvrstitve. Za nami je super vikend. Danes so bili pogoji na splošno dokaj enaki za vse tekmovalce. Vidi se, da je širok krog tekmovalcev, tako da je današnje šesto mesto odličen rezultat. Pohvalil bi tudi Jerneja za njegov odličen nastop v finalu,” je po tekmi povedal glavni trener Goran Janus.


Rezultati: Svetovni pokal .: Harrachov :. Uradni rezultati


Izjava: Goran Janus (.mp3)
Izjava: Robert Kranjec (.mp3)Najboljši na današnji tekmi [foto: GEPA]

Leave a Comment