Rok Marguč: “Vse je podrejeno nastopu na olimpijskih igrah!”

Aktualni svetovni prvak v paralelnem slalomu ter hkrati edini slovenski alpski deskar, ki ima v svoji vitrini zlato, srebro in bron s svetovnih prvenstev, se te dni pripravlja na avstrijskem Hintertuxu, deskarsko kilometrino pa je tekom poletja in jeseni nabiral tudi na švicarskem ledeniku Zermatt ter v snežni dvorani Landgraaf na Nizozemskem. Pred olimpijsko sezono je seveda izjemno motiviran, povsem osredotočen na delo, ničesar ne prepušča naključju. “Vse je podrejeno nastopu na olimpijskih igrah,” je odločen Marguč.


Rok Marguč [foto: Damijan Rifl]

Poletje v znamenju Mauriciusa in Rogle
Štajerski deskar je v olimpijsko sezono miselno vstopil že v maju, ko je v celoti izkoristil res ugodne pozno spomladanske snežne razmere na bližnjih smučiščih, pričel pa je tudi s kondicijsko vadbo. “
Preklop na olimpijsko sezono sem opravil takoj po zadnjih zavojih na finalu v La Molini. Ni bilo težko. Olimpijski Soči je velik motiv, pot do tja bo težka in naporna, a se dela veselim, saj uživam. To me žene naprej,” pravi Marguč, ki je poleti večinoma treniral v domačem okolju, del priprav pa je opravil tudi na Mauriciusu in Rogli. “Na Mauriciusu sem združil prijetno s koristnim. Kondicijske treninge sem kombiniral s kajtbordingom na “domačem terenu” reprezentančnega kolega Roka Flandra ter sprostitvijo v idiličnem okolju. Kajtbordersko obarvani del poletja mi je dal dodatni zagon za poletno-jesensko garanje doma in na Rogli, kjer sem bival tudi v t.i. višinski sobi,” nam je še povedal štajerski reprezentant, ki se je konec avgusta znova odpravil na sneg.

Zermatt, Landgraaf, Hintertux, …

Konec avgusta se je Rok že tradicionalno odpravil v švicarski Zermatt, kjer je deskal le prosto. “Moja kondicijska pripravljenost je letos še na precej višji ravni kot je bila doslej. Tudi zato sem se že v Zermattu počutil izredno dobro. Če dodam še, da sem izredno zadovoljen z novimi Kesslerjevimi deskami, potem mi lahko verjamete, da sem bil ob letošnjem začetku snežnih priprav zadovoljen kot že dolgo ne,” poudarja svetovni prvak, ki je po prihodu s Švice kondicijsko vadbo kombiniral s snežnimi treningi na Hintertuxu, za pet dni pa se je odpravil tudi v snežno dvorano na Nizozemsko. “Trening v Landgraafu, kjer letos sicer žal ne bo tekme za svetovni pokal, je odlično uspel. Izkoristil sem konstantne dvoranske pogoje, treniral sem dvakrat na dan. Položnejši teren je do neke mere primerljiv s tistim , ki nas čaka na tekmah sezone v Rusiji,” je zadovoljen Rok, ki se je po vrnitvi z Nizozemske znova vrnil na Hintertux.


Rok Marguč [foto: Oliver Kraus/FIS]

“Soči in še enkrat Soči, v mislih pa je seveda tudi Rogla”

Rok, ki se na velikih tekmah očitno zelo dobro znajde, je seveda, tako kot mnogi drugi športniki, osredotočen na dober nastop na olimpijskih igrah v Sočiju. “Formo seveda tempiramo za Soči. Vse drugo je podrejeno glavnemu cilju sezone,” načrtuje Marguč, ki pa seveda ne more mimo domače Rogle, ki bo tudi letos gostila deskarsko karavano. “Domača tekma ima vedno poseben čar. Lani smo bili lahko priča lepi tekmi, ki so ji dodano vrednost vsekakor dali domači navijači, ki so naredili odlično vzdušje. Upam, da bo tudi letos tako, zato že ob tej priložnosti vse ljubitelje športa vabim, da se nam 18. januarja pridružijo na Rogli,” je zaključil 27-letni reprezentant.

Leave a Comment