Rok Marguč: “Vse misli so že usmerjene v naslednjo sezono ter naslednje olimpijsko obdobje.”

Rok Marguč se je s svojih drugih olimpijskih iger vrnil z dvema uvrstitvama med elitno šestnajsterico. V paralelnem veleslalomu je osvojil peto, v paralelnem slalomu pa dvanajsto mesto. Z doseženim ni povsem zadovoljen, saj so bili olimpijski cilji svetovnega prvaka seveda višji. Laščan je z nastopoma v Sočiju že zaključil letošnjo sezono, tudi zaradi poškodbe ahilove tetive, ki ga je ovirala že na drugi olimpijski tekmi. Medtem ko na priporočilo zdravnika miruje, z ekipo že aktivno razmišlja o naslednji sezoni ter novem olimpijskem obdobju.


Rok Marguč na tekmi na Rogli [foto: Miha Matavž]

Na olimpijskih igrah ste dosegli dve uvrstitvi med elitno šestnajsterico, predvsem peto mesto v paralelnem veleslalomu je brez dvoma vrhunski izid. Nenazadnje gre za tretjo najboljšo slovensko deskarsko uvrstitev na teh olimpijskih in nasploh, peto mesto je na OI 2002 namreč dosegel tudi Dejan Košir.

Peto mesto je res lep izid, čeprav so bili cilji višji. V četrtfinalu veleslaloma sem storil nepotrebno napako, ki me je stala boja za kolajne, zaradi česar sem v Soči pripotoval. V slalomu pa mi je ponagajala še poškodba noge …

Komentar na olimpijski progi, vzdušje na obeh tekmah?

Veleslalomska postavitev ruskega trenerja mi je bila izredno všeč, slalomska pa ne. Vzdušje na obeh tekmah pa izredno. Res lepo, presežek! Na slalomski tekmi je bila tribuna nabito polna. Na isti dan je bilo na smučarskem slalomu precej manj gledalcev. Kar zgovoren podatek deskarjem v prid, kajne? Tudi številni slovenski navijači, s katerimi sem govoril, so bili presenečeni nad atraktivnostjo alpskega deskanja. Pri nas se zadeva pač ne zaključi že po številki sedem …

Slovensko deskanje je bilo v Sočiju izredno uspešno. Koširjevi kolajni in skupaj kar šest uvrstitev med petnajsterico. Če poškodbe ne bi prekrižale poti Cilki Sadar in Matiji Mihiču, bi morda Slovenci vknjižili še kakšno dodatno visoko uvrstitev. Bo prepoznavnost deskanja po vašem mnenju v širši domači javnosti odslej večja?

Upam da, čeprav sem dokaj skeptičen. Stanje je pač takšno kot je. Med sezono svetovnega pokala nas ni na naslovnicah. Pa smo uspešni, zelo uspešni. V zadnjih letih se stvari sicer tudi za nas premikajo na boljše, večkrat smo opaženi.

Če se znova vrneva v Rusijo. Na otvoritveni slovesnosti vas zaradi kasnejšega prihoda ni bilo, kako pa vam je bila všeč zaključna slovesnost?

Tudi na slednji me žal ni bilo. Zaradi že omenjene poškodbe (nategnjena ahilova tetiva) sem jo izpustil. Vsekakor upam, da bom tudi to doživel na enih od naslednjih iger. Na dveh bom vsekakor še iskal svojo priložnost.

Svetovni pokal je letos že zaključen. Pa vaša sezona? Boste morda nastopili na kateri od tekem za evropski pokal?

Ne. Moja sezona je zaključena. Tudi zaradi poškodbe moram mirovati. Ekipa že pripravlja program za naslednjo sezono in celotno olimpijsko obdobje. Gremo naprej!

Rok Marguč [foto: Oliver Kraus/FIS]

Naslednje leto je na sporedu tudi svetovno prvenstvo v Kreischbergu. Tam boste branili naslov v slalomu.

Res je. Prvenstvo je eden izmed mojih ciljev, enako pomembne pa bodo zame tudi tekme za svetovni pokal. Upam in verjamem, da bo slednjih prihodnje leto več.

Kot ste že omenili vas najbrž čakata še dve olimpijski obdobji. Naslednje OI bodo v Južni Koreji, tam je alpsko deskanje izredno priljubljeno.

Res je. Če bo vse poteklo po načrtu, bom nastopil tako na igrah v Južni Koreji 2018 kot tudi na igrah štiri leta kasneje. Motiva mi ne manjka, z leti bom nabral še več izkušenj. Da, Koreja bo zanimiva. Tekme bodo zagotovo atraktivne in odlično obiskane, saj je alpsko deskanje tam med najbolj priljubljenimi zimskimi športi. Je pa dejstvo, da je tam v februarju že skorajda pomlad, tako da se bo tudi pred tekmami na naslednjih OI veliko govorilo o razmerah, pogojih. Skratka, zanimivo bo še naprej …


Rok Marguč na tekmi v Carezzi [foto: Miha Matavž]

Leave a Comment