VIDEO: Rok Perko drugi v Val Gardeni, senzacionalna zmaga Nymana

Dopoldne je v Val Gardeni sprva kazalo, da bo tretji smuk za svetovni pokal v letošnji sezoni izveden v dveh skrajšanih vožnjah. Nato pa so se prireditelji odločili, da bo tekma klasična. V spremenljivih vremenskih razmerah je za veliko presenečenje poskrbel Tržičan Rok Perko in s startno številko 35 prevzel vodstvo. Le nekaj minut kasneje pa se je na progo pognal še Američan Steven Nyman in izboljšal Perkov čas za 19 stotink. Vseeno je Perko prišel do svoje daleč najboljše uvrstitve v karieri, 30-letni Nyman pa do svoje druge zmage v karieri. Prvo je dosegel leta 2006 prav na tem prizorišču.


Steven Nyman je s startno številko 39 zmagal na progi Saslong [foto: GEPA]

Uspeh slovenskega tabora je s 17. mestom dopolnil Andrej Šporn, s 27. pa Boštjan Kline. Tretji je bil sicer Kanadčan Erik Guay, na četrto in peto mesto pa sta se uvrstila Norvežana Kjetil Jansrud in Aksel Lund Svindal. Trener hitrih disciplin Tadej Platovšek je po tekmi pohvalil izjemen nastop Roka ter mu čestital, o pogojih na Saslongu pa je rekel: “Fantje, ki so startali v času Roka so imeli enake razmere, tisti, ki so startali za njim pa celo še boljše, tako da lahko rečem, da je bila tekma korektna. Vesel sem tudi za Šporna in Klineta, ki sta bila med točkami, Jerman pa se bo zagotovo kmalu vrnil.

Megla se je sprva zadrževala v zgornjem delu proge, kasneje se je premaknila tudi v spodnji del, zato je bila tekma dobrih 10 minut prekinjena. Dolgo čakanje ni zmotilo Jansruda, ki se je na progo podal tik po prekinitvi. Prevzel je vodstvo in vse do startne številke 20, ki jo je nosil Guay, njegov čas ni bil ogrožen. Za njim je zaostal tudi Svindal, ki je veljal za velikega favorita za današnjo zmago.


Rok Perko [foto: GEPA]

Po nastopu najboljše sedmerice smukačev pa se je vreme spremenilo, vidljivost se je očitno izboljšala. Tekmovalci so eden za drugim dosegali odlične uvrstitve in številni najboljši smukači na svetu so izpadli iz deseterice, nekateri so celo ostali brez točk. Klaus Kröll je bil le 29., Innerhofer, Hudec in Reichelt pa so recimo izpadli iz trideseterice.

Smučarska karavana se zdaj seli v Alto Badio. Če bo vreme dopuščalo, bo tam jutri veleslalom.


Rezultati: Svetovni pokal .: Val Gardena :. Smuk (m)


Leave a Comment