Še 70 dni športnih vrhuncev! Navijamo naprej!

Čeprav se nam mogoče zdi, da se je tekmovalna sezona 2012/2013 komajda začela, lahko že na tej točki ugotovimo, da imajo naše športnice in športniki za seboj odlične tedne nastopov. Še bolj razveseljivo pa je dejstvo, da je do konca sezone še veliko število tekem, med njimi tudi preizkušnje na svetovnih prvenstvih, na katerih bodo imela naša dekleta in fantje priložnosti, da še mnogokrat pokažejo, da sodijo v elito posameznih disciplin in še naprej posegajo po najvišjih mestih. Do konca sezone nas loči še 78 dni in s tem množica predstav naših tekmovalk in tekmovalcev.


Tina Maze [foto: GEPA]

Tina Maze razred zase

Prvi, ki so se spustili v boje na snegu so bili alpski smučarji in smučarke. Na tem mestu je potrebno seveda takoj omeniti našo šampionko Tino Maze, ki je v prvem delu tekmovanja za svetovni pokal premaknila kar nekaj mejnikov v alpskem smučanju. Stopničke imamo v mislih takoj, ko si Tina pripne smuči na smučarski čevelj. 29-letna Črnjanka trenutno prepričljivo vodi v seštevku svetovnega pokala. Meseca februarja bo v Schladmingu na svetovnem prvenstvu favoritinja v prav vseh disciplinah, v Avstriji pa bodo imeli priložnost, da se dokažejo tudi naši smučarji. Andrej Šporn in Mitja Valenčič sta zagotovo sposobna, da posežeta po najvišjih mestih, ponovno pa nas lahko navduši tudi Rok Perko, ki je sredi decembra na smuku v Val Gardeni osvojil drugo mesto. Pomembne tekme za naše smučarke in smučarje pa bodo seveda na sporedu tudi v Mariboru in Kranjski gori.


Katja Požun [foto: GEPA]

Skakalke redno med deseterico

Eden izmed vrhuncev sezone za naše skakalke in skakalce bo zagotovo svetovno prvenstvo, ki ga letos gosti Val di Fiemme. Druga sezona svetovnega pokala za slovenske skakalke je ponovno zelo uspešna, saj se dekleta redno uvrščajo med deseterico najboljših. Dekleta s Katjo Požun na čelu imajo pred seboj še kar nekaj tekem, tako da lahko pričakujemo tudi preboj na stopničke. V moški konkurenci nas že od začetka sezone navdušuje mladi Primorec Jaka Hvala, že kmalu pa bo na svoj račun na letalnicah prišel tudi Robert Kranjec, aktualni svetovni prvak v smučarskih poletih. Konec meseca marca bodo naši skakalci tekmovali na preizkušnji brez primere – kje drugje kot v Planici.

Jakov Fak še nikoli boljši

Izjemnim rezultatom smo priča tudi pri biatlonu, predvsem po zaslugi nastopov Jakova Faka v svetovnem pokalu. Jakov je na Pokljuki namreč prišel do zmage in drugega mesta, še pred tem pa je v Hochfilznu osvojil prvo in tretje mesto. Na svetovnem prvenstvu v drugem in tretjem tednu februarja v Novem Mestu na Češkem bo tako največji slovenski adut, ne smemo pa pozabiti na Klemna Bauerja, katerega forma je v vzponu, in na Tejo Gregorin, ki je znana po odličnih nastopih na največjih tekmah.


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibenik/smucka]

Jelenko največje presenečenje sezone

Dobre nastope smo videli tudi pri naših tekačicah in nordijskih kombinatorcih, ki bodo po kar se da dobrih rezultatih poskušali poseči na svetovnem prvenstvu v Val di Fiemmeju. Vesna Fabjan in Katja Višnar bosta tekaško formo zagotovo popeljali še na višji nivo, lepe rezultate pa lahko pričakujemo tudi od kombinatorcev – Gašperja Berlota, Mitje Oraniča, predvsem pa od Marjana Jelenka, ki ima letos za seboj že tri uvrstitve med deseterico na posamičnih tekmah svetovnega pokala, kar so njegovi najboljši rezultati kariere.


Žan Košir [foto: Oliver Kraus/FIS]

Na Rogli deskarska elita

Svetovno deskarsko elito v paralelnih disciplinah bomo lahko prvič v zgodovini spremljali na slovenskih tleh, natančneje na Rogli. Rok Flander, Rok Marguč, Žan Košir in ostali bodo na Pohorje zagotovo privabili veliko množico navijačev, še pred tem pa bodo na tekmah svetovnega pokala, ki se je začel malo pred novim letom, ciljali na najvišja mesta. Seveda ne bo izostal tudi boj za odličja na svetovnem prvenstvu, ki se bo začel že čez dober teden dni v kanadskem Stonehamu, kjer bomo spremljali kar šest disciplin in veliko število slovenskih nastopov.

Tekme najvišjega ranga na slovenskih tleh so lahko videli že na Soriški planini, kjer so se na preizkušnjah za svetovni pokal pomerili telemark smučarji. Slovenske barve je branila četverica tekmovalcev, na čelu z Luko Pintarjem, najboljšim Slovencem v zadnjih dveh sezonah. Luka napreduje iz tekme v tekmo, njegov cilj v letošnji sezoni pa so zagotovo stopničke. Naši telemark smučarji bodo tako kot ostali športniki nastopili tudi na svetovnem prvenstvu, ki ga letos v sredini marca gosti španski Espot.


Filip Flisar [foto: FIS/Facebook]

Flisar išče srečo

Zelo dobre nastope lahko pričakujemo tudi od naših mladih smučark in smučarjev prostega sloga, seveda pa največ upov polagamo v Filipa Flisarja, najboljšega smučarja v krosu v pretekli sezoni. Filip je letos že prišel do zmage v ameriškem Telluridu, ob majhni pomoči sreče, ki je do zdaj ni imel ravno na pretek, pa smo prepričani, da lahko ponovi uspeh prejšnjega leta. Seveda pa so tu tudi tekme v norveškem Vossu. Le-ta bo v začetku marca prizorišče spopadov za medalje svetovnega prvenstva.

Leave a Comment