Še ena srebrna medalja za Tino Maze

V avstrijskem Schladmingu so se začeli boji v tehničnih disciplinah. Prvo so se dekleta pomerila na veleslalomski preizkušnji, kjer smo na podlagi odličnih predstav Tine Maze na preteklih tekmah v tej disciplini pričakovali vrhunsko predstavo. Črnjanka se je na progo Planai podala tretja po vrsti ter po polovici nastopa vknjižila četrti čas. Od nje so bile boljše Francozinja Tessa Worley ter Avstrijki Kathrin Zettel in Anna Fenninger.


Tina Maze je osvojila srebrno medaljo [foto: GEPA]

Poledenela proga je bila izredno zahtevna zaradi česar so imela manj izkušene tekmovalke obilico težav. Zadnje uvrščena Indijka Varsha Devi na 103. mestu je zaostala minuto in eno sekundo. Manj težav so imela preostale naše tekmovalke. Ana Drev je prvo vožnjo končala na 13., Ilka Štuhec na 34. in Katja Horvat na 43. mestu. Tina Robnik je bila zaradi neustrezne opreme diskvalificirana.

Pogoji v finalni vožnji so bili odlični, saj je bil še večji del proge obsijan s soncem. Slovenijo je najprej zastopala Drevova, ki je nastopila odlično. Na progo se je podala s pravšnjo mero napadalnosti in se v ciljni areni razveselila uvrstitve med najboljšo deseterico. Na koncu je vknjižila ravno deseto mesto. “Proga je zelo zahtevna, dolga, postavitev je težka, tudi podlaga ni lahka. Glede na te okoliščine prideš v cilj kar utrujen. Izhodišče je bilo dobro, a nisem najbolj zadovoljna. Za dele, ki so bili težki mi je malo zmanjkalo odločnosti in moči, da bi šla sto odstotno v zavoj. Zelo sem vesela, pika na i pa bi bila, če bi prevzela vodstva, zelo sem si želela videti zeleno. Smučala sem v redu, sem pa še imela rezerve na zadnji strmini. Toda to ni zadnja tekma, bom lahko še kaj pokazala. Dobro se počutim od prve tekme pa do zdaj, vmes je bil sicer manjši padec forme, kar pa smo hitro popravili, tako da sem se hitro vrnila v formo,” je dejala Drevova.

Strmina za zgodovino

Na startu pa smo seveda imeli še eno smučarko, ki se je podala v boj za tretjo kolajno prvenstva. Mazejeva, ki je imela pred takrat vodilno Švedinjo Frido Hansdotter 56 stotink prednosti iz prve vožnje, je začela nekoliko zadržano in do drugega vmesnega časa v primerjavi s Švedinjo izgubila 41 stotink. Temu pa je sledilo smučanje, ki se ga bomo zagotovo spominjali še vrsto let. Tina je od sredine proge naprej začela pospeševati, z najbolj strmim in zahtevnim delom proge je opravila fenomenalno in Švedinjo prehitela za kar sekundo in 16 stotink.


Nastop Tine na strmini bo šel v zgodovino [foto: GEPA]

Fenningerjeva je začela zelo dobro in imela pred zadnjim vmesnim merjenjem časa še več kot pol sekunde naskoka pred Tino, toda strmina ji ni uspela tako dobro. Avstrijka je za našo smučarko zaostala šest stotink, kar je pomenilo, da se Tina že lahko veseli vsaj bronaste medalje. Za tem je sledil nastop Zettlove, ki je prav tako zaostala za Tino, na vrhu proge Planai pa je bila samo še Worleyeva. “Medalje sem izredno vesela, saj je bilo to najtežje svetovno prvenstvo. Vsi so pričakovali in zahtevali medaljo. Nisem vesela le zase, temveč tudi za trenerje, strokovne delavce in družino. Zelo pomembno je bilo, da sem odšla za nekaj dni domov, kjer ni bilo medijev in sem se povsem odmislila prvenstvo. Dejanje se je izkazalo za pravilno odločitev,” je od sreče žarela Anna Fenninger.


Tessa Worley je bila tokrat boljša od Tine Maze [foto: GEPA]

Francozinja, ki je imela iz prvega teka veliko prednost je tudi v drugo nastopila odlično ter imela na polovici proge že 1,46 sekunde prednosti pred našo smučarko. V zadnjem delu je bila sicer nekoliko počasnejša, a z zbranim nastopom uspela ohraniti veliko prednost in prišla v cilj z najboljšim časom dneva. Francozinja se je tako veselila prvega naslova prvakinje. “Danes je bila izredno težka tekma. Vedno sem sanjala o naslovu svetovne prvakinja. To je bilo tudi najtežje odmisliti pred nastopom. Pred finalnim nastopom sem bila zelo nervozna, a sem se na koncu zbrala in odlično odsmučala finalno vožnjo,” je menila Tessa Worley.


Veselje Črnjanke po drugi srebrni medalji na letošnjem prvenstvu [foto: GEPA]

Poškodovana Mazejeva do nove medalje

Mazejeva se je tako razveselila srebrne medalje, že druga na tem prvenstvu. “Danes je bil težak dan, toda borila sem se do konca. Prvi tek se mi je ponesrečil, občutki so bili grozni, toda morala sem se pripraviti na drugo vožnjo. Tekma je bila izjemna, izjemen je bil drugi nastop. Po prvi vožnji sem bila precej razočarana, toda v drugo sem se zbrala. Če se ne počutiš 100 odstotno se ti nastopi lahko ponesrečijo, toda moraš ostati pozitiven. Ob sebi imam ljudi, ki mi veliko dajejo in verjamejo vame,” se je smejalo Mazejevi, ki je nastopila po lažji poškodbi. O podrobnostih je postregel vodja njene ekipe Andrea Massi: “Pred tekmo smo imeli veliko dela, saj je Tino nekaj bolelo. Fizioterapevtka Nežka Poljanšek je v treh dneh naredila čudež in bolečino omilila. Po treningu niso bili prisotni pravi občutki.

Po nastopu najboljši je sledilo še trideset voženj, med katerimi smo videli tudi Ilko in Katjo. Prva je na koncu zasedla 32. mesto, Katja pa je bila 36.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Schladming :. Veleslalom (ž)


Leave a Comment