Šesterica smučarjev v Leviju

Otvoritev sezone svetovnega pokala je bila za slovensko ekipo odlična, pred vrati pa sta že novi preizkušnji, tokrat slalomski. Naša najboljša smučarka Tina Maze, ki ji je uspel fantastičen začetek sezone, je že na Finskem, kmalu pa se ji bosta pridružile še Maruša Ferk in Ula Hafner ter Mitja Valenčič, Matic Skube in Miha Kuerner. Ženska ekipa je pod vodstvom trenerja tehničnih disciplin Denisa Šteharnika proti Muenchnu, kjer jih je čakal let proti Helsinkom in nato do Levija, odpotovala že v ponedeljek, včeraj pa so na pot odšli tudi moški, ki jih vodi trener tehničnih disciplin Marko Jurjec.


Maruša Ferk [foto: GEPA]

Maruša Ferk: “Napredovala sem v vseh disciplinah”

Priprave preko poletja so bile dobre, predvsem treningi v Čilu so dobro uspeli, s čimer sem zelo zadovoljna. Trenirali smo vse discipline in to na različnih terenih, kar smo dobro izkoristili. Dobro sta nam služila tako vreme kot podlaga. V zadnjem času smo bili na avstrijskih ledenikih, kjer smo trenirali tudi slalom, z vremenom pa smo imeli še kar srečo,” je o pripravah dejala Maruša in dodala: “Lahko rečem, da sem napredovala v vseh disciplinah, posebej pa lahko izpostavim napredek v veleslalomu. Mogoče sem celo izboljšala tudi slalom, preteklo sezono sem sicer veliko smučala v evropskem pokalu, s čimer sem ohranila občutek. Dobro je tudi, da sem zamenjala smučarske čevlje, kar mi pomaga, da smučam nekoliko drugače. Letos sem pripravljena narediti korak naprej tudi v hitrih disciplinah.


Ula Hafner [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Nabiranje izkušenj

Denis Šteharnik je spregovoril o pripravljenosti Maruše in Ule: “Kar se tiče zadnjih priprav smo poskušali izkoristiti dane pogoje. Podlage so bili sicer mehkejše kot bodo v Leviju, s čimer nismo zadovoljni. Mogoče nam primanjkuje nekaj treninga slaloma. Zavedam se, da ima Maruša dobre rezultate v hitrih disciplinah, tako da je mogla urediti stvari, ki se tičejo testiranj in samih treningov. Zdaj še ni v najboljši slalomski formi, seveda pa računamo, da se uvrsti med trideset najboljših. Rabi še približno 2 do 3 tedne, da se forma izboljša, mislim, da bomo do tega prišli na treningih v Vailu. Maruša se je dobro pripravljala v veleslalomu, tako da lahko postane takšna tekmovalka, ki lahko nastopa v vseh disciplinah, tako kot Ilka Štuhec. Za Ulo pričakujemo, da bo letos tako dobro nastopala v evropskem pokalu, da bo naslednje leto v A ekipi. Zato gre letos zraven v Levi, da se seznani s pogoji, tako da ne bo naslednje leto prvič tam. Pričakujemo, da bo letos naredila takšen napredek, da ji bo naslednje leto start v svetovni pokal dobro uspel.

Fantje s številnimi kilometri na smučeh

Fantje imajo za seboj že kar nekaj kilometrov na smučeh, tako da izpad zadnjih treningov ni problem. Tudi drugi niso imeli sreče z vremenom. Drugače pa bomo lahko v petek in soboto tam še malo trenirali,” pa je o zadnjem izostanku časa na smučeh dejal Jurjec, ki se je poleg Valenčiča in Skubeta odločil na Finsko peljati tudi Kuernerja. Le-ta je v Leviju nastopil že trikrat, a do zdaj še ni prišel do točk, tako da bo to letos njegov največji cilj. O Skubetu pa je Jurjec rekel: “Matic je bil na zadnjem treningu kar hiter, tako da mislim, da je dobro pripravljen. Kaže zanesljive vožnje, zdaj pa jim mora dodati še nekaj rizika.


Mitja Valenčič [foto: GEPA]

“Nihče ne ve, kam sodi”

Valenčič je v Leviju do zdaj zabeležil 9., 13., in 26. mesto, pred prvo tekmo sezone pa je z narejenim preko poletja načeloma zadovoljen: “Največ smo naredili v Argentini, kjer je bil trening zares kvaliteten. Vseeno bi lahko v zadnjem času trenirali dosti več, če bi le imeli srečo s pogoji. V Evropi je bilo precej drugače kot po navadi, kar so občutile tudi druge ekipe. Želel bi si kakšen trening več na “balknu”, saj nas bodo takšni pogoji čakali v Leviju.” O samem dogajanju na progi Levi Black pa je rekel: “Kar se tiče rezultatov na tekmi težko govorim, to je le prva tekma, nihče točno ne ve kam sodi. Če pa se bom peljal tako kot znam, se nimam česa bati, borim se lahko za najvišja mesta.” Optimistična pa je bila tudi Maruša: “Sama proga v Leviju se mi ne zdi tako zahtevna. Na začetku imaš ravnino, potem pa strmi del, tu ni kakšnega prevelikega filozofiranja. Že v prejšnjih letih se je izkazala, da lahko tudi tekmovalke z višjimi startnimi številkami dosežejo boljše rezultate. Upam, da bom to priložnost izkoristila in da se ponovno vrnem v slalomu.

Leave a Comment