Shiffrinova v Jasni razred zase, Ferkova 17.

Organizatorji tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju v slovaški Jasni so danes le imeli nekaj več sreče z vremenom. Slalomsko preizkušnjo veter ni oviral, jo je pa malce sneženje, ki pa ni bilo tako hudo, da bi tekmo morali odpovedati. Z zahtevno prvo postavitvijo je šampionsko opravila Mikaela Shiffrin, ki je kar za 1,67 sekunde ugnala najbližjo zasledovalko Veroniko Velez Zuzulovo, za veselje ogromnega števila navijačev v ciljni areni je na tretjem mestu poskrbela še ena Slovakinja Petra Vlohva, ki je z zaostankom 1,88 sekunde mesto delila s Švicarko Wendy Holdener.

Z zahtevno prvo progo se je od treh Slovenk uspešno borila Maruša Ferk, ki je z zaostankom 4,31 sekunde osvojila 20. mesto med 41 tekmovalkami, ki so prišle do cilja. Ana Bucik in Katarina Lavtar sta odstopili. Ana je s tem izgubila vse možnosti za nastop na finalnem slalomu sezone v St. Moritzu.

V finalni vožnji je Maruša prikazala novo dobro predstavo in čeprav ob prihodu v cilj ni prevzela vodstva, je na koncu pridobila tri mesta in zanjo letošnji zadnji slalom končala na 17. mestu. Za kasnejšo zmagovalko petega slaloma v tej sezoni, Američanko Shiffrinovo je sicer zaostala debelih 5,81 sekund, a dejstvo je, da je že drugouvrščena Švicarka Holdenerjeva zaostala 2,36 sekunde, tretja Velez Zuzulova pa 2,77 sekunde. Švedinja Frida Hansdotter si je tekmo pred koncem že zagotovila mali kristalni globus, danes je bila deseta.


Najboljše na zmagovalnem odru [foto: GEPA]

Denis Šteharnik je po tekmi najprej ocenil današnje pogoje na progi: ″V prvi vožnji so bili pogoji slabi. Poleg vetra je še močno snežilo in vidljivost je bila res slaba. Prve številke so imele še lepo progo, nato pa je bilo vedno slabše in smučine, ki se naredijo ob količkih so tekmovalkam še podaljševale pot, zato se je zdelo, da se zelo mučijo s smučanjem. V drugi vožnji je bilo s pogoji bolje, snežiti je prenehalo. Sicer pa vse pohvale organizatorjem za zares odlično pripravljeno progo. Moramo upoštevati, da je v zadnjih dneh zapadlo ogromno snega in so progo zares pripravili zelo, zelo dobro.

Nato je podal še oceno slovenskih nastopov: “Ne morem biti zadovoljen z ekipnim rezultatom, pričakovali smo več. Dobro je to, da je Ana sezono končala na 30. mestu, kar pomeni izpolnjen cilj. Tudi današnja vožnja je bila dobra, a žal je nato povozila količek in odstopila. Imeli smo precej višje cilje z njo, to je bila uvrstitev na finalni slalom v St. Moritzu. Žal pa se ni izšlo. Katarina je prav tako odstopila, z njo pa imamo tako večje načrte v veleslalomu kot pa na današnji tekmi. Seveda pa sem in moram biti zadovoljen z Marušo. Kljub manjku slalomskega treninga v primerjavi z drugimi disciplinami je danes pokazala, česa je sposobna in končno 17. mesto je res lep rezultat. Skupno je sicer na 32. mestu, torej ji je žal malo zmanjkalo do trideseterice. Potrebno bo narediti načrt za naprej, za prihodnjo sezono. Slalomske treninge bomo povečali, a v kakšni meri bomo še videli. Potrebno bo biti previden, saj je odlična kombinatorka. Vseeno pa menim, da bi že ob manjšem povečanju slalomskih treningov lahko redno osvajala mesta okrog deset.

Jutrišnji veleslalom naj ne bi bil pod vprašajem: “Organizatorji se že zdaj trudijo s pripravo proge, saj je danes zapadlo 20 centimetrov novega snega. Mislim, da jim bo uspelo in bo proga zopet odlična, ko odstranijo ves novi sneg. Morda bodo le preložili start malce nižje, kar pa je tudi dobro za Ano, ki je po šestih, sedmih infuzijah zdaj že pri močeh. Povrnil se je tudi apetit, tako da bo jutri pripravljena in upajmo, da bo zdržala napor. Največ pričakujemo od Katarine, današnji rezultat je odličen za samozavest Maruše, dobro pa je pripravljena tudi Ilka. Zelo se že veselimo jutrišnje tekme.


Rezultati: Svetovni pokal .: Jasna :. Slalom (ž)


Leave a Comment