Silvestrska turneja s štirimi tekmami, vračajo se gledalci

Silvestrska turneja FIS svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske bo eden vrhuncev letošnje sezone. Na Ljubnem ob Savinji priprave na dogodek že tečejo, zlata sova pa bo ob prelomu leta dočakala premiero pred gledalci.

Iz leta v leto se zelo trudimo, da nadgrajujemo športno infrastrukturo, kar nam korak po koraku tudi uspeva. Danes že lahko vidimo prve skice novih skakalnic arhitekta Braneta Smoleja. Želimo si, da postopoma pridemo do nove, večje skakalnice v velikosti 125 metrov, na kateri bi lahko skakali tako fantje kot dekleta. To je naš cilj. Ljubno je zibelka ženski skokov ne samo v Sloveniji ampak v mednarodnem prostoru. Ogromno smo naredili za sam razvoj ženskih skokov v globalnem smislu. Projekt moramo predstaviti Ministrstvu za šport in razložiti zakaj potrebujemo še en center na Štajerskem. Mislim, da si ta predel Slovenije to enostavno zasluži, da se tu izplača razvijati ta šport. Letos nas torej čaka še veliko dela, a na Ljubnem smo optimistični. Tudi s sponzorji smo se nekako zavezali, da bomo to športno infrastrukturo v naslednjih letih skušali realizirati,” je dejal častni predsednik družbe BTC, Jože Mermal ter nadaljeval: “Kar se tiče Silvestrske turneje pa je tako, da letos sodelujemo v Avstrijo, z Beljakom in na to smo zelo ponosni. Dekleta bodo verjetno zelo vesela, da se čim prej vidimo na Ljubnem. Že sama pravijo, da je najlepše doma, predvsem pa na Ljubnem, kjer je vzdušje enkratno. Čez 10 dni boste po celi Sloveniji že lahko opazili oglase, zato da pride čim več navijačev, da bo vzdušje res vrhunsko, silvestrsko, novoletno. Letos delamo proračunom preko pol milijona evrov. To je tudi za nas presenečenje, da imamo tako visoke stroške. Zavezani smo, da speljemo dve nočni tekmi, ki pa zahtevata razsvetljavo in samo s tega naslova imamo 150.000 evrov stroškov več, tudi ostali stroški na prizorišču pa so višji za okrog 60.000 evrov. Pri sponzorjih ostaja posluh, že zdaj pa bi se rad zahvalil vodstvu BTC-ja, da se je odločilo, da podjetje prispeva dodatnih 50.000 evrov k tej tekmi. Zato tudi apeliram na vse ostale sponzorje, donatorje, da prisluhnejo, da organiziramo to zgodbo. Seveda smo optimisti, a potrebnega bo še veliko napora v naslednjih dveh, treh tednih, da bomo to realizirali. Moram reči, da je Petra Grosman, ki pokriva marketing, vložila ogromne napore skupaj z vodstvom OK Ljubno. Že zdaj smo pri številki blizu 400.000 evrov in zato smo optimisti, da bomo tudi to realizirali. To je naša zaveza, tako OK, kot tudi Občine Ljubno in vseh naših pokroviteljev, da to realiziramo. Veselimo se, da prihajajo dekleta na Ljubno. Računam, da bodo vražja dekleta poskrbela za eno najbolj vražjih in uspešnih tekem!


[foto: sloski]

Aktualno stanje na skakalnicah na Ljubnem ob Savinji pa je predstavil predsednik OK Ljubno, Rajko Pintar: “Letos organiziramo že 17. tekmo na najvišjem nivoju. To bo dvanajsta tekma svetovnega pokala, pet tekem je bilo prej za točke celinskega pokala. Vedno smo delali, kar se tiče snega, pod izredno stresnimi pogoji in vedno nam je uspelo, tako bo tudi letos. Snega imamo na hribih že pol metra in več, to so tudi naše skrivne zaloge. Lani, ko smo imeli prvo Silvestrsko turnejo in ko je Nika Križnar zmagala na Silvestrovo, smo dobili nešteto sporočil »Naredili ste nam najlepši silvestrski večer do zdaj.« Slovenija je tako čutila, tako je opazila to tekmovanje in tako Slovenija živi z ženskimi smučarskimi skoki. Za nas pa je pomembna še ena stvar. Delamo, živimo in posvečamo vse moči za to, da izenačujemo šport žensk in moških. V tem stilu delamo tudi letošnjo turnejo. Nagradni sklad se je povečal za 100% v primerjavi z lani. Govorim o nagradnem skladu, ki ga zagotavlja organizator. Vsega tega pa ne bi bilo moč storiti brez velike, velike pomoči BTC-ja in občine Ljubno. Poudariti pa je potrebno tudi odlično sodelovanje s SZS, ki nas vzpodbuja in drži roko pri načrtih za nadaljevanje. Pripravljeni smo na tekmo, nudili bomo vse pogoje, da bo slovenska reprezentanca tako uspešna, kot je bila do zdaj. Veselimo se že novoletnega vzdušja na Ljubnem, kjer so luči že postavljene, prizorišče pa tudi čaka, da novo leto preživite na Ljubnem.

Kako pa so pripravljene naša dekleta?

Zoran Zupančič, glavni trener ženske skakalne reprezentance
Hibridni tekmi v Wisli sta bili mogoče za oceno, da smo jih dobili malo po glavi, čeprav ocenjujem, da smo prišli zelo dobro pripravljeni. Upam, da nam to ni prišlo preveč v kosti in da bomo še naprej napadali in da se punce tega ne bodo ustrašile in od tega bežale. Prepričan sem, na vseh dosedanjih treningih je bilo tako, da je forma še vedno na visokem nivoju. Vsekakor pa je težko pričakovati, da bodo vsa dekleta res konstantno vedno pri vrhu. V vrhunskem športu prihaja do nihanja, a zaupam v svoja dekleta. Imamo res močno ekipo in cilji se niso prav nič spremenili. Po Wisli je bilo kar nekaj dela na tekmovalni opremi, na dresih, tudi na testiranju zimske opreme. Danes smo prvič preizkusili zasneženo skakalnico v Planici. Jutri nas čaka še zadnji trening in potem odhajamo v Lillehammer. Ekipa v primerjavi z Wislo bo malenkost drugačna, saj bo Jernejo Repinc Zupančič zamenjala Maja Vtič, poleg nje pa bodo tekmovale še Urša Bogataj, Nika Križnar, Ema Klinec, Nika Prevc in Katra Komar. To je tudi ekipa za Titisee-Neustadt, ostale tekmovale pa bodo potem imele možnost, da se uvrstijo na tekmi v Beljak, na Ljubnem pa bomo tako nastopali z nacionalnim paketom.

Nika Križnar
Že v Wisli sem bila zelo blizu stopničk, malce sem jih že vonjala. Tja smo šlo dobro pripravljeni, skoki v Planici niso bili slabi na treningu. Včasih se poklopi, včasih ne. V Wisli so bile druge tekmovalke močnejše, kar moramo sprejeti, a zdaj se ne bomo odmikale. Zagrabile bomo, saj vemo, da znamo. Sama sem delala na postavitvi, preizkusila sem opremo, danes je bilo veliko testiranja, kar se je izkazalo za zelo pozitivno. Sem optimistična in pozitivna za nadaljnje tekmovanje. Mislim, da smo vse komaj čakale, da zapade sneg, zelo smo bile vesele, ker je tudi v Planici že možno skakati na snegu. Vedno je bolje malce trenirati najprej doma, predvsem zaradi telemarka. Z mirno glavo grem v Lillehammer.

Urša Bogataj
V vrhunskem športu so prisotna nihanja. Zelo bi bila vesela, če mi uspe še na kakšni tekmi dobro skočiti. Na treningu je bilo nekaj lepih skokov, niso pa to tisti vrhunski kot v lanski sezoni. A tudi konkurenca napreduje, punc v odlični formi je vedno več. Želim si le še kakšnih dobrih skokov, to je vse.

Ema Klinec
Držim dobro pripravljenost že od oktobra, tako da sem zadovljna. Morda sem bila pred Wislo še bolj v formi, a konstanta ostaja. Če mi bo steklo na tekmi, se ne bojim. Upam pa predvsem na sproščenost in mirno glavo.

Katra Komar
Tekem se veselim, ker bo na snegu, ne tako kot v Wisli, ko je bila plastika, ki smo je že vsi naveličani. Upam, da bo na snegu bolje. Mislim, da sem malce napredovala v formi, a to bo potrebno potrditi.

Taja Bodlaj
Malo se še iščem, a se stvari izboljšujejo vseskozi.

Maja Vtič
Sigurno komaj čakam na tekme, sploh ker sem imela malce daljši premor in zato, ker bodo skoki spet na snegu.

Jerneja Repinc Zupančič
Trenutno skušam usklajevati študij in skoke, tako da se še malce lovim. Na obeh straneh skušam biti prisotna. Vsak teden malo skašem in študiram. Zdaj se mi na žalost ni uspelo uvrstiti na tekmo, a upam, da na naslednjih tekmah bom že zraven.

Nika Prevc
V teh dneh sem skušala obdržati formo izpred Wisle. Tam sem se malce izgubila. Trenutno pa opravljam še zadnje težave z dresi. V Lillehammerju pa želim skakati podobno kot na treningu.

Leave a Comment