Skakalci na intenzivnem treningu

Smučarji skakalci so opravili z večino tekmovanji za FIS poletno veliko nagrado.

Smučarji skakalci so opravili z večino tekmovanji za FIS poletno veliko nagrado. V začetku oktobra sledita še zadnji preizkušnji v Liberecu in Klinghentalu. V prvem delu so tekmovalci dosegli točke svetovnega pokala na vseh tekmah, razen na prvi ekipni tekmi v Hinterzartnu. Kljub slabšim nastopom od pričakovanj je spet presenetil mladi Peter Prevc, ki je v skupnem seštevku najboljši Slovenec.

Fantje so trenutno na intenzivnem treningu na skakalnici v Kranju, ki ga kombinirajo z dnevno kondicijsko pripravo in treningi v vetrovniku, Robert Kranjec pa je opravil tudi nekaj sponzorskih obveznosti. Trenažni proces se bo nadaljeval do naslednjih tekem za FIS poletno veliko nagrado, kjer se bodo pred začetkom zimske sezone lahko še zadnjič pomerili s svetovno konkurenco.

Pretekli torek se je v prostorih Smučarske zveze Slovenije sestal strokovni svet za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, ki je analiziral dosedanjo poletno obdobje in sprejel nekaj dodatnih ukrepov za doseganje zastavljenih ciljev. “V prvi vrsti je treba zagotoviti umirjenost med strokovno in laično javnostjo. Sicer pa intenzivirati specialno motorično pripravo ter večjo intenzivnost učenja in utrjevanja trendovskih elementov tehnike na sami skakalnici. S posamezniki bomo povečali količino treninga umirjanja, aktivacije in koncentracije. Skupinsko pa želimo obnoviti nekatera pravila nastopanja v javnosti. V zimo namreč želimo utrditi homogenost ekipe, tudi na ven. Sicer pa še zdaleč nismo edina ekipa, ki se srečujemo s posameznimi deficiti, ključno je, da jih v miru razporedimo v izjemno pomembnem, verjetno ključnem, pripravljalnem obdobju na glavni, zimski, del sezone,” je povedal športni direktor Franci Petek.

Matjaž Zupan, glavni trener reprezentance je dosedanje rezultate ocenil takole: “Z dosedanjim potekom tekmovanj za poletno veliko nagrado nismo zadovoljni. Pričakovali smo več uvrstitev med deseterico in tudi več nastopov v drugi seriji. Glede na trenažni proces, ki smo ga realizirali do poletnih tekem, je vključeval veliko treninga za dvig motorične priprave, za dvig posameznih segmentov v tehniki skoka. Namenili smo kar nekaj časa za testiranje opreme. Kljub temu, da smo veliko časa namenili tem stvarem, smo uspeli pred temi tekmami, doseči zadovoljiv nivo skakanja, z nekaterimi skakalci celo visokega. Žal je bilo premalo časa za utrjevanje in prilagajanje. Skokov na skakalnici je bilo premalo za boljšo stabilizacijo tehnike, kar je privedlo do tega, da se nam tekme niso posrečile na nivoju, ki smo ga imeli pred odhodom na poletna tekmovanja. V Wisli se je pokazalo, da vendarle nismo tako daleč od najboljših. Nismo delali panike pri delu v nadaljevanju trenažnega procesa. Testiranja motorične priprave in skoki na treningih vlivajo optimizem kar nam daje še večjo motiviranost v nadaljevanju jesenskega pripravljalnega obdobja. Prepričan sem, da nam umirjene priprave v nadaljevanju in ohranjanje visoke motivacije pelje k želenim ciljem v zimskem delu tekmovanj.

zgoraj: Matjaž Zupan [foto: Klemen Zibelnik]

Leave a Comment