Skakalci najboljša ekipa Slovenije

Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan in Robert Kranjec so na ekipni tekmi na veliki skakalnici na 48. svetovnem prvenstvu v norveškem Oslu osvojili bronasto odličje. Premagali so jih le svetovni prvaki Avstrijci in domačini Norvežani.


Skakalci so v Oslu na svetovnem prvenstvu osvojili bronasto medaljo [foto: OK Oslo]

Po Oberstdorfu 2005 slovenski orli znova slavijo! Takrat je prišlo bronasto odličje na srednji napravi in zlato Roka Benkoviča na isti napravi, tokrat pa je prišla še prva medalja na veliki skakalnici na ekipni tekmi. Od tiste ekipe je bil v ekipi tokrat le Jernej Damjan, ki je kot prvi napovedal slovenski skok na stopničke.

Tekma, zelo težka zaradi spremenljivih vetrovnih razmer, se je za naše začela slabo, saj je Peter Prevc kot prvi naš skočil “le” 109 metrov. Že naslednji Jurij Tepeš je bil precej boljši, a Slovenija je še vedno zasedala sedmo mesto. Preobrat je sledil po tretji seriji. Jernej Damjan je zajadral v dno skakalnice, pristal pri 127.5 metrih in naši so se vzpeli na lestvici. Eksplozija pa v četrti skupini skakalcev v prvi seriji, ko je Robert Kranjec naredil izvrsten skok, temu je piko na i dodal še rahel vzgonski veter (v primerjavi z nekaterimi drugimi skakalci) in Robert je zajadral do 136 metrov. To je pomenilo suvereno vodstvo, ki ga je Slovenija držala vse do skoka predzadnjega v prvi seriji, Norvežana Toma Hildeja. Na veselje vseh nas je obveljala le prva serija, saj so bili pogoji izjemno težki in tako je to tudi uradno pomenilo bron za slovenske orle na smučeh.

Na današnji podelitvi nagrad najboljšim športnikom je bila skakalna ekipa (Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan, Robert Kranjec) proglašena za najboljšo ekipo Slovenije v letu 2011. “V imenu celotne ekipe se zahvaljujem za prejeto nagrado. Hvala vsem, ki ste nam pomagali, da smo prišli do te nagrade. Vsi smo jo zelo veseli. Spomniti se je potrebno tudi Matjaža Zupana, ki nam je stal ob strani. Zahvaljujemo se tudi novinarjem, ki ste nas izglasovali za najboljšo ekipo,” je v imenu ekipe dejal Jernej Damjan.


Ekipa leta:
1. Skakalna reprezentanca 48
2. Nogometni klub Maribor 39
3. RK Cimos Koper 24
4. Košarkarski klub Krka 17
5. športni plezalci/ke 2
6. nogometna reprezentanca 1
7. kegljaška reprezentanca 1
8. Silverhawks (am. nog.) 1

Leave a Comment