Skakalci po zmagi novim izzivom naproti

Ekipa smučarjev skakalcev se je vrnila iz Poljske, kjer je v petek v postavi Jaka Hvala, Jurij Tepeš, Peter Prevc in Robert Kranjec osvojila prvo mesto na ekipni tekmi svetovnega pokala v Zakopanah. Fantje pod vodstvom trenerja Gorana Janusa so v prostorih Smučarske zveze Slovenije (SZS) nazdravili s predstavniki medijev, pred tem pa so spregovorili o vtisih iz tekem ter o načrtih za nadaljevanje sezone, ki bo zagotovo polna uspehov. Novinarji so spoznali tudi novo maskoto SZS in bili obveščeni o zagonu Sloski trgovine za navijače, ki se bo odprla v sredo na spletni strani SZS. Tam bo moč kupiti kape, šale, majice, trakove in še kaj.


Slovenska skakalna reprezentanca [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Predsednik SZS, Primož Ulaga: “V imenu SZS in naših delavcev bi rad čestital fantom za ta uspeh. Ker izhajam iz tega športa lahko rečem, da je bila tekma dobljena z vsemi štirimi, saj so dali vse od sebe. Glede na to, da imamo v tej sezoni že toliko zmagovalcev v drugih disciplinah, je že nekako klicalo po temu, da še skakalci naredijo svoje. V to seveda nisem dvomil, saj so bili skoki na visokem nivoju, kar je posledica vsega dobrega dela. Pred nami je še dolga sezona in verjamem, da bo še veliko dobrih rezultatov, na finalu v Planici pa bo zagotovo veliko navijačev.

Direktorica SZS, Barbara Kürner Čad: “Težko bi še kaj dodala predsedniku, poznavalcu skokov, z njim se absolutno strinjam. Rezultati so tudi pri skakalcih nakazovali na to, da bo prišlo tudi prvo mesto. Veselimo se skupaj z njimi in jim želimo še naprej tako uspešno sezono.

Glavni trener, Goran Janus: “Na tekmi ni bilo nobene živčnosti, v njej smo uživali. Čestital bi fantom in ob tej priliki pohvalil tudi ožje vodstvo, predvsem sodelavce Janija Grilca, Nejca Franka, kondicijskega trenerja Matjaža Polaka ter fizioterapevta Urbana Komaca in Urbana Jarca. V Sapporu bodo nastopili Nejc Dežman, ki je že tam, Peter Prevc, Robi Kranjec, Jurij Tepeš, Jernej Damjan, Matjaž Pungertar in Tomaž Naglič. Takoj po Sapporu bomo trenirali v Planici, kjer imamo rezervirano 120-metrsko skakalnico. Mislim, da je to dobro za same občutke, kaj bo na letalnicah pa bomo videli.

Peter Prevc: “Konec tedna, predvsem petek je bil zelo uspešen. Zagotovo mi bo najbolj ostalo v spominu to, da me je Jaka spravil v najtežji položaj v življenju. Bil sem tisti, ki je na koncu odločil tekmo, na srečo nisem naredil prevelikih napak, da bi “zavozil” ekipo. Zanesljivo in varno sem obdržal vodstvo. V soboto sem naredil nekaj napak, a verjamem, da jih bom kmalu odpravil.

Jaka Hvala: “Najprej bi se opravičil Petru, ker sem ga spravil v tak položaj in se mu zahvalil, ker nas je varno pripeljal do zmage. V petek sem naredil dva dobra skoka, v soboto pa je bil zelo dober prvi, podobno tistemu v Kuusamu na začetku sezone. Takšnih skokov bi si želel celo sezono. V drugi seriji sem bil prepozen na mizi, ta napaka se mi največkrat pojavlja. Zelo visoka uvrstitev je splavala po vodi ampak deveto mesto je vseeno vrhunski rezultat, s katerim sem zadovoljen.

Jurij Tepeš: “Eden izmed razlogov, da gre ekipi tako dobro je sigurno vzdušje. Mislim, da tudi na posamičnih tekmah držimo skupaj, se spodbujamo. Eden drugega ženemo naprej, vsakič stopničko višje. Moram se zahvaliti tekmovalcem, ki so me potegnili s sabo. V Zakopanah sem spet prišel zraven, prej pa sem imel krizo. Toda s tako ekipo jo je veliko lažje prebroditi.

Jernej Damjan: “Če bi poznal formulo, kaj narediti, bi bil že nazaj. Toda skoki so tak šport, da ne veš točno, katera je prava pot. Priti nazaj tja, kjer sem bil je veliko lažje v taki ekipi, ki ji gredo stvari. Vzdušje je dobro, vsi so optimistični. Še vedno verjamem, da bom prej ali slej prišel nazaj. V Wisli sem kazal boljše skoke, v Zakopanah na kvalifikacijah pa se je prišlo do “kiksa”, tudi to se zgodi. V Zakopanah sem se pogovarjal z vodstvom FIS-e, ki so rekli, da izračuni kažejo na dve možnosti. Ena je, da se bodo hitrosti povečale in bodo skoki lahko dolgi, druga možnost pa je, da se bodo razlike med tistimi ki znajo leteti in tistimi, ki ne znajo, povečale. Prej si za položaj v zraku izkoriščal dres, zdaj pa boš moral aerodinamičen položaj narediti sam. Tisti ki to znajo, recimo Robi, bodo leteli še dlje in naredili večjo razliko.

Matjaž Pungertar: “Skoki še vedno niso najboljši, manjka mi konstantnosti. Naredim samo en dober skok na tekmo. Moram nekako spraviti stvari skupaj tako, da bom naredil več dobrih skokov.

Leave a Comment