Slalomski prvak Grange, Valenčič trinajsti


Jens Byggmark, Jean Baptiste Grange in Manfred Moelgg [foto: Klemen Zibelnik]

Ob 10. uri se je na progi Gudiberg začelo zadnje dejanje svetovnega prvenstva. Na startu slalomske preizkušnje v Garmischu – Partenkirchenu je stalo natanko 100 tekmovalcev, slovenske barve pa sta branila Mitja Valenčič s startno številko 20 in Matic Skube s številko 36. Pogoji za nastope tokrat niso bili najboljši, saj je tekmovalce ovirala slaba vidljivost, kot tudi podlaga, ki se je tekom nastopov spreminjala.

Najboljši čas prve vožnje je postavil Francoz Jean-Baptiste Grange, z 22 stotinkami zaostanka mu je sledil Italijan Manfred Moelgg, s 57. pa Šved Andre Myhrer. Valenčič je s progo opravil dobro, brez večjih napak in ob koncu vožnje zasedel 13. mesto. Njegov zaostanek za Grengeom je znašal 1,73 sekunde, kar je bilo na koncu prvega dela slaloma dovolj za 14. mesto. Skube je svoj nastop začel solidno, a imel ob prihodu iz strmine nekaj težav, ki so dodale nekaj desetink k njegovem času, tako da je ob prihodu čez ciljno črto zasedel 22. mesto, za vodilnim pa zaostal 2,47 sekunde.

Skube je v drugo startal sedmi po vrsti, v času vodstva Čeha Filipa Trejbala. Njegov nastop pa ni trajal veliko časa, saj je kmalu po prihodu v strmino zdrsnil na bok in odstopil. Nekaj minut kasneje je odlično vožnjo prikazal avstrijski veteran Mario Matt in prevzel vodstvo z veliko prednostjo 1,24 sekunde. Na startu smo seveda imeli še enega smučarja. Valenčič je med vožnjo naredil nekaj napak, ki so ga na koncu pripeljale na tretje mesto, s tem, da je za Mattom zaostal za dobro sekundo.

Tekmovalci, ki so sledili, so za Avstrijcem zaostajali ali predčasno končali nastope, na kar je na prvo mesto prišel Šved Jens Byggmark, ki je po prvi vožnji zasedal šesto mesto. Ivica Kostelić je prišel na šest, Mattias Hargin na deveto, Myhrer na osmo, Moelgg pa z 18. stotinkami zaostanka na drugo mesto. Na startu je tako stal samo se Grange, ki je navkljub nekaterim napakam na progi ostal zbran in v cilju prevzel prvo mesto in zlato medaljo. Srebro je šlo tako v roke Byggmarka, bron je osvojil Moelgg, Valenčič pa je dan v Garmischu končal s 13. časom voženj.

Trener Pavli Čebulj je po tekmi spregovoril o nastopu Mitje: “Mislim, da kakega velikega razloga za zadovoljstvo ni, saj verjamem, da je on sigurno pričakoval več, tudi jaz sem pričakoval malenkost boljši rezultat. 13. mesto je vseeno drugi najboljši rezultat v letošnji sezoni, ampak vsekakor to ni to, česar je sposoben. Dejstvo je, da je v strmini smučal vrhunsko, potem pa nekako ni našel pravega ritma v spodnjem delu, tako v prvi, kot v drugi vožnji in stotinke so se nabirale. 13. mesto vsekakor ni slab rezultat, a upali smo na boljšega.

Slovenski smučarji pod vodstvom Čebulja zdaj odhajajo na treninge v Kranjsko Goro, na kar že sledijo tekme svetovnega pokala v Banskem v Bolgariji.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Garmisch – Partenkirchen :. Slalom (m)Mitja Valenčič [foto: GEPA]

Leave a Comment