Slavje domačinov v Klingenthalu

Sanjska zgodba izpred leta dni, ko so slovenski skakalci na začetku sezone v Klingenthalu slavili ekipno zmago, se ni ponovila. Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Jernej Damjan in Peter Prevc so na uvodnem prizorišču nove zimske sezone svetovnega pokala zasedli peto mesto. Na najvišjo stopnico odra za zmagovalce se je povzpela domača nemška ekipa, ki so jo sestavljali Markus Eisenbichler, Richard Freitag, Andreas Wellinger in Severin Freund.


Najboljša četverica – sicer olimpijski prvaki – v Klingenthalu [foto: GEPA]

Po prvi seriji je bila izkušena slovenska postava na šestem mestu, v finalu pa z dobrim skokom Damjana in Prevca napredovala na peto. Drugo serijo so z najboljšega položaja sicer začenjali Japonci, ki so si priskakali nekaj prednosti pred Nemci. Prav Eisenbichler je z drugim skokom naredil preobrat in nemškemu moštvu nabral veliko prednost, ki je na koncu znašala že neulovljivih 30 točk pred drugouvrščenimi Japonci.

Z današnjo tekmo sem zadovoljen, predvsem glede na to, kako smo odskakali na včerajšnjih kvalifikacijah in treningu. Skoke smo stopnjevali. Škoda je slabih vremenskih razmer v prvi seriji pri Damjanu in Petru, zaradi česar sta izgubila veliko metrov. Že po treningu se je videlo, da so neketere države zelo dobre. Vesel sem, da lahko naše skoke stopnjujemo. Prijetno so me presenetili Finci na četrtem mestu, ki so skakali zelo lepo. Nekoliko slabši pa so bili Poljaki in Avstrijci, a to je šele začetek. Nekje je potrebno začeti,” je po tekmi menil glani trener Goran Janus.

Avstrijci danes niso bili razpoloženi, saj so zasedli osmo mesto. Borili so se celo za možnost finalnega nastopa, ki so ga ujeli za pičlo desetinko točke in tako Poljake potisnili na deveto mesto – ti se pričakovano niso borili za najvišja mesta, potem ko je svoj nastop v skrbi za svoj gleženj odpovedal Kamil Stoch. Prijetno presenetili pa so Finci s četrtim mestom in Švicarji s sedmim.

Sledi posamična preizkušnja

Jutri se bodo na skakalnici v Klingenthalu že začel nov na veliki kristalni globus skupnega seštevka v svetovnem pokalu. Najboljši iz petkovih kvalifikacij se bodo preizkusili še posamično. Nastopili bodo štirje slovenski predstavniki – Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan in Matjaž Pungertar, brez pravice nastopa pa so ostali Robert Kranjec, Jaka Hvala in Anže Lanišek. Začetek tekme je predviden ob 11.30.


Skoki Slovencev:
Jurij Tepeš: 129 m; 127 m
Robert Kranjec: 126,5 m; 128,5 m
Jernej Damjan: 128 m; 134 m
Peter Prevc: 129 m; 139 m


Rezultati: Svetovni pokal .: Klingenthal
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment