Slavje Fenningerjeve, Tina znova v ozadju

Lienz na Vzhodnem Tirolskem zadnji konec tedna v letu 2013 gosti tekme svetovnega pokala za dekleta. Množico zbranih avstrijskih navijačev je s prvo zmago v letošnji sezoni razveselila Anna Fenninger. To je za 24-letnico iz okolice Salzburga že tretja zaporedna zmaga na 28. december.  


Avstrijka je zmagala petič v karieri [foto: GEPA]

Peto veleslalomsko tekmo letos je odprla Tina Maze, ki se na postavitvi svojega trenerja Walterja Ronconija ni znašla. Avstrijka Kathrin Zettel, ki je smučala takoj za Mazejevo, je bila izjemna v spodnjem delu, zato je čas najboljše slovenske smučarke izboljšala kar za dve sekundi. Črnjanka je kljub optimističnim napovedim pred tekmo tako finale pričakala na skromnem 12. mestu.

Hitreje kot Zettlova sta s progo v Linezu opravili najboljša veleslalomistka sezone Jessica Lindell-Vikarby in domačinka Anna Fenninger, ki je tudi zmagovalka zadnje preizkušnje na tem avstrijskem prizorišču. To je bilo leta 2011, saj se Lienz pri organizaciji tekem svetovnega pokala izmenjuje s Semmeringom, kjer so dekleta tekmovala lani. Zmagovalka veleslaloma je bila tudi takrat Fenningerjeva.

Tako kot Tina, so z Ronconijevo postavitvijo imele težave tudi preostale slovenske tekmovalke. Ani Drev, ki je smučala s startno številko 25, je za spodnji del zmanjkalo moči, zato je zaostala skoraj za tri sekunde, kar je pomenilo 32. mesto.  S takšnimi rezultati bo 28-letna smučarka iz Šmartna ob Paki težko ujela nastop na februarskih olimpijskih igrah. Počasneje od Drevove sta smučali Katarina Lavtar (35. čas) in Tina Robnik (45. čas), Ilka Štuhec pa je bila diskvalificirana.


Vse kaže, da Drevova ne bo nastopila na olimpijskih igrah [foto: GEPA]

Razlike med vodilno trojico so bile majhne, kar je obetalo napeto drugo vožnjo. Odličen ekipni uspeh so zabeležile reprezentantke Italije, kar šest se jih je namreč uvrstilo med najboljšo petnajsterico. Največ sta pridobili Denise Karbon in Elena Curtoni. Veliko slabše od Italijank je ponovno smučala 30-letna Črnjanka, ki je bila preveč zadržana. Že ob prihodu v cilj je zasedla četrto mesto, do razpleta tekme pa je pričakovano izgubljala mesta in bila 14.


Mazejeva v svoji paradni disciplini še vedno išče pravo formo [foto: GEPA]

Z odlično drugo vožnjo se je izkazala Fenningerjeva, ki je ugnala Američanko Mikaelo Shiffrin, sicer četrto po prvem delu tekmovanja. Kljub temu si je 18-letnica prismučala druge veleslalomske stopničke v karieri. Vodilna po prvi vožnji Jessica Lindell-Vikarby na ledeni snežni površini ni uspela smučati brez napak, zato je morala priznati premoč mlajši Avstrijki. Tik pod oder za zmagovalke je švedska smučarka tako izrinila Kathrin Zettel.

Pred olimpijskim veleslalomom bo na sporedu le še ena preizkušnja v tej disciplini, in sicer konec januarja v Mariboru. Najprej pa se bodo smučarke od starega leta poslovile z jutrišnjim slalomom.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lienz :. Veleslalom (ž)


Leave a Comment