Slavje Reichelta in Filla preprečil Patrick Küng

Beaver Creek v ameriški zvezni državi Kolorado ta konec tedna gosti najboljše alpske smučarje, ki tekmujejo v svetovnem pokalu. Po včerajšnji smukaški preizkušnji, ki jo je dobil Aksel Lund Svindal, sta danes za veliko presenečenje poskrbela najprej Švicar Patrick Küng, nato pa s startno številko 45 še Otmar Striedinger.


Razmere na progi Ptic roparic so bile zelo dobre [foto: Swiss Alpin Ski Team/Facebook]

Proga ptic roparic je v zadnjih letih postala stalnica na koledarju moških tekem. Zaradi priprav na svetovno prvenstvo leta 2015 so v Beaver Creeku pretekli konec tedna tekmovala tudi dekleta, zato organizatorjem ni uspelo ustrezno pripraviti celotne moške proge. Zgornji del včerajšnjega smuka in današnjega superveleslaloma so tako smučarji vozili na ženski progi Raptor, po minuti nastopa pa zavili na svoje prvotno smučišče. Zavito progo si je zamislil francoski trener Morisod, kar je, vsaj v zgornjem delu, bila prednost za smučarje z boljšim veleslalomskim znanjem. Hud mraz, ki je v zadnjem tednu zajel Severno Ameriko, je pomagal, da je bila snežna površina dobro pripravljena, razmere pa enakovredne.

Svindalov zmagovalni niz končan

Na drugem superveleslalomu sezone je za glavnega favorita veljal Svindal, ki bi si lahko prismučal peto zaporedno superveleslalomsko zmago, kar v moški konkurenci ni uspelo še nikomur. A Norvežanu se je zgodovinski dosežek izmuznil, saj ni izboljšal časa, ki sta ga postavila Hannes Reichelt in Peter Fill. Avstrijec in Italijan, ki sta včerajšnji smuk prav tako končala na zmagovalnem odru, sta prvo mesto obdržala tudi po nastopu Matthiasa Mayerja, zadnjega iz elitne sedmerice. Veselje ob zmagi se je že začelo, ko je Patrick Küng izbral najboljšo linijo in najhitreje opravil s kombinacijo proge Raptor in Birds of Prey. Startna številka 28 je 29-letnemu Švicarju prinesla prvo zmago v svetovnem pokalu.


Küng je bil, razumljivo, po svoji prvi zmagi oblegan s strani novinarjev [foto: Swiss Alpin Ski Team/Facebook)

Slavje Reichelta in Filla je bilo v trenutku končano, nekaj nejevolje pa je bilo opaziti tudi med zbranimi navijači. Švicar je namreč s tretjega mesta izrinil domačega ljubljenca Teda Ligetyja. Američan je do zaključka tekme izgubil še eno mesto, saj je presenečenje pripravil tudi 22-letni Avstrijec Otmar Striedinger, ki je z drugim mestom dosegel uspeh kariere.

Ligety, ki bo glavni favorit za zmago na jutrišnjem veleslalomu, je bil s končnim petim mestom kljub temu pred glavnimi konkurenti za veliki kristalni globus, o katerem je pred začetkom sezone glasno razmišljal. Svindal, trenutno vodilni v skupnem seštevku, je bil namreč na koncu sedmi, lanski dobitnik najprestižnejšega globusa Marcel Hirscher, ki se je le opogumil in po dolgem času spet tekmoval v superveleslalomu, pa je bil 16.

Slovenci v ozadju, najboljši Kosi

Na startu so bili trije Slovenci, in sicer Rok Perko, Andrej Šporn in Klemen Kosi. Na superveleslalomih v tej sezoni nosijo visoke startne številke, kar pomeni, da tudi pričakovanja niso velika. Vsaka točka na današnji tekmi bi bila za slovenske reprezentante zato uspeh. A končali so v ozadju, najbolje se je odrezal Klemen Kosi, ki je bil 40.


Rezultati: Svetovni pokal .: Beaver Creek :. Superveleslalom (m)


Leave a Comment