Slovenija srebrna na ekipnih skokih

Na ekipni tekmi skakalcev so se prvič pomerili smučarke skakalke, nordijski kombinatorci in smučarji skakalci v isti ekipi. Odlično so se odrezali mladi skakalci Urša Bogataj, Luka Pintarič in Anže Lanišek, ki so Sloveniji na 75-metrski skakalnici v olimpijski areni v Seefeldu priskakali sedmo kolajno na prvih OI mladih ter tretjo v skokih.

Lanišek in Bogatajeva sta se na začetku iger odlično odrezala že v posamični konkurenci. Lanišek je osvojil zlato kolajno, Bogatajeva pa je bila bronasta.

Na ekipni preizkušnji so od slovenskih skakalcev, osvojili so skupno 610,5 točk, bili boljši le Nemci s 640,1 točke, bron pa je šel v roke Kanadčanom (587,0).


Urša Bogataj [foto: Klemen Zibelnik]

Po prvem skakalnem delu je slovenska ekipa zasedala šesto mesto. Bogatajeva je pristala pri 55. metrih, Pintarič pri 59., Lanišek pa je skočil 65 metrov. Prvo mesto je zasedala ekipa Nemčije, sledili pa sta kanadska in finska ekipa.

Bogatajeva je v drugo skočila 66 metrov, Pintarič je dosegel isto daljavo, nato pa se je izkazal Lanišek, ki je pristal pri 77. metrih, kar je bila druga daljava finalne serije. Zaradi slabega vremena, Innsbruck in Tirolska je od petka dobil obilno pošiljko snega, so skoke prestavili s petka na soboto, poizkusna in prva serija sta potekali ob sneženju, nato pa je v odločilnem krogu sneženje prenehalo.

Mislim, da je razplet zelo dober, še zlasti glede na to, kako nam je kazalo po prvi seriji, ko smo imeli slabše pogoje. V prvi seriji nismo imeli čistih skokov, čutilo se je nekaj živčnosti v ekipi, ampak na koncu se je dobro izteklo s srebrno medaljo in mislim, da smo kar vsi trije zadovoljni. Sam sem zadovoljen z zadnjim skokom. Če ne bi bili tako slabi pogoji v prvi seriji, bi mogoče celo zmagali, ampak tako pač je, skoki so šport na prostem. Pred zadnjim skokom sem bil popolnoma sproščen, samo šel sem z rampe dol in se prepustil,” je dejal 15-letni slovenski skakalec, član SSK Mengeš Lanišek, prvo ime slovenske odprave.


Anže Lanišek [foto: Klemen Zibelnik]

Šestnajstletna Bogatajeva, članica SSK Ilirija, s prvim skokom ni bila niti najmanj zadovoljna: “Po prvem skoku sem se zelo razjezila, ker mi to tudi dostikrat pomaga, če naredim slab skok. Ponavadi je potem drugi skok boljši in mi je vsaj en uspel. Obeh olimpijskih kolajn sem zelo vesela, ker je to potrditev mojega trdega dela čez poletje. Kolajni sta mi dali zelo veliko motivacije za naprej.

Petnajstletni nordijski kombinatorec Pintarič, član NSK Tržič Trifix, tako dobrega razpleta ekipne tekme ni pričakoval: “Mogoče tretje mesto, drugega pa ne. Vreme me niti ni toliko motilo, samo ‘špura’ je bila počasnejša zaradi snega, a so ga sproti čistili.” V nordijski kombinaciji v posamični konkurenci je bil deseti, šesti po skokih, na ekipni tekmi pa ga je nato čakal veliki uspeh.

Slovenska odprava se v domovino vrača v ponedeljek s sedmimi kolajnami, eno zlato, štirimi srebrnimi in dvema bronastima. Smučarski skoki, smučarski teki, deskanje na snegu in alpsko smučanje so panoge, v katerih so Slovenci osvojili kolajne na prvih zimskih OI mladih.


Rezultati: Olimpijske igre mladih .: Innsbruck :. Mešana ekipna tekma


Leave a Comment