Slovenija v šestih disciplinah na olimpijskem festivalu evropske mladine

Največji zimski mladinski športni dogodek v Evropi, olimpijski festival evropske mladine (OFEM), se bo letos zgodil v Romuniji, v Brasovu ter še v dveh drugih mestih v regiji Brasov, Rasnovu in Predealu. Igre bodo potekale med 17. in 22. februarjem 2013.

Športniki iz 49 evropskih nacionalnih olimpijskih komitejev se bodo pomerili v osmih športnih disciplinah: alpskem smučanju, teku na smučeh, biatlonu, hokeju na ledu, umetnostnem drsanju, hitrostnem drsanju, smučarskih skokih in deskanju na snegu. Uradna maskota iger je Martin, karpatski rjavi medved. Oblečen je v barve Romunije. Karpatski rjavi medved predstavlja romunsko kulturo ter je navdih in osrednji junak številnih romunskih pesmi in pravljic.


[foto: GEPA]

Začetki iger OFEM segajo v leto 1991, ko je Belgija kot prva država gostila poletni olimpijski festival evropske mladine. Prvi zimski olimpijski festival evropske mladine pa je organiziralo mesto Aosta v Italiji. Takrat so se obetavni mladi športniki pomerili v petih disciplinah: alpskem smučanju, teku na smučeh, biatlonu ter umetnostnem in hitrostnem drsanju.

Številni vrhunski športniki svetovnega kova so na teh igrah začeli svojo izjemno športno kariero. Med njimi tudi Janica Kostelič (hrvaška alpska smučarka), Anja Pearson (švedska alpska smučarka), Marit Björgen (norveška smučarska tekačica), Rok Benkovič (slovenski smučarski skakalec), Jevgenij Plušenko in Irina Sluckaja (ruska umetnostna drsalca) ter številni drugi.

Slovenija se bo tokratnih iger udeležila v šestih športnih disciplinah: alpskem smučanju, teku na smučeh, smučarskih skokih, umetnostnem drsanju, biatlonu in deskanju na snegu.

Cilji slovenske ekipe, zadolžene za športnike, udeležence letošnjega tekmovanja OFEM v Brasovu, je poleg zagotavljanja razmer za ustrezno pripravo in uspešen nastop na festivalu tudi priprava dodatnih vsebin za športnike in trenerje, tem, ki pripomorejo k celostnemu razvoju športnika. S tovrstnim načinom dela želimo mladim športnikom pomagati na njihovi poti do olimpijskih iger. Nastop na festivalu OFEM je le eden izmed številnih korakov na tej poti. Poleg pomoči pri razvoju športnikov pa si želimo vzpostaviti tudi tesen in kakovosten odnos z vodji projektov ter s trenerji, saj lahko to prav tako vpliva na uspešnost nastopov mladih slovenskih športnikov in osvajanje kolajn,” so sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije (SZS).

Leave a Comment