Slovenija vse višje na zemljevidu smučanja prostega sloga

Tehnični delegati in sodniki smučanja prostega sloga se bodo po dolgih letih zatišja letos pojavili v svoji funkciji v svetovnem pokalu. 10. in 11. novembra so v francoski Annecy, na kliniko za tehnične delegate smučanja prostega sloga, odpotovali trije tehnični delegati, Matevž Stanovnik, Aleš Špan in Primož Vrhovnik.

Klinika za tehnične delegate smučanja prostega sloga je potekala dva dni z natrpanim programom. Slovenski delegati so pod idejo FIS predstavnika Aleša Špana tudi podali možnost kandidature za organizacijo naslednje klinike za tehnične delegate in sodnike smučanja prostega sloga v Sloveniji. Vodja tehnične klinike Ian McKay (VB) je bil nad idejo navdušen zaradi centralne lege Slovenije in pozitivnih izkušenj preteklih odličnih organizacij mednarodnih tekem ŠD Grbine, ASK Slammerja in ŠD 1080.


[foto: Grega Stopar]

Prav tako so v naslednjem tednu na sodniško kliniko nivoja A in B v Friedrichshafen odpotovali štirje sodniki, Urh Bulc, Rok Dokl, Dejan Ladič in Marko Klančar. Oba seminarja sta bila izpeljana na visokem nivoju, novosti je veliko in smučanje prostega sloga se še vedno progresivno razvija. Pozitivno presenečenje za vse pa je bila delegacija Matevža Stanovnika (TD A licenca), kot prvega slovenskega tehničnega delegata na otvoritvi svetovnega pokala, letos decembra v finski Ruki. Dobra vest iz nemškega Friederickshafna pa je razveselila tudi predstavnike slovenskih sodnikov, saj se bo za slovenske sodnike pisala zgodovina. Kot prvi Slovenec bo Urh Bulc sodil na tekmah svetovnega pokala v disciplinah slopestyle in halfpipe in sicer v ameriškem Park Cityju in Cooper Moutainu. Po zagotovilih FIS pa bodo tudi ostali tehnični delegati in sodniki smučanja prostega sloga pogosto prisotni na mednarodnih tekmah nižjega nivoja v različnih disciplinah smučanja prostega sloga.

Aktivno sodelovanje pri organizaciji tekem mednarodnega nivoja – ena izmed njih bo februarja letos na Krvavcu v disciplini grbine, paralelne grbine in slopestyle -, tehničnih delegatov in sodnikov ter vrhunskih rezultatov tekmovalcev smučanja prostega sloga, postavljajo Slovenijo višje na zemljevid mednarodnega FIS smučanja prostega sloga.

Leave a Comment