Slovenke pritekle na deseto mesto


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik]

Anja Eržen, Petra Majdič, Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek so Sloveniji na prvi štafetni preizkušnji letos pritekle deseto mesto, kar je bil tudi cilj pred današnjo tekmo. Zmagala so Norvežanke pred Švedinjami in Italijankami.

Današnji štafetni nastop deklet se ni končal ravno po željah slovenskih tekmovalk. Drugo tekmo svetovnega pokala je za Slovenijo začela najmlajša, Anja Eržen, ki je v 5 km pridelala kar velik zaostanek in med 21 ekipami prehitela le drugo rusko ekipo. Erženova je Petri Majdič predala z zaostankom dveh minut in dveh sekund za vodilno Poljsko, za katero je v prvi skupini tekla Justyna Kowalczyk.

Na vrhu so se že z drugo skupino stvari postavile na pravo mesto, ko je Norveški debelo vodstvo po 10 km pritekla Therese Johaug. Druge so bile domačinke Švedinje, tretja pa je bila druga norveška ekipa. Petra Majdič je skupni zaostanek zmanjšala za dve sekundi, predala pa je še vedno kot 20.

Po drugi predaji je bila za Slovenijo na vrsti Vesna Fabjan, ki je krenila v prostem slogu. Zelo dober tek zmagovalke lanskega Rybinska je Slovenijo dvignil na 13. mesto, zaostanek za še vedno vodilnimi Norvežankami pa je znašal minuto in 56 sekund.

Kot zadnja je v boj za barve Slovenije, prav tako v prosti tehniki, odšla Barbara Jezeršek. Jezerškova se je dobro držala, potrdila zelo dobro pripravljenost iz Baitestölna in v cilj pritekla na tako želeno deseto mesto za Slovenijo. V zadnjih 2,5 km je pridobila tri mesta, v ciljnem sprintu pa je le 0,4 sekunde zaostala za tretjo ekipo Švedske.

Želeli in pričakovali smo takšno uvrstitev, plus, minus mesto ali dve. Lahko bi rekli, da smo bili osmi, saj sta pred nami končali po dve štafeti z dveh držav. Veliko smo izgubili na prvi skupini z Anjo, kjer smo računali, da bo predala z manjšim zaostankom. Ostale punce so odtekle zelo dobro, lahko rečem, da so prikazale idealen tek. Končni rezultat je bil zelo dober in sem zelo zadovoljen,” je o nastopu naših deklet dejal glavni trener Ivan Hudač in nadaljeval: “Takoj po tekmi težko rečem, katera je tekla najbolje med našimi dekleti, saj časovne analize še niso na voljo. Lahko rečem, da sem zadovoljen s tekom Petre, ki je v primerjavi z Johaugovo zmanjšala zaostanek, tudi z Luongovo, ki je italijansko štafeto pripeljala nazaj med najboljše, pa je bila v sekundah. Mogoče celo sekundo hitrejša. Na prvi pogled sta tudi zelo dobro tekli tudi Vesna in Barbara. Tri dekleta so torej zelo dobra, za vrhunsko uvrstitev pa nam manjka še eno dekle.

Gladke zmage so se torej na prvi štafetni preizkušnji veselile tekmovalke prve ekipe Norveške v postavi Vibeke W. Skofterud, Therese Johaug, Kristin Störmer Steira in Marit Björgen. Drugo mesto je ostalo doma, za kar so poskrbele Britta Norgren Johansson, Anna Haag, Maria Rydqvist in Charlotte Kalla, tretja pa je bila prva ekipa Italije, za kar je v zadnji skupini in samem ciljnem sprintu proti Nemki Nicole Fessel poskrbela Arianna Follis. Za Italijo so tekle še Magda Genuin, Marianna Longa in Silvia Rupil.

Z našim nastopom smo zelo zadovoljni. Želeli smo si zmage, kar nam je tudi uspelo. S svojo formo sem na začetku sezone zelo zadovoljna. Nastopila sem v prvi skupini, kjer je bila Justyna izjemno hitra, nisem ji uspela slediti. Kontrolirala pa sem nastopa ostalih tekmic,” je po koncu tekmovanja, katerega se je ogledalo 4.000 ljudi, dejala Vibeke Skofterud.

Slovenska ekipa bo danes zapustila Gällivare in se odpravila proti Finski, natančneje v Kuusamo. Vožnja do tja bo trajala okrog sedem ur, nato pa bodo preko tedna sledili treningi pred naslednjimi tekmami svetovnega pokala prihodnji konec tedna. Slovenijo bodo v športnem kompleksu Ruka zastopale Petra Majdič, Vesna Fabjan in Katja Višnar, ki se bo ekipi pridružila v četrtek.


Rezultati: Svetovni pokal .: Gällivare :. Uradni rezultati


Izjava: Ivan Hudač


Leave a Comment