VIDEO: Slovenske tekačice kraljevale na MSP: Nika Razinger prva, Lea Einfalt druga

V slovenskem tekaškem taboru so pred odhodom na mladinsko svetovno prvenstvo v Erzurumu upali na kakšno uvrstitev med najboljšo deseterico, peti dan tekmovanj pa so dočakali naslov svetovne prvakinje. Nika Razinger (29:33,3) je bila namreč najhitrejša v skiatlonu, teku na 5 km klasično in 5 km prosto, drugo mesto je osvojila Lea Einfalt (+ 7,8), bron je pripadel Rusinji Nadeždi Šunjajevi (+ 13,3), četrto mesto je zasedla Anja Eržen (+ 29,5), četrta Slovenka Eva Sever Rus (+ 1:38,1) pa je pristala na 16. mestu med 61 uvrščenimi tekmovalkami.

Slovenska dekleta se po nastopu kar niso mogla nehati smejati. Kar hihitala so se vsa po vrsti in se veselila največjega ekipnega uspeha slovenskih mladink na tako velikem tekmovanju. To, kar smo običajno vajeni od ruskih, norveških in švedskih tekačev in tekačic, so v Turčiji uprizorile Slovenke na čelu z Niko Razinger. “Šlo mi je zelo dobro, imela sem zelo dobre smučke. Super,” se je smejalo Razingerjevi, ki ni pričakovala zmage. “Zadovoljna bi bila že z desetim mestom, to pa je super. Začela sem bolj tako in celo padla, potem pa mi je šlo vse bolje, še zlati v drsalnem koraku. Potem pa sem videla, da smo ostale same Slovenke in sem šla do konca,” je ob največjem uspehu v svoji karieri še dejala 18-letna Nika, ki je Einfaltovi ušla na zadnjem hribu in povečala prednost še v spustu.


Lea Einfalt, Nika Razinger in Nadežda Šunjajeva [foto: FIS]

Dobro delo slovenskih tekačic je z drugim mestom potrdila Lea Einfalt. “Zelo presenečena in vesela sem bila, ker sem se večer prej počutila zelo slabo. Imela sem vročino in zvijalo me je, ker sem se zastrupila s hrano. Zjutraj je bilo v redu, vendar kolajne nisem pričakovala,” je povedala marljiva 17-letna tekačica Merkurja. “Svoj cilj sem že dosegla s kolajno v Innsbrucku, v Turčijo sem prišla bolj sproščeno, saj v tej konkurenci lahko tekmujem še dve leti. To je res velik napredek.

Anja Eržen je pristala na mestu tik za kolajnami. “Nisem pričakovala takšnega rezultata, ker sem že malo iz forme. Tekma je bila zame presenečenje. Smuči so bile najboljše, kar sem jih kdaj imela. Takšnega rezultata res nisem pričakovala,” je poudarila Erženova, ki upa, da bodo dekleta dober nastop ponovila tudi v nedeljski štafetni preizkušnji na 4 x3,3 km.

Eva Sever Rus je bila tudi zadovoljna. “Nisem pričakovala tako dobrega nastopa. Več sem pričakovala v ponedeljek v sprintu, pa mi ni šlo, tako da je zdaj to v redu,” je povedala Eva, za katero je MSP končano, saj ne bo nastopila v štafeti.

Med mladinci je v teku na10 km klasično in10 km prosto zmagal Rus Sergej Ustjugov (50:28,8) pred rojakom Artemom Malcevom (+ 10,7) in Norvežanom Sindrejem Bjørnestadom Skarom (+ 26,6), Matjaž Gorjanc (+ 2:06,9) je zasedel zelo dobro 18. mesto, Mark Klinar (+ 4:00.0) pa je bil 45. med 80 uvrščenimi tekmovalci.

V soboto bodo tekačice do 23 let tekmovale v skiatlonu na 7,5 km klasično in 7,5 km prosto, tekači do 23 let pa na 15 km klasično in 15 km prosto.


Rezultati: Mladinsko svetovno prvenstvo .: Erzurum :. Mladinke
Rezultati: Mladinsko svetovno prvenstvo .: Erzurum :. Mladinci
Izjava: Nika Razinger
Izjava: Lea Einfalt
Izjava: Anja Eržen
Izjava: Eva Sever Rus


Leave a Comment