Slovenski orli četrti na ekipni tekmi

Zgodaj zjutraj se je proti dolini pod Poncami vila dolga, počasi se premikajoča kolona vozil. Vsi so si namreč želeli v živo ogledati polete najboljših mojstrov smučarskih skokov. Poleg tega pa so seveda upali tudi čim boljši upeh slovenskih orlov. Že poizkusna serija 11 ekip, ki so se prijavile na današnjo ekipno tekmo, je napovedala, da bodo danes odlični pogoji za letenje.


Jure Šinkovec [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Prvo dvestotico dneva so gledalci, po uradnih podatkih se jih je zbralo 22.000, videli že v poskusni seriji pri nastopu Jurija Tepeša (203,5 m). Najdaljši skok pa je uspel včerajšnjemu zmagovalcu Robertu Kranjcu, ki je pristal pri 218,0 metrih.

Avstrijci do zmage

Tekmovanje se je odvijalo brez večjih težav, večina skakalcev pa je imela veter v prsa. To so nekateri bolj, drugi manj uspešno izkoristili. Končni seštevek tock je pokazal, da so bili Thomas Morgenstern, Andreas Kofler, Gregor Schlierenzauer in Martin Koch tokrat premočni in dobili šesto ekipno tekmo sezone. Najbolje izmed njih je nastopil Koch, kateri je v finalu poletel 225,0 m daleč. Še dlje pa je poneslo Kranjca, ki je v prvi seriji zajadral vse do 231,0 metrov. “Šlo bi lahko še dlje,” je skok, katerega je vidno skrajšal, pokomentiral Kranjec. Slovenska ekipa v postavi Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Jure Šinkovec in Robert Kranjec so na koncu zasedli četrto mesto, nad katerim so bili zadovoljni.

V slovenski ekipi velja pohvaliti 18-letnega Jako Hvalo, ki je uspešno prestal krstni nastop na ekipnih tekmah. “Pred nastopom sem bil nekoliko nervozen, vendar sem dobro nastopil,” je menil Hvala.

Danes sem naredil dva skoka, kakršna znam. To so bile tudi moje želje pred današnjo tekmo, če štejemo še poskusno serijo, sem naredil tri dobre skoke. Četrto mesto je za nas lepa uvrstitev glede na razmere, ki so danes vladale na tekmi. Moramo biti zelo zadovoljni s četrtim mestom. Za jutri pa si želim ponoviti take skoke, kot sem jih danes prikazal,” je po tekmi dejal Jurij Tepeš ter se pridružil reprezentančnim kolegom, ki so pohvalili odlično vzdušje.

Četrto mesto je lep uspeh. K svojim skokom bi lahko še nekaj dodal. Ne moremo se vedno zanašati nato, da nas bo Robi vlekel naprej,” pa je menil Jure Šinkovec.

Med našo ekipo in Avstrijci so se uvrstili še Norvežani (Rune Velta, Anders Fannemel, Bjoern Einar Romoeren, Anders Bardal) na drugem in Nemci (Maximilian Mechler, Severin Freund, Andreas Wank, Richard Freitag) na tretjem mestu.

V nedeljo edini cilj mali kristalni globus

Strokovno oceno nastopov naših fantov pa je podal glavni trener Goran Janus: “Včeraj sem dejal, da ciljam na uvrstitev okoli petega mesta. Bil je pošten boj, saj smo se ves čas menjavali na tretjem, četrtem oz. petem mestu. Za osvojeno četrto mesto bi fantom čestital. Prvi polet Roberta je bil odličen. Za jutri imamo zgolj en cilj, in sicer osvojitev malega kristalnega globusa v poletih.

V nedeljo je na sporedu še zadnja tekma sezona, poskusna serija se prične ob 9.00, tekma pa ob 10.00.


Rezultati: Svetovni pokal .: Planica
Fotogalerija: Svetovni pokal .: Planica :. Podelitev štartnih številk


Leave a Comment