Slovenski skakalci pred novoletno turnejo


Peter Prevc [foto: GEPA]

V prostorih Smučarske zveze Slovenije so se tik pred odhodom slovenski sedmi sili predstavili smučarji skakalci z vodstvom, ki bodo Slovenijo zastopali na bližajoči se 59. novoletni turneji.

Za nami je zelo delavno obdobje v teh prazničnih dneh. Na srečo nam je v Kranju kljub odjugi in slabemu vremenu uspelo izpeljati ves program kar se tiče skokov na skakalnici. Fantje so opravili tudi vsak svoj individualen program. Po treningu smo se odločili, da se Robertu Kranjcu, Petru Prevcu in Juriju Tepešu pridruži še Primož Pikl, ki je kazal zelo visok nivo skakanja čez celoten trening. Za samo novoletno turnejo bo možna tudi kakšna menjava, če bo to potrebno. Ampak to je načeloma ekipa, ki bo tekmovala čez celotno turnejo,” je o določitvi naše ekipe za novoletno turnejo dejal športni direktor za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Franci Petek.

Naši skakalci se v letošnji sezoni niso izkazali. Glavni trener Matjaž Zupan je po tekmi v Engelbergu fante odpeljal na trening v Kranj: “V času po Engelbergu smo opravili štiri tehnične treninge na skakalnici v Kranju, kjer so nam v zelo težkih razmerah omogočili trening. Hladilni sistem na zaletišču in del umetnega snega na doskočišču nam je omogočil še zadnje ure treninga preden je dež vse odplaknil. Ti treningi so nam prišli zelo prav, saj smo trenirali v miru. V tem obdobju smo opravili tudi s tremi kondicijskimi treningi, en dan pa smo posvetili svojim družinam. To je bilo maksimalno, kar smo lahko v tem času naredili in sam mislim, da nam je uspelo kot smo si začrtali. Videli smo nekaj lepih skokov, tudi že konstantno dober trening. Naredili smo, kar je bilo v naši moči. Kako bo šlo naprej bomo videli. Mi ostajamo optimistični in smo pozitivno naravnani. Potrebujemo malo umirjenosti, prepričan pa sem, da lahko v prihajajočih tekmah naredimo korak naprej.

Bolezen je zajadrala tudi med skakalce. Zbolel je namreč Jernej Damjan. “V četrtek je Jernej imel prvi dan brez vročine. Vsi pregledi krvi kažejo, da je v redu, a ostaja na tabletah s katerimi se bori proti herpesu, ki ga je imel. Postopno je že začel migati, v tem tednu bo to še povečal. Upamo, da se bo konec tedna že morda pojavil na skakalnici. A prezgoden povratek je nesmiseln, saj se vse lahko podaljša za dodatnih nekaj dni,” je o svojem varovancu dejal Zupan.

Kakšna pričakovanja pa imajo slovenski skakalci pred prestižno turnejo? Jurij Tepeš je dokaj skromen: “Na novoletni turneji pričakujem dobre skoke. Na zadnjem treningu mi ni šlo vse po mojih željah, ampak verjamem, da sem na tekmah sposoben pokazati boljše skoke. Želim si tudi kakšnega rezultata med najboljšo trideseterico. Vse štiri skakalnice so v redu, bomo videli kaj bo.

Glede na pogoje, ki so bili v tem času pred novoletno turnejo, mislim, da nam je uspel kar v redu trening. Sicer pa je bilo zelo delovno, poleg kondicije še kup dodatnih obveznosti. Ampak to sodi zraven. Sam praznikov, tako kot vsako leto, ne občutim kaj preveč, saj gredo mimo nas, ker imamo novoletno tekmo. Na treningu mi je najbolj všeč, da sem zopet našel prave občutke v počepu. Sedaj imam sestavljen nek okvir in nimam več težav s tem. Od prvega skoka naprej bom to skušal prenesti tudi s treninga na tekmo,” si želi Robert Kranjec.

Ljubitelji smučarskih skokov lahko največ pričakujemo od najmlajšega v ekipi Petra Prevca. “Za novoletno turnejo pričakujem, da se bo nadaljevala zgodba z zadnje tekme v Engelbergu. Želim pokazati tiste dobre skoke, kjer sem videl, da še znam, da po štirih sušnih tekmah še nisem pozabil skakati. Upam, da bom torej še nadgradil zadnjo tekmo v Engelbergu.

Prva želja je nadaljevati s skoki s katerimi sem zaključil na treningu. Če mi bo to uspelo, bodo prišli tudi rezultati. Kje bom točno in kako se bo izteklo pa še ne računam. Želim si samo dobrih skokov. Že v kvalifikacije bomo šli na polno, brez kakršnega koli taktiziranja,” pa je dejal Primož Pikl.

Leave a Comment