Slovenski tek v finskih časopisih

Odlični rezultati v slovenskem smučarskem teku so vzbudili zanimanje v eni izmed držav s dolgo tradicijo v teku na smučeh. Finska novinarka Heidi Lehikoinen se je v preteklih dneh z velikim zanimanjem pogovarjala s smetano našega teka na smučeh. Namreč za finski časopis Finnish Hiihto-magazine pripravlja pet strani dolgo reportažo, o tradiciji teka na smučeh pri nas, načinu treninga, željah in viziji v bodoče.

Kdo je Heidi Lehikoinen?
Heidi Lehikoinen je svobodna novinarka, ki pokriva šport pri Finnish Hiihto-magazine in opravlja PR pri Paraolimpijskem komiteju Finske.


Slovenske tekačice bodo krasile finski časopis [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

In zakaj tolikšno zanimanje za slovenski tek na smučeh: “Fenomen Petre Majdič je v finski javnosti pretresel tako trenerje kot navijače. Vsi so se in se še sprašujejo kako to, da tudi finski tekači ne premorejo toliko borbenosti in vztrajnosti, kot jo je na olimpijskih igrah pokazala prav Petra Majdič z nastopom na šprintu.” Iz njenih besed je velo veliko spoštovanje do našega smučarskega teka, kar je nadaljevala z lanskoletnimi uspehi naših mladink “Na mladinskem svetovnem prvenstvu in EYOFu finska ekipa mladih ni osvojila niti ene medalje, slovenska ekipa pa kar pet. Zato nas še posebej zanima iz kje izhaja toliko talentov.

Številni intervjuji

Heidi je opravila intervjuje s tekmovalkami mladinske reprezentance Niko Razinger, Leo Einfalt, Ano Marijo Lampič ter članicami Vesno Fabjan in Katjo Višnar. Ker pa tekmovalke izvajajo program po navodilih njihovih trenerjev je tudi s slednjimi opravila pogovore. Intervjuje je opravila z Rokom Šolarjem, Markom Gracerjem in Vinkom Poklukarjem, slednji je imel veliko za povedati o zgodovini in razvoju teka pri nas, pri čemer je pogovor trajal dobro uro in pol. Čakajoča na našo najboljšo tekmovalko vseh časov Petro Majdič, je bilo pri Heidi opaziti kar nekoliko pozitivne treme. Obujanje spominov o samih začetkih treniranja, vzponih in padcih, legendarnega šprinta in začetek novega življenja po aktivni karieri, Heidi ni pustilo ravnodušne.

Reportaža v časopisu Finnish Hiihto-magazine bo objavljena v sredini meseca novembra.

Leave a Comment