Smučarke skakalke pred domačimi tekmami celinskega pokala na Ljubnem


Slovenske skakalke [foto: SZS]

V prostorih glavnega pokrovitelja tekem celinskega pokala za dekleta v smučarskih skokih na Ljubnem ob Savinji so se danes slovenski javnosti predstavile naše smučarske skakalke na čelu s strokovnim vodstvom reprezentance.

Vse zbrane sta pozdravila tudi Andrej Repina, predstavnik družbe BTC d. d., ki je generalni pokrovitelj tekem na Ljubnem ter Rajko Pintar, generalni sekretar SSK Ljubno BTC.

BTC kot generalni pokrovitelj tekem na Ljubnem ob Savinji želi vsem tekmovalkam dolge in varne skoke ter čim večje število gledalcev. Hkrati želimo, da se tekmi kljub takšnim vremenskim razmeram, ki vladajo sedaj, uspešno izpeljeta. BTC vidi promocijo tudi v športu, kot so ženski smučarski skoki, saj tu nastopajo korajžna dekleta, ki naj naše ime ponesejo daleč v dolino in daljave,” je dejal Andrej Repin.

Že šesto leto zapored se bodo dekleta na Ljubnem ob Savinji pomerila za točke celinskega pokala. “Pričakujemo udeležbo okrog 35-40 tekmovalk iz osmih držav, ki se bodo pomirile na naši 95 metrski skakalnici. Ko smo se pred leti odločili za organizacijo tega tekmovanja, smo se komaj da zavedali, kako velikega projekta smo se lotili. Vendar danes lahko rečemo, da je to že obrodilo sadove. To, da Slovenija ima takšno tekmo je, lahko bi rekel kar dražljaj, za razvoj slovenskih ženskih smučarskih skokov. Vidimo, da so rezultati in kvaliteta naših deklet iz leta v leta večji, ne nazadnje imamo že kar nekaj deklet med najboljših deset na svetu. Smučarski skoki za dekleta bodo letos drugič na sporedu tudi na članskem svetovnem prvenstvu nordijskih disciplin, v Sočiju pa bodo skoraj zagotovo prvič na sporedu olimpijskih iger. Prepričan sem, da lahko smelo trdim, da ima za to tudi Ljubno nekaj zaslug, saj so tu potekala pomembna lobiranja, katerega so se udeležili pomembni predstavniki FIS-e in trenerji s celega sveta. Na teh sestankih smo se dogovarjali kako še promovirati ženske skoke, da bodo prišli v vsa omenjena tekmovanja,” je o pomembnosti domače tekme za dekleta razglabljal Rajko Pintar.

Na Ljubnem se bo vse skupaj pričelo v petek z uradnim treningom, posebnost našega tekmovanja pa je, da eno izmed dveh tekem izpeljemo pod žarometi. Tako bo tudi petkov uradni trening potekal pod žarometi, v soboto pa se tekma prične ob 18.00 uri. V nedeljo se prva serija v konkurenci prične ob 14.00 uri. Pričakujemo zelo veliko gledalcev, posebno v soboto zvečer. Zanimivo je, da so se zelo razvili navijaški klubi naših tekmovalk. Že lansko leto smo bili priča številčni udeležbi prijateljev in podpornikov ženskega skakanja s cele Slovenije. Letos pričakujemo tudi navijaške klube še nekaterih drugih naših tekmovalk. Mislim, da bomo videli res eno lepo prireditev, ki pa bo omogočena ob resnično trdem delu v zadnjih dneh. Okrog temperatur, ki vladajo še danes, ni potrebno izgubljati posebnih besed, a mi smo še v času, ko je bilo mraz naredili dovolj velike zaloge snega. Včeraj in danes smo in bomo cel dan pripravljali zalet, glede na to, da nam gre vremenska napoved vseeno malo na roko, pa računamo, da bomo obe tekmi lahko izpeljali brez težav,” je potek tekmovanja predstavil Pintar in dodal, da vstopnine za gledalce ni. “Iz tega vira za enkrat še ne tržimo. Tekma se predvsem financira s podporo sponzorjev in Smučarske zveze Slovenije.

Omenjeno je bilo že veliko glavnih smernic kar se tiče ženskih smučarskih skokov, a izpostaviti je potrebno, da naša dekleta tudi letos zelo uspešno nastopajo v najmočnejši seriji mednarodnih tekmovanj – v celinskem pokalu. V tej razvrstitvi je Eva Logar naša najboljša na skupno sedmem mestu, sicer pa je že pet naših deklet osvojilo točke celinskega pokala. Pred nami je prvi večji cilj sezone – domača tekma na Ljubnem. Držimo pesti, da nam uspe izpeljati zadevo, kot smo si zadali cilje. Pomen teh tekem je tudi uvajanje svetovnega pokala za prihodnjo sezono, katerega organizacijo si želi tudi Slovenija. To pomeni, da gremo tudi stopničko naprej. Standard teh tekmovanj je razumljivo višji in pomembno je, da smo v koraku tudi na tem področju,” je slovenske apetite po organizaciji svetovnega pokala za dekleta, ki ga Mednarodna smučarska zveze (FIS) uvaja prihodnje leto, razkril Franci Petek, športni direktor za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo.

Za tekmami na Ljubnem prihajata dva ključna cilja sezone. Najprej mladinsko svetovno prvenstvo, kjer ne bo nastopila le Maja Vtič, ki je že članica. Sicer pa gremo na MSP z zelo močno ekipo in mislim, da bomo tam kar močni igralec. Enako kaže tudi za člansko svetovno prvenstvo konec februarja v Oslu, ki je glavni cilj sezone. Po svetovnem prvenstvu pa nas čakajo le še tekme za celinski pokal na Japonskem in sezona bo potem zaključena,” je nadaljnji potek sezone razkril Petek in dodal: “Tako kot v drugih, je tudi v tej disciplini za konkurenčnost in kvaliteten trening potreben temu primeren kakovosten vložek v to. Z razvojem le tega se nam nalaga tudi obveznost, da na tem področju iščemo in najdemo nove še dodatne prijeme kar se tiče trženja te, če se lahko izrazim malo neosebno, blagovne znamke ženskih smučarskih skokov. Zato se ob tej priložnosti zelo zahvaljujem takšnim podjetjem kot je BTC, ki v tem vidijo smisel, predvsem pa, da se dokaže, da so ženski smučarski skoki tudi v Sloveniji pomemben zimski šport. S tem bi spodbudili tudi mlajše in starše, saj mislim, da je kar nekaj deklet, ki bi si želela skakati, pa je prisotnega še nekaj strahu. Sam šport ni nevaren in je povsem primeren za dekleta, zadeva je kontrolirana in postopna pri samem razvoju in vidimo, da kakšnih resnih poškodbi v tem športu tudi pri dekletih ni.

Glavni trener slovenske ženske reprezentance v smučarskih skokih Matjaž Triplat je razkril ekipo za prihajajoče tekme. “Danes ponoči smo se z delom ekipe vrnili z, za nas zelo uspešne, nemške turneje tekmovanj za celinski pokal. S tega vidika tudi velika zahvala organizatorjem tekem na Ljubnem, saj nam bo tekma na domačih tleh zelo ‘pasala’, da si malce povrnemo energijo. Pred domačim občinstvom želimo tudi dokazati, da znamo skakati in to tudi uspešno. Na tekmovanju na Ljubnem bo nastopilo deset slovenskih deklet, saj bomo izkoristili tudi nacionalno kvoto. Poleg standardnih članic Eva Logar, Maja Vtič, Špela Rogelj, Urša Bogataj, Anja Tepeš in Manja Pograjc bodo nastopile še štiri mlajše tekmovalke – Ema Klinec, Barbara Klinec, Julija Sršen in Agata Stare. To je ekipa za nastope na Ljubnem. Imamo zanimivo vrsto mlajših tekmovalk, ki se šele prebijajo in se trenutno kalijo na tekmah alpskega pokala. Tokrat bodo prvič dobile priložnost se pokazati na trenutno najvišjem organiziranem nivoju ženskih skokov. Po teh tekmovanjih se ekipa razdeli. Del ekipe gre na mladinsko svetovno prvenstvo v Estonijo v Otepää, kjer nas bodo zastopale Eva Logar, Špela Rogelj, Anja Tepeš in Urša Bogataj. Naša edina članica, Maja Vtič, se odpravlja na univerzijado v Turčijo v Erzurum. Po teh tekmovanjih se znova vsi skupaj združimo in nadaljujemo s serijo tekmovanj celinskega pokala do članskega svetovnega prvenstva v Oslu. Pričakovanja so vedno visoka, a nekje v mejah normale. Zavedamo se, da imamo kvaliteto, a le ta ne pomeni kaj dosti, če nismo skoncentrirani v naše naloge. A to smo dokazali, da smo sposobni in na temu tudi sam gradim stvari za naprej.

Osebno ne bi rada izpostavljala rezultatskih ciljev za domači tekmi. Vem, da sem dobro pripravljena, a nekaj malenkosti še ostaja, ki bi jih morala popraviti. Vse kar pričakujem od sebe so štirje dobri skoki na dveh tekmah,” je menila Anja Tepeš. Urša Bogataj, ki se v letošnji sezoni redno uvršča med dobitnice točk, je dejala: “Pripravljena sem kar v redu, vem da bi lahko bilo še bolje. Želim si, da bi skakala po svojih najboljših močeh in da bom tako prikazala tiste svoje najboljše skoke. Če bodo skoki v redu, bo tudi rezultat temu primeren.

Manja Pograjc na tekmi v Ljubnem pričakuje, da bo pokazala najboljše skoke in tako bo prišel tudi dober rezultat. Na treningih bo Špela Rogelj svojo tehniko skokov še izpilila: “So malenkosti, ki jih pred domačimi tekmami še želim popraviti, glavni cilj pa mi je, da bi izboljšala rezultat iz lanskega leta. Trenutno sem pripravljena v redu, forma se počasi dviga in upam, da bom dosegla dobre rezultate.

Trenutno najboljša slovenska skakalka Eva Logar je pred tekmami v Ljubnem optimistična: “Pred domačima tekmama nimam kaj veliko popravljati. Najbolj bo pomembno, da se dobro osredotočim na nalogo in potem to narediti tudi na tekmi. Če se bo vse to poklopilo, bo prišel tudi dober rezultat.” Povzetek je napravila Maja Vtič: “Pričakujem dobre in dolge skoke, tako kot so povedala že ostala dekleta.

Leave a Comment