Smukaško zlato Patricku Küngu

V Beaver Creeku so se na progi Ptic roparic za naslov smukaškega svetovnega prvaka udarili najboljši alpski smučarji. Na enem izmed vrhuncev vsakega velikega tekmovanja so blesteli predvsem Švicarji in domačini – Američani. Zlato je namreč za Švico osvojil Patrick Küng, s srebrom je navijače razveselil Travis Ganong, bron pa je osvojil še en Švicar Beat Feuz.


Tako za novega prvaka Künga, kot Ganonga in Feuza je to prva medalja s svetovnih prvenstev (foto: FIS/FB)

Zmaga Patricka Künga je, kljub temu, da sodi med elitno sedmerico smukačev, rahlo presenečenje. 31-letnik je doslej namreč v svetovnem pokalu zmagal le dvakrat – lani je dobil smuk v Wengnu in superveleslalom v Beaver Creeku – v letošnji zimi pa ni bil v najboljši formi. Prave občutke z lanske sezone je očitno našel ravno na najpomembnejši tekmi letošnje in uspel mu je sijajen nastop navkljub močnemu vetru v zgornjem delu proge. V cilju je prehitel rojaka Feuza, ki je največ časa v primerjavi s tekmeci pridobil v zadnjem delu današnjega smuka. Med Švicarja se je vrinil še zmagovalec smuka v Santa Caterini Travis Ganong. Zgoraj je bil hitrejši od obeh, a se je prednost 26-letnega Američana do cilja stopila. Kljub temu je zaostanek 24 stotink zadoščal za srebro. Tudi ekipno so se Američani odrezali zelo dobro – Steven Nyman je bil četrti, Andrew Weibrecht pa deveti.

Glavni favoriti za medalje v kraljevi disciplini so razočarali. Norvežan Kjetil Jansrud, ki je dobršen del letošnje zime odlično smučal v obeh hitrih disciplinah, je z vožnjo brez vidnih napak pristal šele na 15. mestu. Izven deseterice so ostali tudi aktualni smukaški olimpijski prvak Avstrijec Matthias Mayer, njegov rojak Hannes Reichelt, ki je nedavno osvojil superveleslalomsko zlato, in Italijan Dominik Paris.

Izmed 48 smučarjev na startu so trije zastopali Slovenijo. Najvišja pričakovanja je imel 23-letni Klemen Kosi, a je odstopil že v zgornjem delu proge. Brez vidnejše uvrstitve sta ostala tudi Martin Čater, ki je bil 25., in Boštjan Kline na 33. mestu.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Vail/Beaver Creek :. Smuk (m)


Leave a Comment