SP: Krog na devetem nastopu do zmage

Nordijski kombinatorci so v finskem Kuusamu opravili z letošnjo prvo tekmo svetovnega pokala. Današnji dan so imeli zelo natrpan, saj so izpeljali še trening in provizorično serijo, ki sta včeraj zaradi premočnega vetra odpadli. Tudi danes razmere za tekmovanje niso bile idealne, saj bil veter znova dokaj močan.


Boj za boljšo pozicijo [foto: GEPA]

Oranič storil napako

Provizorična serija ima dva namena. Prvi namen je njena uporaba na tekmi, če takrat ne morejo izvesti skokov, drugi pa je kvalifikacijski, saj se na tekmo uvrsti le najboljših 50 kombinatorcev. Žal se je skok v provizorični seriji povsem ponesrečil Mitji Oraniču. 25-letni član SK Tržič Triflix je pristal pri 79,5 m, kar je pomenilo 59. mesto in slovo od današnje in sobotne tekme. “Naredil je napako, vendar ne za 79 m. Razmere niso bile dobre, vendar zaradi tega vetra ne moremo kriviti za vse. Veter se je spreminjal od 5 m/s v hrbet do 5 m/s v prsa,” je njegov nastop komentiral glavni trener naših kombinatorcev Primož Triplat.


Marjan Jelenko [foto: Ania Trybus]

Po skokih je vodil Nemec Tino Edelmann, ki je imel na tekaškem delu 18 sekund prednosti pred Avstrijcem Wilhelmom Deniflom in 38 sekund pred domačinom Jannejom Ryynaenenom. Druga dva naša predstavnika sta nastopila po svojih zmožnostih. Bolje je nastopil Gašper Berlot, ki je zasedel 32. mesto. Njegov skok je meril 104,5 m, kar pomeni, da je na teku štartal z 2:52 min zaostankom. Marjan Jelenko (103,5 m) pa se je na progo podal kot 34. z dodatnimi devetimi sekundami zaostanka.

Magnus Krog pripravil presenečenje

Na tekaškem delu se je vrstni red dodobra premešal. Do prve zmage je na svojem devetem nastopu prišel Norvežan Magnus Krog (4. po skokih), drugo mesto je zasedel Japonec Akito Watabe (6.), tretji pa je bil Edelmann. Nekoliko je razočaral lanskoletni zmagovalec svetovnega pokala Francoz Jason Lamy Chappuis, ki je zasedel skromno 16. mesto. Berlot in Jelenko sta se z deset kilometrsko progo srčno borila, a kljub temu izgubila nekaj mest. Berlot je uvodno preizkušnjo sezone končal na 37., Jelenko pa na 40. mestu.


Najboljši na današnji tekmi – Akito Watabe, Magnus Krog in Tino Edelmann [foto: GEPA]

Triplat: “Smo nezadovoljni”

Z današnjo tekmo ne moremo biti najbolj zadovoljni. Skoki niso bili na tistem nivoju, ki smo jih pokazali na treningu v Klingenthalu. Bilo je zelo spremenljivo vreme. Če ne skočiš dobro, je tudi na teku težko,” je Triplat komentiral potek tekme ter pogled že usmeril na jutrišnjo preizkušnjo: “Za jutri ne vemo ali skoki sploh bodo. Vremenske napovedi niso najboljše, zato menim da bo obveljala kar provizorična serija. Vsekakor pa so cilj točke. Od tega ne moremo odstopiti, čeprav smo nekoliko okrnjeni.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo


Izjava: Primož Triplat (.mp3)


Leave a Comment