SP: Višnarjeva po padcu deveta


Katja Višnar [foto: Klemen Zibelnik]

Prvo sprintersko preizkušnjo smučarskih tekačic za svetovni pokal je v finskem Kuusamu je dobila Norvežanka Marit Bjørgen pred Švedinjo Charlotte Kalla in Norvežanko Vibeke Skofterud, tako da je bil razplet na prvih treh mestih natanko takšen kot na prvi tekmi sezone v Sjusjøenu. Najboljša Slovenka je bila Katja Višnar na 9. mestu, Vesna Fabjan je zasedla 25. in Barbara Jezeršek 39. mesto.

V kvalifikacijah je bila Višnarjeva izvrstna druga za Vibeke Skofterud in je zmagala tudi v četrti četrtfinalni skupini. Tudi polfinale je začela pogumno, uvrstitev v finale pa ji je ušla zaradi padca na prvem spustu. Med prestopanjem je zadela s smučko ob smučko, izgubila ravnotežje in padla.

Računali smo, da se bo ena tekmovalka uvrstila v polfinale in ena okrog 25. mesta. Cilj smo izpolnili, vendar je bila Katja sposobna doseči več, ker je bila razpoložena za tekmo. Imeli smo kvalitetne smuči in danes bi lahko bila v finalu. Naredila je napako med spustom, ko je prekinila smučino. Na umetnem snegu so nastale ledene plošče, kjer je izgubila ravnotežje in posledica tega je bil padec. Vesna je imela hitre smuči in ji je v odločilnem zavoju zmanjkalo smučine, tako da je povozila mejni trikotnik. Morala je zavreti in je malo zaostala. Pozitivno je to, da je pri njej viden napredek v klasični tehniki. Bila je hitra v klanec in konkurenčna tekmicam v najmočnejši skupini. Tekme se je lotila brezkompromisno, v odločilnem trenutku jo je Aino-Kaisa Saarinen zaprla, sicer bi se borila za tretje mesto. Za Barbaro je 39. mesto v klasiki izvrsten rezultat, ki ga jutri lahko še izboljša. Dekleta prihajajo v formo in se navajajo na tekmovalni ritem,” je nastope slovenskih tekačic ocenil glavni trener Vladimir Korolkevič.

V moški preizkušnji so na oder za zmagovalce stopili Šved Teodor Peterson (2:50,7), Rus Nikita Krjukov (+ 0,5) in Norvežan Øystein Pettersen (+ 1,0).

V soboto bosta v Kuusamu drugi tekmi mini turneje – tek na 5 km prosto za ženske in na 10 km prosto za moške. Nastopile bodo tudi vse tri Slovenke, po tekmi pa bosta Fabjanova in Višnarjeva odpotovali domov, tako da bo v nedeljo v 10-kilometrski zasledovalni preizkušnji nastopila le Jezerškova.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo :. Sprint (ž)
Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo :. Sprint (m)


Leave a Comment