SP: Dva zmagovalca v Vikersundu, Kranjec deveti


Gregor Schlierenzauer [foto: GEPA]

Prekrasno sončno vreme je letalce v Vikersundu pozdravilo na prvi tekmi za svetovni pokal na prenovljeni napravi, ki je uradno največja na svetu. Od včeraj naprej ima z 246.5 metri tudi nov svetovni rekord, ki ga je postavil Johan Remen Evensen. Hkrati je tam tudi mesto slovenskega rekorda, ki ga je Robert Kranjec najprej skočil včeraj, izenačil pa danes v poskusni seriji, ko je pristal pri 232 metrih. Tudi v prvi seriji je naš državni rekorder poletel zelo dobro, zajadral do 225 metrov, a kot žrtev novih pravil je končal na 9. mestu po prvi seriji. Na samem vrhu je bil z novim avstrijskim rekordom, 243.5 metrih Gregor Schlierenzauer, ki je poletel takoj za Evensenom, ki je tokrat pristal pri 240 metrih. Na tretjem mestu je bil Tom Hilde, ki je poletel do 218.5 metrov. Tretjo daljavo je sicer imel Anders Jacobsen z 227 metri, četrto pa naš Kranjec.

Žal se je nastop povsem ponesrečil ostalim trem našim. Tomaž Naglič, Jernej Damjan in Jurij Tepeš so se zvrstili od mest 38 do 40.

Druga serija je pod žarometi ponudila zelo nehvaležne vetrovne pogoje, ki jih je začinila še žirija z nizkim naletnim mestom. Preko 200 metrov je kmalu na začetku serije uspelo poleteti le Andreu Morassiju, ki je z 208 metri postavil nov italijanski rekord. Na naslednjo dvestotico smo morali čakati vse do Adama Malysza, ki je skakal kot šesti s prve serije, pristal pa je pri 213.5 metrih. Že pred njim je poletel tudi Robert Kranjec, ki pa je prvič v Vikersundu pristal pod 200 metri – točno pri 185 metrih. To ga je sicer vodilo na trenutno prvo mesto, a do konca serije nihče ni bil krajši od našega državnega rekorderja, tako da je tekmo končal na devetem mestu.

Bili so težki pogoji, ko pa enkrat žirija začne spreminjati še naletna mesta, ti je kmalu jasno, da boš težko prišel povsem v ospredje. To bi uspelo le, če bi v prvi seriji šel res ekstremno, ekstremno daleč. Sicer pa dobijo tisti na koncu štartne liste toliko plus točk, da je nemogoče kaj storiti. A sem zadovoljen z današnjim rezultatom. V drugem skoku vse sicer ni bilo tako tekoče, tudi zrak je bil težak za letenje, kar se je videlo tudi pri drugih, ki so “padli dol”. Kakorkoli že, sem zadovoljen, saj bi se hitro lahko obrnilo tudi na slabše,” je dejal Robert Kranjec.

Naskok na vrh je z 226.5 metri napovedal četrti s prve serije, Simon Ammann. Njegov izziv je bil prevelik za Hildeja, ki je pristal pri 215.5 metrih, kar ga je peljalo na trenutno drugo mesto. Na vrhu sta bila tako samo še izjemna Evensen in Schlierenzauer, žirija pa je pred njunima nastopoma na začudenje vseh znižala naletno mesto. S tem je bilo jasno, da Norvežan in Avstrijec praktično ne moreta zapraviti prvega in drugega mesta danes. Evensen je kljub slabim pogojem poletel do 234.5 metrov in je pred Ammannom povedel za debelih 46.6 točk. Na izziv Evensena je Schlierenzauer odgovoril z 232.5 metri, kar ga je privedlo do točno enakega izkupička točk – 498.6, kar je pomenilo, da imamo petič v zgodovini dva zmagovalca v smučarskih poletih. Za Evensena je to prva zmaga v svetovnem pokalu, za Schlierenzauerja pa že 33. od tega osma v poletih.

Tekma je bila precej težka. Naletna mesta so bila na minimumu, naredile so se velike razlike v hitrosti, tako da se je vsaka najmanjša napaka rezultirala tudi tako, da je bil skok lahko izjemno kratek. Pogoji so precej vplivali na vse skupaj danes. Tomaž, Jernej in Jurij so storili napake pri svojih skokih, Robi pa je svojo nalogo opravil dobro, a ni naredil ravno svojih super skokov. Le ta mu je uspel v poskusni seriji,” je nastop naših fantov pokomentiral Igor Medved, pomočnik glavnega trenerja Matjaža Zupana.

Dobro razpoloženi Robert je po današnji tekmi izkoristil priložnost in svoji ženi Špeli čestital za rojstni dan, ki ga praznuje ravno danes: “Vse najboljše za tvojih rosnih 29. let!” je sporočil iz Vikersunda naš državni rekorder.

V Vikersundu bo jutri na sporedu še ena tekma za svetovni pokal v smučarskih poletih, zadnja pred svetovnim prvenstvom v Oslu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Vikersund :. Uradni rezultati
Izjava: Igor Medved (.mp3)
Izjava: Robert Kranjec (.mp3)


Leave a Comment