SP: Flisar ameriško turnejo kronal z uvrstitvijo kariere


Filip Flisar [foto: Matej Obu]

Filip Flisar, zadnji dve sezoni najboljši slovenski tekmovalec v smučarskem krosu, je svojo letošnjo ameriško turnejo kronal s četrtim mestom na tekmi svetovnega pokala v kanadskem Blue Mountainu. Svojem debiju na zimski različici olimpijskih iger ekstremnih športov, v ZDA zelo priljubljenih X-Games in 11. mestu na Svetovnem prvenstvu smučarjev prostega sloga v Deer Valleyu je tako dodal še rezultat kariere.

Flisar se je v današnje finalne boje uvrstil kot 12. v kvalifikacijah. “Proga v Blue Mountainu mi ne leži najbolj, zato sem rezultata še toliko bolj vesel. Kvalifikacije so bile povprečne, v današnjem finalu pa sem se počutil bolje iz kroga v krog,” je po tekmi dejal Flisar.

Prvi finalni krog oz. osmino finala je Flisar začel v tretji skupini na zeleni progi in se kot drugi uvrstil v četrtfinale, kjer je svoj nastop še izboljšal in ga zaključil kot najhitrejši. V svoji polfinalni skupini je bil Flisar ponovno prepričljivo najhitrejši – v neposrednem dvoboju je premagal tudi trenutno vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala, Avstrijca Matta – in se tako prvič v karieri uvrstil v veliki finale, kjer se je pomeril z Kanadčanom Del Boscom, Mattom in Čehom Krausom. Filip je finalni nastop sicer končal na zadnjem, četrtem mestu, a je z uvrstitvijo kljub temu več kot zadovoljen.

Flisar: “V finalu sem startal na najslabši poziciji, v srednjem delu proge pa sem med prehitevanju naredil tudi manjšo napako, ki me je stala še boljše uvrstitve. Sem presrečen. Po zapletu s smučmi, ki so šle »po svoje« na poti s svetovnega prvenstva na prizorišče svetovnega pokala, sem bil že malce slabe volje, a na koncu se je vse končalo več kot odlično,” Flisar je imel namreč pred nastopom na svetovnem pokalu v Blue Mountainu težave z materialom, saj je letalska družba, s katero je letel, “zapravila” njegove smuči. Nadomestne smuči je tako poskušal najti kar pri sotekmovalcih v svetovnem pokalu, a se je na koncu vse lepo izteklo in Filip je lahko nastopil s svojimi.

Tekmo je sicer dobil Chris Del Bosco pred Andreasom Mattom in Tomasom Krausom. Z današnjim četrtim mestom se je Flisar povzpel po lestvici v skupnem seštevku svetovnega pokala v smučarskem krosu, kjer štiri tekme pred koncem zaseda 18. mesto.

Naslednja tekma FIS Svetovnega pokala v smučarskem krosu bo 3. marca v švicarskem Grindelwaldu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Blue Mountain :. Smučarski kros (m)


Leave a Comment