SP: Janki po operaciji zmaga


Alexis Pinturault, Carlo Janka in Ted Ligety [foto: Klemen Zibelnik]

Kranjska Gora je bila danes prizorišče veleslalomske tekme svetovnega pokala za moške, s katero se je začel jubilejni, 50. Pokal Vitranc. Predzadnja preizkušnja sezone v tej disciplini je potekala po progi Podkoren 3, na kateri so imeli tekmovalci dobre pogoje za nastope. Na startu prve vožnje, ki se je začela ob 9.30, je bilo 68 smučarjev iz 16 držav, pred domačim občinstvom pa je nastopila šesterica tekmovalcev.

Prvi se je z zelo zahtevno progo spopadel Švicar Carlo Janka in postavil čas 1:12.83 ter v vodstvu ostal vse do nastopa Avstrijca Philippa Schoerghoferja, ki je bil z odlično vožnjo za 65 stotink sekunde hitrejši. Svetovni veleslalomski prvak, Američan Ted Ligety, je startal sedmi po vrsti ter v cilj prišel s tretjim časom, ki je bil 72 stotink slabši od časa vodilnega.

Vnovič slovenska ničla
Pred prvim slovenskim tekmovalcem smo videli 43 nastopov. Miha Kuerner je začel solidno in imel na prvem vmesnem času 1,24 sekunde zaostanka za vodilnim Avstrijcem, potem pa predčasno končal svoj nastop. Žal sta šla po isti poti tudi naslednja dva slovenska smučarja. Janez Jazbec, ki je startal takoj za Kuernerjem je odstopil malo pred ciljem, vožnje pa ni zaključil niti Aleš Gorza, ki je nosil startno številko 47.

Med naslednjimi 21. tekmovalci na startu je svoje vožnje uspešno končala deseterica, med katerimi pa ni bilo Matica Skubeta, ki je startal kot 57. Edina dva Slovenca, ki sta zaključila svoje nastope sta bila tako Patrick Jazbec in Žan Kranjec, debitant na tekmah svetovnega pokala. Slednji je zasedel 42. mesto, Patrick pa se je uvrstil na mesto za njim.

Patrick, ki je danes zabeležil četrti nastop na tekmah svetovnega pokala, je dejal: “Pogoji so bili težki, saj je med vožnjo precej treslo. Naredil sem par napak, a ne kaj dosti.” Žan pa je potem rekel: “Vožnja je bila solidna, čeprav imam še nekaj rezerv. Proga je bila zelo težka, teren zelo zahteven, a mislim, da sem solidno opravil svojo nalogo. Mislim, da sem tehnično dobro podkovan, a mi še manjkajo izkušnje.

Druga vožnja se je začela ob 12.30 in nam postregla z dramatičnim razpletom. 15. po vrsti je nastopil mladi Francoz Alexis Pinturault in progo prevozil vrhunsko. Prehiteti ga ni mogel niti Američan Ligety, ki je ob koncu nastopa zasedel drugo mesto z desetinko zaostanka. Švicar Janka je imel iz prve vožnje dovolj prednosti pred Francozom in v cilj prišel z dvema stotinkama prednosti, vodilni po prvem teku Schoerghofer pa je kmalu po startu odstopil, kar je pomenilo, da so na zmagovalni oder prišli Janka, Pinturault in Ligety. Janka je pretekli teden prestal operacijo srca, danes pa je že stal na zmagovalnem odru in to na najvišji stopnički zmagovalnega odra.

Pokal Vitranc se jutri nadaljuje s slalomsko preizkušnjo, ki se začne ob 9.30., na startu pa bo ponovno tudi šesterica slovenskih smučarjev. Bodo vknjižili kakšno točko?


Rezultati: Svetovni pokal .: Kranjska Gora :. Veleslalom (m)
Fotogalerija: 05.03.2011, Kranjska gora :. Veleslalom


Leave a Comment