SP: Kranjec znova odličen, uspeh dopolnila Tepeš in Naglič


Simon Ammann, Thomas Morgenstern, Roman Koudelka [foto: Anna Libera, smucka]

Današnja druga tekma svetovnega pokala v smučarskih poletih v Harrachovu je, tako kot včerajšnja, ponudila s tremi slovenskimi letalci med 40 sodelujočimi. Kot prvi se je po letalnici Čertak spustil Žirovec Tomaž Naglič, ki je v poskusni seriji popravil svoj osebni rekord na 181 metrov. V prvi seriji je pristal pri 168 metrih kar ga je vodilo na zelo dobro 23. mesto po prvi seriji. Odlično je poletel tudi naslednji naš, Jurij Tepeš, ki je le za meter zgrešil dvestotico, vse skupaj pa ga je pripeljalo na 15. mesto po prvem poletu. Znova smo največ pričakovali od Roberta Kranjca, ki je poletel dobro zanj, doskočil pri 196 metrih z nižjega zaletišča kot Tepeš. Kranjčev seštevek točk ga je vodil na osmo mesto po prvi seriji po kateri je zanesljivo vodil Thomas Morgenstern z 211.5 metri pred rojakom Wolfgangom Loitzlom (212.5 m) in Poljakom Adamom Malyszem (201 m). Izjemno je poletel Simon Ammann, ki ga je veter ponesel do 215.5 metrov, a je pri novem rekordu letalnice podrsal, skupno pa je pristal na četrtem mestu po prvi seriji.

V finalu je Tomaž Naglič v težkih razmerah – veter v hrbet, znova pokazal, da je v dobri formi in pristal pri 159.5 metrih, kar ga je vodilo do izboljšanja včerajšnjega rezultata. Ob svojem skoku je zasedel drugo mesto, nato pa je za njim zaostal Šved Fredrik Balkaasen in 23. mesto ter s tem najboljši rezultat kariere je bilo tu. Jurij Tepeš je kot naš naslednji v finalu poletel do 153 metrov, potem ko je tudi on dobil precej dodatka zaradi slabih vetrovnih pogojev. Ob svojem nastopu je zasedel tretje, kar je pomenilo najmanj končno 17. mesto danes. Z osmega mesta je novo vrhunsko uvrstitev v finalni seriji napadal še zadnji naš, Robi Kranjec. Naš državni rekorder je v finalu poletel do 186 metrov in po svojem nastopu z velikim naskokom prevzel vodstvo pred takrat vodilnim Tomom Hildejem. Za Kranjcem je nato ponovno zaostal Gregor Schlierenzauer, Roman Koudelka pa je kot šesti s prve serije znova poletel daleč. Ravno ob njegovem poletu je zapihal vzgonski veter, ki ga je ponesel do zanj rekordnih 211 metrov in s tem debelega vodstva pred našim najboljšim letalcem. Kot peti s prve serije je v finalu slabo skočil včerajšnji zmagovalec, Martin Koch, ki je pristal pri 164.5 metrih in je tako zaostal tudi za našim Kranjcem. Ammann napake Kocha ni ponovil in je poletel do 197.5 metrov, kar ga je vodilo na prvo mesto zaradi veliko slabših vetrovnih pogojev in nižjega naletnega mesta kot je bilo to pri Koudelki. Tretji s prve serije, Malysz je poletel do 183.5 metrov, a slabi pogoji so ga uvrstili na trenutno tretje mesto. Loitzl je nato imel boljše pogoje od Poljaka pred njim, pristal pa je pri 182 metrih, vse skupaj pa ga je vodilo do trenutno četrtega mesta, kar je pomenilo eksplozijo ob skakalnici, saj si je Koudelka prvič v svoji karieri priboril stopničke svetovnega pokala. Kot zadnji je v finalu nastopil Morgenstern, ki je poletel do 193 metrov in s tem Avstriji priboril 26. zmago v smučarskih poletih. Končni rezultati naših so zopet zelo dobri – Robert Kranjec je osvojil novo vrhunsko uvrstitev s šestim mestom, Jurij Tepeš je bil 17., Tomaž Naglič pa prav tako zelo dober 23.

Glede na razmere, ki so bile na današnji tekmi, smo dosegli dobre rezultate. V prvi seriji smo imeli boljše pogoje, a nismo naredili najboljših skokov, v finalni seriji pa smo naredili zelo dobre skoke a smo imeli slabe pogoje. Na koncu se je vse skupaj poravnalo. Smo zadovoljni. Tomaž je zopet odskakal zelo dobro, je še enkrat več presenetil. Tudi Jurij je zopet pokazal nivo forme, prav tako pa je Robijevo šesto mesto zelo lep rezultat. Lahko bi iztržili tudi manj, a če bi se nam kakšna stvar več izšla, bi bili pa lahko tudi kakšno mesto višje,” je po tekmi dejal Matjaž Zupan.

Na splošno sem s preteklim vikendom zadovoljen, vse je bilo na nekem dobrem nivoju. Vmes se še prikradejo manjše napake, ampak rezultati in vse ostalo pa je super. Vsekakor sem zadovoljen, sedaj pa lepo počasi naprej na naslednje tekme, ki me čakajo prihodnji konec tedna v Sapporu. Utrujenosti ne čutim, saj v nasprotnem primeru ne bi odpotoval na Japonsko,” pa je menil Robert Kranjec.

Karavana svetovnega pokala se prihodnji konec tedna seli na Japonsko v Sapporo.


Rezultati: Svetovni pokal .: Harrachov :. Uradni rezultati


Izjava: Robert Kranjec (.mp3)
Izjava: Matjaž Zupan (.mp3)


Leave a Comment