SP: Ligety suvereno, nova slovenska ničla


Ted Ligety [foto: Klemen Zibelnik]

Po tekmovanjih v Lake Louisu in Beaver Creeku so moški danes nadaljevali z bojem za točke svetovnega pokala. Na sporedu je bil drugi veleslalom sezone, in sicer na prizorišču zadnjega svetovnega prvenstva v Val d’Iseru v Franciji. Zmago iz prejšnjega veleslaloma je branil Američan Ted Ligety, na startu, kjer je stalo 67 smučarjev, pa so bili tudi trije Slovenci – Aleš Gorza s štartno številko 45, Janez Jazbec s številko 55 in Miha Kuerner s številko 56.

V prvem teku je najboljšo vožnjo prikazal Ligety, ki je imel 26 stotink sekunde prednosti pred Norvežanom Akslom Lundom Svindalom, Italijan Massimiliano Blardone pa je na tretjem mestu zaostajal 64 stotink. Gorza je z nastopom začel solidno in imel na prvem vmesnem času dobro sekundo zaostanka za Ligetyjem, nakar pa je naredil napako in predčasno končal nastop. Jazbec je bil dobro na poti, da se uvrsti v drugo vožnjo, a je bil na koncu od nje oddaljen 26 stotink sekunde, s čimer je zasedel 33. mesto. Kuerner je na drugem delu proge naredil nekaj napak, zaradi katerih je pristal na 47. mestu.

Glavni trener Pavli Čebulj je po tekmi dejal: “Gorza je v zgornjem delu smučal sorazmerno dobro, potem pa je pred prihodom v strmino naredil napako in izgubil ravnotežje na notranji smuči, glede na postavitev pa mu ni uspelo ujeti naslednjih vrat. Kar se tiče Janeza in Mihe se bomo morali stvari lotiti malo globlje. Vsekakor delamo na tem, da spravimo njuno predstavo na višji nivo, tudi motivacija je sorazmerno dobra, toda očitno imamo probleme s tekmovanji, ki se jim reče svetovni pokal. Smučanje na treningu je odlično, ko pa prideta na tekmo, pa to enostavno ni niti senca od predstav, ki jih kažeta na tekmah nižjega ranga ali pa na treningih. Mislim, da je to bolj stvar psihološke priprave in temu bomo morali posvetiti bistveno več pozornosti.

Ligety je tudi v drugo smučal izredno in drugouvrščenega Svindala prehitel kar za sekundo in pet stotink. Na stopničke je prišel še Blardone, ki je za Norvežanom zaostal 16 stotink. Jutri je v Val d’Iseru na sporedu še moški slalom, na katerem bomo navijali za Mitjo Valenčiča, Bernarda Vajdiča, Mitjo Dragšiča, Matica Skubeta in Miho Kuernerja.


Rezultati: Svetovni pokal .: Val d’Isere :. Veleslalom (m)


Izjava: Pavli Čebulj


Leave a Comment