SP: Marit Bjørgen za razred pred vsemi


Marit Bjørgen [foto: Stian Broch/OK Oslo]

Na prvi tekmi smučarskih tekačic za svetovni pokal v norveškem Sjusjønu je zmagala Norvežanka Marit Bjørgen (24:22,3), ki je bila na 10 km dolgi progi za razred boljša od vseh tekmic. Drugo mesto je zasedla Švedinja Charlotte Kalla (+ 27,1), tretje pa Norvežanka Vibeke Skofterud (+ 29,0). Norvežanke so slavile tudi veliko ekipno zmago, saj se jih je kar sedem uvrstilo med najboljšo deseterico, slabše pa se je izkazala zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala Poljakinja Justyna Kowalczyk, ki je zasedla 10. mesto z zaostankom 1:12,3. Slovenke so se držale po najboljših močeh, Barbara Jezeršek je bila 28. z zaostankom 1:53,1, Alenka Čebašek 55. (+ 2:46,0), Vesna Fabjan 63. (+ 3:15,2) in Mirjam Cossettini 67. (+ 3:35,1).

Bila je neobičajna tekma

Jezerškova je s tremi osvojenimi točkami izpolnila osnovni cilj, ki so si ga v slovenski reprezentanci postavili pred tekmo. Po besedah vodje reprezentance Marka Gracerja se je dekletom poznala utrujenost zaradi treninga na visoki nadmorski višini in še niso v pravi formi. Tekma je bila nekoliko neobičajna tekma. Podlaga na progi je bila neutrjena, potem pa je močno pritisnil mraz, tako da so imeli težave pri testiranju smuči.

Jezeršek: “Bilo je fenomenalno”

Bilo je fenomenalno. Zjutraj me je stisnila trema, vendar sem se odločila, da bom šla na polno. Tekme sem se lotila tako, kot da bi tekla za zmago. Začela sem z rezervo, stopnjevala ritem in se kljub krizi v zadnjem delu borila vse do cilja. Rezultat je pokazal, da sem dobra. Nihče ni vedel, kaj se bo zgodilo, saj nismo imeli nobene preizkušnje pred to tekmo,” je po odličnem rezultatu povedala Jezerškova, ki se že veseli novega nastopa prihodnji konec tedna v finskem Kuusamu. Alenka Čebašek je prvič nastopila na tekmi za svetovni pokal na daljši razdalji in se srčno borila z najboljšimi tekačicami na svetu. “Z rezultatom sem dokaj zadovoljna, saj se zjutraj nisem počutila najbolje. Za prvo tekmo je v redu, zaostanek ni zelo velik,” je dejala 22-letnica.

Fabjanovo je odžagalo

Fabjanova je pred tekmo upala, da se bo lahko približala najboljši trideseterici, vendar se ji ni izteklo po načrtih. “Prva tekma je za nami. Bilo je težko. Prva polovica je bila kar v redu, saj sem se po startu lahko držala Ukrajinke Valentine Ševčenko, ki je začela drugi krog. Potem se je začela kriza, ki me je odžagala, povrhu pa sta me prehiteli Norvežanki Therese Juhaug in Marit Bjørgen, kar me je še dodatno zavrlo. Potrebujem tekme in potem bom zagotovo zdržala malo dlje kot danes,” je o svojem nastopu povedala Vesna Fabjan.

Pri moških na vrhu Olsson

Moško preizkušnjo na 15 km v prosti tehniki, na kateri ni bilo slovenskih tekačev, je dobil Šved Johan Olsson (32:40,9) pred Norvežanom Pettrom Northugom (+ 31,2) in Italijanom Rolandom Claro (+ 31,4). Olsson pred tekmo niti pomislil ni na zmago, odločil pa se je, da bo vso progo skušal preteči v istem, zelo visokem ritmu, kar mu je tudi uspelo. S startno številko 41 je zdavnaj sedel v naslanjaču na cilju, ko so se tekmovalci s konca seznama s 93 prijavljenimi podili po progi in se skušali približati njegovemu času.

V jutrišnji štafetni preizkušnji na 4 x 5 km bosta v klasični tehniki tekli Katja Višnar in Anja Eržen, v prosti pa Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek.


Rezultati: Svetovni pokal .: Sjusjøn (ž)
Rezultati: Svetovni pokal .: Sjusjøn (m)


Leave a Comment