SP: Matic Skube do rezultata kariere


Matic Skube [foto: GEPA]

Moški so se po veleslalomu pomerili še na slalomu, znova na zelo zahtevni progi Chuenisbaergli. V Adelbodnu je bilo na startu 78 tekmovalcev, med njimi tudi trije Slovenci. Mitja Valenčič, ki je v četrtek v Zagrebu z enajstim mestom prišel do najboljšega rezultata sezone, je nosil startno številko 18., Matic Skube se je po progi podal kot 38., Bernard Vajdič pa 64.

Ob 10.30 je nastopil prvi tekmovalec. To je bil Hrvat Ivica Kostelić, ki je s progo opravil odlično in postavil čas 55.24. Marsikateri smučar za njim je imel s progo veliko težav. Francoz Julien Lizeroux in Avstrijec Benjamin Raich sta odstopila, Francoz Jean-Baptiste Grange pa je bil diskvalificiran. Hrvatu se je tako še najbolj približal Avstrijec Marcel Hirscher, ki je zaostal 0,78 sekunde, njegov rojak Manfred Pranger pa je imel za 1.34 sekunde slabši čas.

Valenčič je svoj nastop začel dobro in imel na prvem vmesnem času 0,75 sekunde zaostanka za Kostelićem, na začetku strmine pa je naredil veliko napako, izgubil precej časa in v cilj prišel s takrat 11. časom voženj. Njegov zaostanek je znašal 3.34 sekunde, kar pa je bilo po koncu prvega teka dovolj za 19. mesto. Dobro je smučal tudi Skube in prišel na 22. mesto, Vajdič pa je nastop v Adelbodnu končal z 39. časom vožnje, s tem da je za finalom zaostal 65 stotink.

V drugo je Skube smučal dobro in v cilj prišel s 70 stotinkami boljšim časom od takrat vodilnega Japonca Naoki Yuaso. Žal pa se je vožnja ponesrečila Valenčiču, ki je začel zelo napadalno, a pred polovico proge naredil veliko napako, zaradi katere je izgubil sedem ali osem sekund. Mitja je sicer prismučal do cilja, zasedel 27. mesto, a zaradi pravil Mednarodne smučarske zveze (FIS) ostal brez točk.

Avstrijsko slavje je na koncu preprečil Kostelić, ki je za 26 stotink prehitel Hirscherja, temu pa sta sledila rojaka Herbst in Mario Matt, ki je nosil štartno številko 43. Drugi najboljši čas finalne vožnje je Skubeta na koncu popeljal na odlično 12. mesto. Matic je s tem zabeležil najboljšo uvrstitev na tekmah svetovnega pokala.

Trener Pavli Čebulj je pohvalil Matica: “Vsekakor moram dati čestitke Maticu, glede na to, da je izkoristil odlične pogoje v drugi vožnji. Škoda, da tega ni naredil že v Zagrebu, toda sestavni del vrhunskega športa je to, da včasih uspeš, včasih pa ne. Toda danes je prišel do najboljše uvrstitve v njegovi karieri in znova mu čestitam,« in potem spregovoril še o ekipi in Valenčiču: »Mislim, da so fantje sproščeni, glede na pogovore in samo vzdušje v ekipi se vidi, da ni prisotne nikakršne napetosti. Če pa kdo zdaj potrebuje nekaj sreče je to Mitja Valenčič, saj na treningih in tudi na tekmah kaže vrhunske predstave, to kažejo tudi merjenja časa po odsekih. V tem trenutku pa ne najde poti do cilja brez kakšne napake in to je velika škoda.

Matic pa je po slalomu dejal: “Vsekakor moram biti zadovoljen, predvsem z drugo vožnjo, saj je bila vrhunska, takšna kakršne sem kazal že na treningih. Na prejšnjih tekmah svetovnega pokala se ni vse najbolje izšlo, zdaj pa mi je uspelo in upam, na čim boljše nadaljevanje slalomov. Predvsem je danes vse lepo steklo, lahko sem bolj napadal, na progi pa sem imel zelo dober občutek.


Rezultati: Svetovni pokal .: Adelbodn :. Slalom (m)


Leave a Comment