SP: Nove točke Prevcu, prvenec Larinta


Ville Larinto [foto: Klemen Zibelnik]

Peter Prevc je na drugi posamični tekmi svetovnega pokala po dveh finalnih skokih osvojil 25. mesto, medtem ko Primož Pikl ni prišel v finale. Prve zmage v karieri se veseli mladi Ville Larinto pred rojakom Mattijem Hautamäkijem in Simonom Ammannom, vodilnim po prvi seriji.

Druga posamična tekma smučarjev skakalcev za svetovni pokal je danes minila pred maloštevilni gledalci v finskem Kuopiu. Skozi včerajšnje kvalifikacije sta se na tekmo prebila dva izmed štirih naših orlov. Najmlajši Peter Prevc in najstarejši Primož Pikl, izpadla pa sta Mitja Mežnar in Jurij Tepeš.

Prvi izmed naše dvojice je v rahlo sneženem Kuopiu šel Primož Pikl. A kmalu po njegovem pristanku pri 108 metrih je bilo jasno, da je bil to njegov zadnji skok danes. Tudi sam ni pokazal zadovoljstva nad svojo predstavo in se je tako poslovil od tekem na Finskem. Osvojil je končno 41. mesto. Kot zadnji Slovenec je skočil Peter Prevc, ki prav tako ni zablestel. Mladi skakalec je skočil ravno dovolj za 30. mesto po prvi seriji in tako nove točke svetovnega pokala. Po prvi seriji je bil v vodstvu junak lanske zime, Simon Ammann pred domačim mladeničem, Villejem Larintom, tretji pa je bil še en Finec, Matti Hautamäki.

V finalu smo Slovenci hitro prišli na svoj račun, saj je kot prvi skočil Prevc. Žal tudi ta skok ni bil na nivoju njegove forme, prepozen odskok pa ga je popeljal do 106 metrov in s tem končnega 30. mesta na drugi posamični tekmi svetovnega pokala. A to, kot se je izkazalo kasneje, vendarle še ni bil zadnji skok Prevca danes, saj mu je žirija zaradi slabih pogojev na zaletni smučini omogočila še en skok, kar vidimo zelo redko. Mladi prebivalec iz Dolenje vasi je svoj finalni skok ponovil pred najboljšo deseterico in pristal pri 116.5 metrih, kar ga je uvrstilo na končno 25. mesto. S tem je močno popravil tudi vtis tistega razveljavljenega skoka in na koncu je lahko zadovoljen z novimi točkami svetovnega pokala. Boj za najvišja mesta je takoj za Prevcem napovedal deseti po prvi seriji, Thomas Morgenstern z izjemnimi 130 metri. Avstrijec je v vodstvu ostal vse do nastopa rojaka in zmagovalca Kuusama, Andreasa Koflerja. Peti s prve seriji je bil tudi zadnji Avstrijec danes, pristal je pri 129.5 metrih in čakal na Norvežana, dva Finca in Švicarja na vrhu skakalnice. Prvi je skočil Anders Bardal, ki je krepko zaostal in s 117 metri zdrsnil na končno 10. mesto. Tretji s prve serije, Hautamäki je ob izjemnem vzgonskem vetru ponovil daljavo Koflerja, a zaradi prednosti s prve serije, je Finec prevzel trenutno vodstvo. Finsko norijo je ublažil Larinto, ki je s 124 metri zaostal za najboljšimi, a ker ni imel tolikšne pomoči vetra, je s pičlo desetinko točke prevzel trenutno vodstvo in s tem že poskrbel za dvojne domače stopničke. Na vrhu je bil le še dvakratni olimpijski prvak Ammann, ki je potrdil svoje mojstrstvo in s 128 metri je že kazalo na novo zmago. A velik vetrovni odbitek je Ammannu tokrat vzel zmago in ga potisnil na novo tretje mesto po Kuusamu. Tako se prve zmage v karieri veseli mladi Larinto pred rojakom Hautamäkijem in Ammannom.

Karavana svetovnega pokala se sedaj seli v norveški Lillehammer, kjer bosta v soboto in nedeljo na sporedu dve novi posamični tekmi. Kot je znano, že od Kuusama naprej tam pod vodstvom Matjaža Zupana trenirata Robert Kranjec in Jernej Damjan, ki se bosta tudi udeležila tekem konec tedna.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuopio :. Uradni rezultati


Leave a Comment