SP: Padec odnesel stopničke


Katja Višnar [foto: Klemen Zibelnik]

Ekipni sprint v nemškem Düsseldorfu, ki je lani Sloveniji prinesel četrto mesto, se je danes začel odlično, saj sta mlada Alenka Čebašek in Katja Višnar dosegli prvi čas dopoldanskih kvalifikacij.

Napovedi naših so se uresničile in boj za najvišja mesta se je nadaljeval tudi v finalnem teku. Začela je mlada Čebaškova, ki je odlično opravila s svojim prvim kot vsemi nadaljnjimi nastopi. Prav tako izvrstna je bila Višnarjeva, naši pa sta bili vseskozi med najboljšo trojico, na vseh predajah. Čebaškova je na zadnji predaji Višnarjevo v ogenj poslala kot drugo in boj za stopničke se je razvnel do konca. Blejka je na ciljno ravnino prišla v izjemnem položaju, ob boku Italijanke Arianne Follis, včerajšnje zmagovalke. Nato pa velika smola in stopničke ter vrhunska uvrstitev je šla po zlu. Višnarjeva je dobrih 30 metrov pred ciljem nesrečno zapičila palico pred levo smučko, kar je pomenilo padec in konec sanj o stopničkah. S solzami v očeh je Višnarjeva nato prišla v cilj na osmem mestu, kar je kljub temu še vedno izvrsten rezultat. Zmage se veselita Italijanki pred Norvežankama in Kanadčankam.

Kakorkoli že, po tekmi smo lahko izjemno zadovoljni, saj kljub temu, da nista tekli Vesna Fabjan in Petra Majdič, naši najboljši sprinterki, nismo ostali v ozadju. Izjemna predstava mlade Čebaškove in tudi Višnarjeve, ki ji je samo smola preprečila vrhunski uspeh. To je tisto kar danes šteje, saj bi ob “normalnem” razpletu naši danes končali najmanj na stopničkah za zmagovalke.

Največ smole se nam je naredilo tam, kjer je bilo to najmanj potrebno. Vse bi bilo bolje, če bi padla prej, na petem mestu… Ampak sva veseli, saj sva bili na pragu drugega mesta. Obe sva tekli po mojem še več kot sva sposobni, odlično sva se borili. Smučke so bile super, predajali sva super brez kakšnih zapletov. Le to na koncu… Cilj pred tekmo je bilo, da prideva v finale. Ko sva s kvalifikacij prišle kot prve, sva videli kako močni sva. Videla sem, da mi ni težko tekmovati, saj sem res v formi in sem komaj čakala na finale. Tam sva odtekli še bolje kot v kvalifikacijah, super, res!,” je po tekmi dejala Višnarjeva.

S svojim nastopom je bila zadovoljna tudi Čebaškova: “Sem res zelo zadovoljna. Res sva odtekli dobro, super sva se borili. Uspeh je bil že to, da sva sploh prišli v finale. Na koncu sicer malo smole, ampak jaz sem res zadovoljna.

Ne samo mi, tudi drugi trenerji so bili zelo presenečeni nad uspehom naših tekačic. Že to, da sta prišli v finale je bil velik uspeh, saj nismo bili prepričani, da imamo možnosti za to. V finalu sta nato dekleti tekli odlično, tudi s taktičnega vidika. Res, enkratno! Mi smo bili vsi presenečeni, hkrati pa na koncu tudi majčkeno razočarani. Vsi smo že videli, da smo drugi, saj je dejansko tako tudi izgledalo. Imeli smo malo smole in upam, da se bo to nekje povrnilo, mogoče še na kakšni bolj pomembni tekmi. Predvsem je danes važno to, da so punce dokazale, da imamo praktično štiri tekmovalke, ki lahko posebno v sprintu dvojic naredijo dober rezultat. To pomeni veliko, da imamo neko selekcijo, ki nam omogoča zelo kvaliteten izbor. Lahko postavimo ekipo, ki naredi vrhunski rezultat, kar je najbolj pomembno,” pa je tekmo komentiral vodja ekipe Marko Gracer.

Prihodnji konec tedna se karavana svetovnega pokala seli v švicarski Davos.


Rezultati: Svetovni pokal .: Düsseldorf


Izjava: Katja Višnar
Izjava: Alenka Čebašek
Izjava: Marko Gracer


Leave a Comment