SP: Petra skupno sedma na finskem “minitouru”


Petra Majdič [foto: Klemen Zibelnik]

Petra Majdič je finsko “miniturnejo” treh tekem končala na sedmem mestu, potem ko je danes v njeni najslabši disciplini na 10 km v prostem slogu zelo dobro držala korak s tekmicami. Zanesljive zmage se veseli Marit Björgen.

Zadnjo, odločilno tretjo tekmo finskega “minitoura” v Kuusamu ob začetku sezone, je s prvega mesta začela Marit Björgen, kateri je s 26 sekundami zaostanka sledila Petra Majdič, tretja se je ne 10 km preizkušnjo v prosti tehniki pognala Justyna Kowalczyk, za njo pa Charlotte Kalla. Björgnova je pričakovano že od prvega metra narekovala oster ritem, v ozadju pa sta našo Majdičevo kmalu ujeli Poljakinja Kowalczykova in Švedinja Kalla. Te tri tekmovalke so tudi skupaj vstopile v drugi izmed štirih krogov, zaostanek za Björgnovo pa je znašal 43,4 sekund. V drugem krogu sta naši šampionki Poljakinja in Švedinja ušli, tako da je Petra ostala sama na skupno četrtem mestu. Še vedno je bila po polovici proge premočno v vodstvu Björgnova, prednost pred zasledovalkama pa je znašala slabih 50 sekund. Majdičeva je po polovici proge za vodilno zaostajala minuto in šest sekund, na petem mestu pa se ji je že približevala Vibeke Skofterud s 15 sekundnim zaostankom.

V prvi polovici predzadnjega, 2.5 km dolgega kroga, so Majdičevo ujele Skofterudova, Julija Čekalova, Arianna Follis, Marianna Longa in Nicole Fessel, ki so nato skupaj tekle v nadaljevanju kroga. Ob koncu kroga na samem vrhu ni bilo sprememb. Björgnova je še vedno z lahkoto obvladovala tekmici, ki sta ji bili najbližji. Kalla in Kowalczykova sta po 7.5 km dobrih petdeset sekund, sledila pa je skupina šestih tekmovalk z našo Petro Majdič, ki je zaostajala okrog minute in pol. V zadnjem krogu je v boju za drugo mesto odpadla Kalla, ki je porabila ogromno moči na začetku tekme ob lovljenju naše Majdičeve in Kowalczykove. Slednja je močno napadla nekje okrog polovice zadnjega kroga, tempa Poljakinje pa Švedinja ni mogla več držati in tako je bilo jasno, da gre skupno drugo mesto na tej turneji Kowalczykovi, tretje pa Kalli. Naša Petra se je med tem še vedno dobro držala v skupini šestih tekmovalk, ki je počasi izgubljala eno članico in sicer Italijanko Follisovo.

V cilj je ob znova hudem mrazu pričakovano prva prišla izjemna Marit Björgen, dobre pol minute je zaostala Justyna Kowalczyk, tretja pa je bila Charlotte Kalla. Tak je tudi končni vrstni red na finski “miniturneji” ob začetku sezone. Četrta je bila Nemka Fesslova, sledile sta ji še Čekalova in Skofterudova, na odličnem sedmem mestu pa je ciljno črto že prečkala naša šampionka. S tem je zbrala 32 točk za svetovni pokal in še 72 za finsko “miniturnejo”.

Za Petro in njeno ekipo je torej izjemen konec tedna v Ruki, 2. in 3. mestu je danes dodala še sedmo mesto, kar je dokaz in potrditev, da še vedno sodi v sam svetovni vrh. Karavana smučarskega teka se prihodnji teden seli v nemški Düsseldorf, še pred tem pa bodo po dolgih mračnih dneh v Skandinaviji vsi skupaj prišli v Slovenijo.

S svojimi nastopi v Ruki moram biti zadovoljna. Danes me je precej bolj oviral hud mraz. Želela sem si, tako kot veliko drugih tekmovalk, da bi današnjo tekmo ravno zaradi hudega mraza odpovedali. Stika z najboljšimi nisem mogla držati, ko me je v tretjem krogu zagrabil krča v nogah. Sedaj se že veselim prihoda domov po mesecu dni Skandinavije!” je po tekmi dejala Petra.

Turneja je bila uspešno speljana z naše strani. Danes Petrin nastop sicer ni bil ravno po naših željah, kar lahko pripišemo utrujenosti in hudemu mrazu. Prvi in zadnji krog sta bila v redu, v drugem in tretjem krogu pa ji je primanjkovalo nekaj hitrosti na ciljni ravnini, zaradi zmrznjenosti mišic. Zaradi tega je tudi prišlo do težav v tretjem krogu, ko jo je zagrabil krč v nogi. V klancih je zato težko napadala, kot smo si to želeli pred tekmo. S samo turnejo lahko rečem, da smo zelo zadovoljni,” je potek današnje tekme videl glavni trener Ivan Hudač.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo


Izjava: Ivan Hudač


Leave a Comment