SP: Skakalci sedmi v Willingenu


Jurij Tepeš [foto: GEPA]

Slovenski smučarski skakalci so na ekipni tekmi v WillingenuPetra Prevca, ki je meril 136.5 metrov, držali na sedmem mestu. Mitja Mežnar je kot prvi od naših pristal pri 120 metrih, Jurij Tepeš je bil 6.5 metrov daljši, Jernej Damjan pa je bil še meter daljši od Tepeša. Naši so za Finci na šestem mestu zaostajali za 21,5 točk, za petimi Japonci pa še 0,3 desetinke več. Za našimi skakalci so bili Čehi s skoraj 30 točkami zaostanka. Prepričljivo so vodili Avstrijci pred Poljaki in Nemci.

V finalni seriji sta Mitja Mežnar in Jurij Tepeš svoji nalogi opravila v skladu s pričakovanji, izjemen pa je bil Jernej Damjan, ki je potegnil kar do 141.5 metrov in je s tem Slovenijo močno približal Fincem in Japoncem. Pred zadnjo skupino je bil končni zmagovalec praktično že odločen, saj so Avstrijci imeli več kot 30 točk prednosti pred Poljaki. Peter Prevc je v finalu še enkrat več pokazal svoj talent in je v težkih vetrovnih razmerah pristal pri 132.5 metrih, kar je Slovenijo utrdilo na sedmem mestu. Kot zadnji Finec je skakal Matti Hautamäki, ki pa je bil še malce daljši od Prevca in tako ni dovolil, da bi Slovenija končala višje kot na sedmem mestu. Skok Hautamäkija je bil ravno pravšnji za končno peto mesto, saj je Daiki Ito za Japonsko za svoj skok zbral desetinko točke premalo. Ravno za toliko so Japonci na koncu zaostali za Finci. Nato pa se je razvil boj za stopničke. Tom Hilde je za Norveško napadal s četrtega mesta, a neuspešno. Takoj mu je namreč v velikem slogu odgovoril domačin Severin Freund, ki je bil predolg tudi za Adama Malysza. Poljaki so tako izgubili drugo mesto na katerem so pristali Nemci, 19. zmago v svetovnem pokalu pa je za Avstrijo potrdil Thomas Morgenstern.

Naš cilj pred tekmo je bila šesterica. Na koncu nismo veliko zaostali za petim mestom, kar bi bilo za našo trenutno sposobnost čisto možno. Tekmo smo začeli malo preveč zadržano, šele v drugi seriji pa smo pokazali več, čeprav morda po metrih tega ni videti, saj se je veter obrnil v hrbet. Na koncu smo zadovoljni s sedmim mestom, saj se v tem trenutku kaj več ni dalo doseči. Nismo razočarani, videli pa smo, da bi bili lahko tudi peti,” je po tekmi dejal glavni trener Matjaž Zupan.

Jutri bo v Willingenu na sporedu še posamična tekma na kateri bo nastopilo šest slovenskih skakalcev.


Rezultati: Svetovni pokal .: Willingen :. Uradni rezultati


Leave a Comment